Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Σαν σήμερα ... 1957 Εκτόξευση του Sputnik I.



Σαν σήμερα, στις 21:28:34 της 4 Οκτωβρίου 1957, η Σοβιετική Ένωση εκτόξευσε τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο στην ιστορία, τον Σπούτνικ 1 (Спутник-1, Sputnik 1). 
Εκτοξεύτηκε από το Κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν, με έναν πύραυλο R-7. Ήταν ο πρώτος μιας σειράς δέκα δορυφόρων με το ίδιο όνομα. 
Στα Ρωσικά, Σπούτνικ σημαίνει συνοδός, ενώ το επίσημο όνομά του ήταν Τεχνητός Δορυφόρος της Γης.
Ο Σπούτνικ I ήταν μια αλουμινένια σφαίρα με τέσσερις κεραίες, διάμετρο 58 εκ. και βάρος 84 κιλά. Τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη με απόγειο 942 χιλιόμετρα και περίγειο 231 χιλιόμετρα.
Εκτελούσε μια πλήρη περιστροφή της Γης κάθε 96 λεπτά και παρέμεινε σε τροχιά μέχρι τις 4 Ιανουαρίου 1958, οπότε εισήλθε στην ατμόσφαιρα και καταστράφηκε. Έως το «θάνατό» του είχε πραγματοποιήσει 1.400 τροχιές γύρω από τη Γη, καλύπτοντας μια απόσταση  70 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.
Η ιστορία του Σπούτνικ έχει τις ρίζες της στις 27 Μαΐου 1954, όταν ο σχεδιαστής και μηχανικός πυραύλων Σεργκέι Καραλιόφ πρότεινε στον τότε Υπουργό Αμυντικών Βιομηχανιών της ΕΣΣΔ Ντμίτρι Ουστίνοφ, το σχεδιασμό ενός διαστημικού προγράμματος, έχοντας κατά νου ότι οι σοβιετικοί επιστήμονες διέθεταν τη σχετική τεχνογνωσία την οποία είχαν κληρονομήσει από συναδέλφους τους που εργάζονταν για λογαριασμό της Ναζιστικής Γερμανίας.
Ο επόμενος Σπούτνικ 2 μετέφερε τον πρώτο ζωντανό οργανισμό στο διάστημα, τη σκυλίτσα Λάικα, ενώ ο Σπούτνικ 3 ήταν ένα πολύ μεγαλύτερο τροχιακό εργαστήριο και οι Σπούτνικ 4-10 ήταν σκάφη τύπου Βοστόκ που μετέφεραν ζώα και ένα ανθρώπινο ομοίωμα.

Δείτε το video και ακούστε την πρώτη ανακοίνωση από το Αμερικανικό κανάλι CBS για την εκτόξευση του Sputnik I, δύο μέρες(!) μετά την εκτόξευση. Στο video διάρκειας 8 min περιέχονται πολλά χρήσιμα στοιχεία σχετικά με την πτήση.
Επίσης, ένα εντυπωσιακό video - χρονικό (στα αγγλικά) με τίτλο "The story of the Sputnik moment" για το τι συνέβαινε στις ΗΠΑ την εποχή της εκτόξευσης του δορυφόρου.
Διαβάστε στο russianspaceweb για τον Sputnik I.

Πηγές: Βικιπαιδεία, Σαν Σήμερα, tvxs.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου