Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Σαν σήμερα...1887 πέθανε ο Gustav Robert Kirchhoff.



Σαν σήμερα πέθανε ο Gustav Robert Kirchhoff στο Βερολίνο, Γερμανία, σε ηλικία 63 ετών. Είχε γεννηθεί στις 12 Μαρτίου 1824 στο Königsberg της άλλοτε Πρωσίας, σημερινό Καλίνινγκραντ, Ρωσία.
Οι γονείς του είχαν έντονα πατριωτικά αισθήματα και θεωρούσαν ότι μπορεί κάποιος να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Πρωσικό κράτος από τη θέση του πανεπιστημιακού καθηγητή. Έτσι φρόντισαν ο Γκούσταβ να ακολουθήσει ακαδημαϊκή καριέρα. Το 1842 μπήκε στο πανεπιστήμιο του Κένιγκσμπεργκ (Albertus Universität von Königsberg), από το οποίο αποφοίτησε το 1847.
Κατά την περίοδο 1843 – 1846 παρακολούθησε το σεμινάριο μαθηματικών και φυσικής των Φραντς Νόιμαν (Franz Neumann) και Καρλ Γιακόμπι (Carl Jacobi), το οποίο είχαν καθιερώσει από το 1833. Ο Νόιμαν είχε ιδιαίτερη επιρροή στον Κίρχοφ. Ο Νόιμαν είχε ασχοληθεί με τη μαθηματική φυσική και την εποχή που μπήκε ο Κίρχοφ στο πανεπιστήμιο, είχε αρχίσει να ασχολείται με το θέμα της ηλεκτρικής επαγωγής. Μάλιστα δημοσίευσε την πρώτη από τις δύο σημαντικότερες εργασίες του στο θέμα αυτό το 1845. Τον ίδιο χρόνο ο Κίρχοφ παρουσίασε την δική του εργασία πάνω στο ηλεκτρικό ρεύμα, διατυπώνοντας τους νόμους που έμειναν γνωστοί ως κανόνες του Κίρχοφ. Μέσω των κανόνων αυτών μπορούν να υπολογιστούν οι εντάσεις των ρευμάτων, τα δυναμικά και οι αντιστάσεις που εμφανίζονται σε ηλεκτρικά κυκλώματα με πολλαπλούς κόμβους.
Ιδιαίτερη αναφορά χρειάζεται στην αποδοτική συνεργασία του Κίρχοφ με τον Robert Bunsen στο πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης (Heidelberg) για τη θεμελίωση της φασματικής ανάλυσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου