Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Σαν σήμερα...1955 ο πρώτος οικιακός φούρνος μικροκυμάτων.



Σαν σήμερα στις 25 Οκτωβρίου 1955 πουλήθηκε ο πρώτος οικιακός φούρνος μικροκυμάτων από την Tappan. Όπως φαίνεται και στη διαφημιστική φωτογραφία παραπάνω, το μέγεθός του ήταν περίπου σαν αυτό ενός σημερινού φούρνου ηλεκτρικής κουζίνας. Η τιμή του πρώτου εμπορικού φούρνου μικροκυμάτων ήταν 1295 $ (σημερινά περίπου 10500 $).
Όμως, ο πρώτος στον κόσμο φούρνος μικροκυμάτων είχε παρουσιαστεί το 1947 από την εταιρία Raytheon με την ονομασία Radarange, είχε μέγεθος σημερινού μεγάλου ηλεκτρικού ψυγείου, τιμή 2000 $ - 3000 $ και είχε τοποθετηθεί δοκιμαστικά σ' ένα εστιατόριο της Βοστώνης. 
Η εταιρία Raytheon κατά το 2ο παγκόσμιο πόλεμο παρήγε πολεμικό υλικό για τις ένοπλες δυνάμεις και εφοδίαζε με συστήματα radar τους Άγγλους για την αναγνώριση των γερμανικών αεροπλάνων. Εφευρέτης του φούρνου μικροκυμάτων ήταν ο Percy LeBaron Spencerένας αυτοδίδακτος μηχανικός της Raytheon ο οποίος εργαζόμενος κοντά σε συσκευές που παρήγαν μικροκύματα παρατήρησε ότι ένα ζαχαρωτό που είχε στην τσέπη του έλιωσε. Η παρατήρηση του Spencer αποτέλεσε αντικείμενο μελέτης για τον ίδιο και τη Raytheon. Έτσι, το πρώτο φαγητό που ψήθηκε με το φούρνο μικροκυμάτων του Spencer ήταν ποπ-κορν, ενώ το δεύτερο ένα αβγό, που μάλιστα έσκασε στα μούτρα ενός από τους πειραματιστές.
Η αρχική τιμή του φούρνου ήταν για τους καταναλωτές πολύ μεγάλη, γι'αυτό και οι πωλήσεις του προϊόντος ήταν μικρές.
Αργότερα το 1967, η Raytheon μέσω της θυγατρικής της Amana παρουσίασε ένα καινούριο μοντέλο με μόλις 495 $, ένα προϊόν που τράβηξε το ενδιαφέρον των καταναλωτών.
Έτσι, οι πωλήσεις των φούρνων μικροκυμάτων πήραν την ανιούσα με τα γνωστά αποτελέσματα στα τελευταία 40 χρόνια.

Πηγή: Today in Science History

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου