Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Σαν σήμερα...1873 γεννήθηκε ο Max von Laue.



Ο Max Theodor Felix von Laue γεννήθηκε σαν σήμερα το 1873 στο Pfafferndorf, σήμερα τμήμα του Koblenz, Γερμανία. Το 1914 πήρε το βραβείο Nobel Φυσικής για την ανακάλυψη της περίθλασης των ακτίνων Χ σε κρυστάλλους.
Για 40 περίπου χρόνια διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και οργάνωση της γερμανικής επιστήμης. Υπήρξε πολέμιος του Ναζισμού.
Πέθανε στο Βερολίνο, Γερμανία στις 24 Απριλίου 1960 σε ηλικία 80 ετών.

Επίσης,


σαν σήμερα το 1873 γεννήθηκε ο Karl Schwarzchild  στη Frankfurt am Main, Γερμανία. Το έργο του ήταν σχετικό με τη Θεωρητική Φυσική και την Αστρονομία.
Η εξαιρετική ικανότητά του φάνηκε από την ηλικία των 16 ετών όταν έκανε την δημοσίευσή του για τις τροχιές των ουρανίων σωμάτων. Το 1901 έγινε καθηγητής και διευθυντής του αστεροσκοπείου του Γκέτινγκεν, Γερμανία, ενώ το 1909 τοποθετήθηκε διευθυντής του αστεροσκοπείου του Πότσνταμ, Γερμανία. 
Το 1916 ήταν ο πρώτος που έδωσε τις λύσεις των εξισώσεων πεδίου του Αϊνστάιν, μετά την διατύπωση της Γενικής θεωρίας της Σχετικότητας το 1915. 
Στο έργο του πολλές από τις ιδέες του έχουν το όνομα του (ακτίνα Schwarzchild, μαύρες τρύπες και σκουληκότρυπες Schwarzchild).
Πέθανε στο Πότσνταμ στις 11 Μαίου 1916 σε ηλικία μόλις 43 ετών.
Η αρχή της βιογραφίας του εδώ.

Επίσης,
σαν σήμερα το 1801 γεννήθηκε ο Auguste Arthur de la Rive στη Γενεύη, Ελβετία. 
Ήταν από τους θεμελιωτές της ηλεκτροχημικής θεωρίας των μπαταριών. 
Ήταν σύγχρονος των Faraday, Ampere, Oersted και ασχολήθηκε με τον ηλεκτρομαγνητισμό.
Μας είναι γνωστός από τον σωλήνα de la Rive, έναν αερόκενο σωλήνα στον οποίο δημιουργούνται ηλεκτρικές εκκενώσεις. Παρατηρούμε ότι οι σπινθήρες περιστρέφονται στο εσωτερικό του σωλήνα. Πέθανε στη Μασσαλία, Γαλλία στις 27 Νοεμβρίου 1873 σε ηλικία 72 ετών.

Επίσης,

σαν σήμερα το 1943 πέθανε ο Pieter Zeeman στo Άμστερνταμ, Ολλανδία σε ηλικία 78 ετών. 
Το 1902 μοιράσθηκε το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής  με τον Hendrik Lorentz για την ανακάλυψη αυτού που είναι γνωστό πλέον ως «Φαινόμενο Ζέεμαν».
Γεννήθηκε στις 25 Μαίου 1865 στο Zonnemaire, Ολλανδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου