Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Η καταπληκτική μηχανή που ανακάλυψε το μποζόνιο Higgs.


Από το περιοδικό The Atlantic.com, άρθρο του Alan Taylor, δημοσιευμένο στις 6 Ιουλίου 2012.
Ενάμισι μήνα μετά τις πρώτες ανακοινώσεις, το δημοσίευμα δεν φέρνει κάποια καινούρια πληροφορία, αλλά περιέχει 34 καταπληκτικές φωτογραφίες από την πρόοδο των εργασιών κατά τη διάρκεια του "στησίματος" του LHC (Large Hadron Collider) στο CERN. 

"Στις 4 Ιουλίου, οι επιστήμονες που εργάζονται με τα δεδομένα που προκύπτουν από τα πειράματα που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC), ανακοίνωσαν την ανακάλυψη ενός νέου σωματιδίου "ταιριαστό με" το μποζόνιο Higgs - ένα υποατομικό σωματίδιο που επίσης είναι γνωστό ως "σωματίδιο του Θεού".   
Μετά από χρόνια σχεδιασμού και κατασκευής, για πρώτη φορά το 2008 στάλθηκαν πρωτόνια στον LHC, γύρω στην υπόγεια σήραγγα των 27 χιλιομέτρων (17 μίλια). Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο ρόλος του LHC στην ανακάλυψη του μποζονίου Higgs παρέχει ένα τελευταίο κομμάτι που λείπει για το Καθιερωμένο Μοντέλο (Standard Model) της σωματιδιακής φυσικής - ένα κομμάτι που μπορεί να εξηγήσει, πώς άμαζα υποατομικά σωματίδια μπορούν να αποκτήσουν μάζα.   
Εδώ βρίσκονται συγκεντρωμένες εικόνες από την κατασκευή του συγκροτήματος της μηχανής, αξίας 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που μας επέτρεψε να αποκτήσουμε τόσο στενή επαφή με τον υποατομικό κόσμο."


Ο Peter Higgs κατά την επίσκεψή του στο πείραμα ATLAS τον Απρίλιο του 2008
Μπορείτε να δείτε το σύνολο των φωτογραφιών στην πρωτότυπη ανάρτηση, στη διεύθυνση


Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Μου άρεσε...


"Μπορεί να σου πάρουν τα πάντα· τα υπάρχοντά σου, τα καλύτερά σου χρόνια, όλες σου τις χαρές και όλες τις ανταμοιβές που αξίζεις, μέχρι και το τελευταίο σου πουκάμισο- αυτό όμως που δεν μπορεί κανείς να σου πάρει είναι τα όνειρά σου με τα οποία μπορείς να ξαναφτιάξεις τον κόσμο που σου στέρησαν".
Έτσι τελειώνει το τελευταίο διάβασμά μου με τίτλο "Τρομοκρατικό χτύπημα" γραμμένο από  τον Γιασμίνα Χάντρα, στις εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ.
Χιλιοειπωμένο με διάφορους τρόπους, αλλά μου άρεσε πάλι! Σε κάνει να ελπίζεις. Και χρειαζόμαστε την ΕΛΠΙΔΑ!

Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Το πιστόνι της φωτιάς (σύριγγες φωτιάς).


Πρέπει να ήταν τέλη Γενάρη του 2009. Βρισκόμουνα στο μεγάλο αμφιθέατρο στο Ευγενίδειο Ίδρυμα. Πολύς κόσμος, κυρίως από το χώρο της εκπαίδευσης. Πριν από δύο εβδομάδες είχε γίνει ο πανελλήνιος διαγωνισμός του ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε. για τη EUSO  2009. 
Σήμερα θα δίνονταν τα βραβεία. Στο βήμα βρίσκεται ο Γιάννης Γάτσιος (υπεύθυνος του Ε.Κ.Φ.Ε. Ν. Σμύρνης)  ( http://ekfe-n-smyrn.att.sch.gr/ ) για την απονομή.
Και βέβαια, ο Γάτσιος ποτέ δεν σ' αφήνει να πλήξεις ...πειραματικά. Παρουσίασε μια συσκευή δικής του κατασκευής με την οποία κατάφερε να κάψει ένα χαρτάκι που βρισκόταν στον πάτο ενός κυλινδρικού σωλήνα, με μόνο την συμπίεση του αέρα που βρισκόταν στον σωλήνα, από ένα έμβολο. 
Αυτό ήταν και το δώρο-βραβείο του ΠΑΝΕΚΦΕ στους νικητές του διαγωνισμού. Μου έκανε πολύ εντύπωση το πείραμα. Τόσο απλό, μα συνάμα και τόσο θεαματικό. 
Νομίζω, μια καλή εισαγωγή για τη διδασκαλία των νόμων των αερίων.
Τα θυμήθηκα όλα αυτά, με αφορμή ένα άρθρο του Τάσου Καφαντάρη στο ΒΗΜΑ της Κυριακής, 12 Αυγούστου 2012. Ένα ενδιαφέρον άρθρο, όπου φαίνεται πολύ παραστατικά η σχέση ανάμεσα στην ιδέα της λειτουργίας της μηχανής Diesel και μιας απλής κατασκευής των ιθαγενών της ΝΑ Ασίας, του api lantak.  


Στην πραγματικότητα, ο Γάτσιος ένα api lantak είχε φτιάξει!

Περισσότερα ...

Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Θέματα Εξετάσεων Κύπρου.


(νεό)
Οποιαδήποτε ανάρτηση έχει τον χαρακτηρισμό (νέο) με πράσινο χρώμα, έχει γίνει μετά την 1 Αυγούστου 2012 και αφορά παλαιές αναρτήσεις που εμφανίζονται ανανεωμένες και με νέα στοιχεία.

Μεταξύ μπάνιου, βόλτας και διαβάσματος, ξεκλέβω κάποιες ώρες για να ...παίξω, δηλαδή να ασχοληθώ με ..κάτι στον υπολογιστή. Αυτή τη φορά το ..κάτι είναι ο εμπλουτισμός και η ανανέωση των θεμάτων που έχουν δοθεί στις Εξετάσεις της Κύπρου. Πέρσι, πρώτη φορά, είχα κάνει μια τέτοια ανάρτηση και είδα ότι έγιναν πολλά κλικ πάνω σ' αυτά τα θέματα. Φέτος θέλησα να κάνω μια πιο συστηματική δουλειά. 
Συγκεκριμένα, τα θέματα έχουν δοθεί στο διάστημα 2006 μέχρι και το 2012. Κάθε χρόνο, τα θέματα της Φυσικής αφορούν δύο εξετάσεις. Με τα ελληνικά δεδομένα, θα έλεγα ότι η μία εξέταση αφορά τους αποφοίτους των γενικών λυκείων και η άλλη αυτούς των τεχνικών σχολών (ΤΣ). Τα θέματα είναι ταξινομημένα κατά τάξη Λυκείου (Α', Β' Γεν. Παιδείας, Β' Κατεύθυνσης και Γ' Κατεύθυνσης) ανάλογα με την ύλη που αντιστοιχεί στο ελληνικό Λύκειο σε κάθε τάξη.
Για κάθε τάξη τα θέματα είναι ταξινομημένα κατά αύξουσα χρονολογκή σειρά (2006 έως 2012) και κατά τύπο σχολείου ( π.χ. 2009, αφορά γενικό λύκειο, ενώ ΤΣ 2009, αφορά τεχνική σχολή). 
Από πλευράς εξεταζόμενης ύλης, σχεδόν όλα τα θέματα μπορούν να αντιμετωπιστούν από τον έλληνα μαθητή της αντίστοιχης τάξης. Έχουν παραλειφθεί κάποια λίγα θέματα που είναι εκτός της ελληνικής διδακτέας ύλης (Κυματική-Φαινόμενο Young) και κάποια άλλα σχετικά με την ύλη Φυσικής της Γ' Λυκείου Γεν. Παιδείας, που είχαν δοθεί στα πρώτα χρόνια των εξετάσεων.
Το σύνολο των θεμάτων προέρχονται από την Υπηρεσία Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου και μπορείτε να τα βρείτε, κατά έτος εξέτασης, στη διεύθυνση:
Στην ίδια διεύθυνση μπορείτε να βρείτε και τις απαντήσεις των θεμάτων.
Κλείνοντας αυτό το εισαγωγικό σημείωμα, θέλω να επισημάνω αυτό που είχα σημειώσει και στην προηγούμενη σχετική ανάρτηση.
Τα θέματα αυτών των εξετάσεων κουβαλάνε ένα διαφορετικό ποιοτικό χαρακτήρα από τα αντίστοιχα θέματα των ελληνικών εξετάσεων. Ο προσεκτικός αναγνώστης θα δει ότι αρκετά από αυτά άπτονται εργαστηριακών θεμάτων, χωρίς να είναι εργαστηριακές ασκήσεις. Δηλαδή, η κατάλληλη εφαρμογή της σχετικής θεωρίας από το μαθητή, του δίνει τη δυνατότητα να επιλύσει την άσκηση. Εξάλλου, ας μη ξεχνάμε, ότι η ελληνική νομοθεσία για το περιεχόμενο των θεμάτων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, περιέχει πρόβλεψη για ερώτημα εργαστηριακού περιεχομένου στο 2ο ΘΕΜΑ. Βέβαια, κάποια θέματα για να απαντηθούν προϋποθέτουν την εκτέλεση σχετικής εργαστηριακής άσκησης.
Νομίζω, ότι η προσπάθεια λύσης τέτοιων θεμάτων, μπορούν να αποτελέσουν μέρος της προετοιμασίας ενός μαθητή.
Κάνοντας αριστερό κλικ στη διεύθυνση που δίνεται παρακάτω, μπορείτε να κατεβάσετε τα θέματα στον υπολογιστή σας και να τα ταξινομήσετε όπως εσείς θέλετε.

Θέματα Κύπρου - Α' ΛΥΚΕΙΟΥ
(Η ανάρτηση περιλαμβάνει μόνο θέματα για "Ορμή - Κρούσεις", που τώρα πλέον αποτελεί ύλη της Β' Λυκείου Γεν. Παιδείας).
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Θέματα Κύπρου - Β' ΛΥΚΕΙΟΥ (ΓΕΝ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ)
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Θέματα Κύπρου - Β' ΛΥΚΕΙΟΥ (ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ)
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Θέματα Κύπρου - Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ (ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ)

ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

ΜΗΧΑΝΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ
ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ

ΟΡΜΗ - ΚΡΟΥΣΕΙΣ
(τα θέματα που περιέχονται εδώ είναι σχεδόν τα ίδια με αυτά της Α' ΛΥΚΕΙΟΥ)