Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Σαν σήμερα...1891 γεννιέται ο Sir James Chadwick.



Σαν σήμερα στις 20 Οκτωβρίου 1891 γεννήθηκε ο James Chadwick στο Bollington, Cheshire, Μ. Βρετανία.
Σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Manchester υπό την επίβλεψη του Ernest Rutherford. Το 1913 με υποτροφία πήγε στο Βερολίνο να μελετήσει την ακτινοβολία β υπό την επίβλεψη του Hans Geiger. Όμως, με το ξέσπασμα του 1ου παγκοσμίου πολέμου συνελήφθη από τους Γερμανούς και κλείστηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Ruhleben για τα επόμενα 4 χρόνια.
Μετά την απελευθέρωσή του και την επιστροφή στην Αγγλία, πήρε το διδακτορικό του από το Gonville και Caius College, Cambridge υπό την επίβλεψη και πάλι του Rutherford, με τον οποίο δούλεψε τα επόμενα 10 χρόνια στο εργαστήριο CavendishCambridge.
To 1935 πήρε το βραβείο Nobel για την ανακάλυψη του νετρονίου που είχε κάνει το 1932.
Το 1935 επίσης άφησε το εργαστήριο Cavendish και πήγε ως καθηγητής Φυσικής στο πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ. Το 1939, πρώτο χρόνο του 2ου παγκοσμίου πολέμου, του ζητήθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση να εργαστεί για την κατασκευή της ατομικής βόμβας. Το καλοκαίρι του 1941 παρέδωσε μια σύντομη αναφορά του γι' αυτό το θέμα όπου υποστήριζε ότι ήταν δυνατόν να φτιαχτεί η ατομική βόμβα. Το 1943 μετέβη στις ΗΠΑ για να μετάσχει στην υλοποίηση του προγράμματος Manhattan, ως επικεφαλής της Βρετανικής ομάδας επιστημόνων. Στις 16 Ιουλίου 1945 ήταν παρών στην πρώτη δοκιμαστική έκρηξη της ατομικής βόμβας.
Απεβίωσε στις 24 Ιουλίου 1974 στο Cambridge σε ηλικία 83 ετών.

Πηγή: Today in Science History

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου