Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Σαν σήμερα...1937 πεθαίνει ο Sir Ernest Rutherford.


Ο Rutherfornt το 1905 στο πανεπιστήμιο McGill.

Σαν σήμερα 19 Οκτωβρίου 1937, σε ηλικία 66 ετών πέθανε στο Cambridge, Μεγ. Βρετανία, ο Ernest Rutherford. Είχε γεννηθεί στις 30 Αυγούστου 1871 στο Brightwater, Νέα Ζηλανδία, από Βρετανούς μετανάστες που ήταν αγρότες. Το 1895 πήρε bachelors degree στη Χημεία και Γεωλογία από το κολέγιο Canterbury, Ν. Ζηλανδία. Στη συνέχεια με υποτροφία συνέχισε τις σπουδές του στο εργαστήριο του J. J. Thomson στο Cambridge, Μ. Βρετανία.
Δίδαξε στα πανεπιστήμια McGill στο Μόντρεαλ, Καναδάς, στο Μάντσεστερ, Μ. Βρετανία και κατέληξε στο Cambridge, παίρνοντας τη θέση του J. J. Thomson μετά τη συνταξιοδότησή του, στο εργαστήριο πειραματικής Φυσικής Cavendish
Θεωρείται ως ένας από τους σπουδαιότερους πειραματικούς φυσικούς. "Ποτέ δεν είχα άλλο φοιτητή με τον ενθουσιασμό και την ικανότητα για πρωτότυπη έρευνα από τον κ. Ράδερφορντ" είχε πει ο J. J. Thomson.
Όμως, το 1908 πήρε το Nobel στη Χημεία για την εργασία του σχετικά με την δομή του ατόμου που είχε κάνει στο πανεπιστήμιο McGill κι ενώ είχε ήδη πάρει θέση καθηγητή Φυσικής στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ από το 1907.
Έγινε διάσημος για το "πλανητικό" μοντέλο της δομής του ατόμου που πρότεινε το 1909, μετά το περίφημο πείραμα βομβαρδισμού με ηλεκτρόνια ενός λεπτού φύλλου χρυσού, με τη βοήθεια των συνεργατών του Hans Geiger και Ernest Marsden.
Ο Ράδερφορντ έγινε ο πρώτος άνθρωπος που μεταστοιχείωσε ένα χημικό στοιχείο σε ένα άλλο. Συγκεκριμένα μετέτρεψε άζωτο σε οξυγόνο βομβαρδίζοντας σε κύκλοτρο πυρήνες αζώτου με ακτίνες α. Ήταν αυτός που ανακάλυψε και ονόμασε τις ακτινοβολίες α, β, γ, ενώ πιστοποίησε ότι οι ακτίνες α είναι πυρήνες του στοιχείου ήλιον. Ακόμη, είχε προβλέψει την ύπαρξη νετρονίων στα άτομα, κάτι που επαληθεύτηκε το 1932 με την ανακάλυψη του νετρονίου από τον Τζέιμς Τσάντγουικ.
Πέθανε σε νοσοκομείο κατά την διάρκεια μιας εγχείρησης η οποία καθυστέρησε γιατί, σύμφωνα με το αγγλικό πρωτόκολλο της εποχής, ως ανώτατος καθηγητής θα έπρεπε να εγχειριστεί από έναν ομότιμό του γιατρό, κάτι που καθυστέρησε την επέμβαση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου