Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Σαν σήμερα...1973 εκτοξεύθηκε το διαστημόπλοιο Skylab 4.



Σαν σήμερα στις 16 Νοεμβρίου 1973 εκτοξεύθηκε από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ, Φλόριντα, ΗΠΑ το διαστημόπλοιο Skylab 4 με πλήρωμα τους Αμερικανούς αστροναύτες Gerald P. Carr, William R. Pogue and Edward C. Gibson. Το κύριο χαρακτηριστικό της αποστολής ήταν ο υπερβολικά μεγάλος αριθμός ημερών (84 μέρες, 1 ώρα και 16 λεπτά) παραμονής στο διάστημα. Για 22 χρόνια παρέμεινε ο μεγαλύτερος χρόνος συνεχούς παραμονής στο διάστημα, μέχρι το 1995 που έσπασε αυτό το ρεκόρ από τον Αμερικανό αστροναύτη Norm Thagard, που παρέμεινε 115 ημέρες στο σοβιετικό σταθμό Mir (Ειρήνη).

Ήταν ένα ταξίδι που ξεκίνησε με πολλά παράπονα από τους αστροναύτες για το φαγητό και την πολλή δουλειά που είχαν να κάνουν (μέχρι και απεργία για μια μέρα έκαναν). Όμως στη συνέχεια η αποστολή είχε καταπληκτικά αποτελέσματα.
Στο διάστημα της παραμονής τους στον αμερικανικό σταθμό Skylab, τα μέλη της αποστολής του Skylab 4 έκαναν χιλιάδες πειράματα σχετικά με ιατρικά θέματα, ηλιακές παρατηρήσεις, έρευνα της Γης και πολλά άλλα. Έκαναν 4 διαστημικούς περιπάτους, από τους οποίους ο δεύτερος έγινε ανήμερα των Χριστουγέννων του 1973 για να παρατηρήσουν τον κομήτη Kohoutek (ο περίπατος διάρκεσε 1 ώρα και 1 λεπτό). Παράλληλα αποκτήθηκε μια μεγάλη εμπειρία διαχείρισης του μεγάλου χρόνου παραμονής στο διάστημα. 

Μετά από 6051 ώρες εργασίας και 1214 περιστροφές, το πλήρωμα επέστρεψε στη Γη στις 8 Φεβρουαρίου 1974 πέφτοντας στον Ειρηνικό ωκεανό. Ήταν η τελευταία επανδρωμένη αποστολή στο διαστημικό σταθμό Skylab.     

Πηγή: Today in Science History

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου