Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Σαν σήμερα...1914 γεννιέται η Hedy Lamarr.



Σαν σήμερα 9 Νοεμβρίου 1914 γεννήθηκε η Hedy Lamarr (καλλιτεχνικό όνομα της Hedwig Eva Maria Kiesler) στη Βιέννη, Αυστρία.
Η Hedy Lamarr είναι η πολύ γνωστή ηθοποιός των ταινιών "Samson and Delilah" ("Σαμψών και Δαλιδά"), "Ecstasy" ("Έκσταση") και δεκάδων άλλων.
Ο τακτικός αναγνώστης του blog πιθανόν θ' αναρωτηθεί ποια μπορεί να είναι η σχέση της Hedy Lamarr με το περιεχόμενο του "Σαν σήμερα..." που ασχολείται με πρόσωπα και γεγονότα της Φυσικής. Κι όμως...
Η Hedy Lamarr εκτός από διάσημη (και όμορφη!) ηθοποιός, υπήρξε και  μία από τους εφευρέτες της πρώτης μορφής των μεθόδων διασποράς φάσματος (spread spectrum), βασικής τεχνολογίας για τις ασύρματες τηλεπικοινωνίες σήμερα. 
Συγκεκριμένα στις 11 Αυγούστου 1942, με τον συνθέτη George Antheil πήραν δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για μια συσκευή που ανακάλυψαν και την ονόμασαν Secret Communication System (Σύστημα Κρυφής Επικοινωνίας). Η πρώιμη αυτή συσκευή αναπήδησης συχνοτήτων χρησιμοποιούσε ένα κύλινδρο αυτόματου πιάνου προκειμένου να εναλλάσσει ένα σήμα μεταξύ 88 διαφορετικών συχνοτήτων με απώτερο σκοπό την απόκρυψη των τηλεκατευθυνόμενων τορπιλών από τα εχθρικά ραντάρ και την μείωση της πιθανότητας παρεμβολών. Η ιδέα υπήρξε αμφιλεγόμενη και πολύ προηγμένη για την εποχή της. Η συγκεκριμένη τεχνολογία τέθηκε για πρώτη φορά σε εφαρμογή το 1962 και αφού είχε λήξει η πατέντα. Οι δύο αρχικοί εφευρέτες δεν έλαβαν ποτέ το παραμικρό χρηματικό ποσό από την εφεύρεσή τους.
Η ιδέα για την εναλλαγή των συχνοτήτων υπήρξε η βάση για τη μοντέρνα τεχνολογία της διασποράς φάσματος που χρησιμοποιείται στις μέρες μας σε ένα ευρύ φάσμα συσκευών από τα ασύρματα τηλέφωνα μέχρι τις ασύρματες ευρυζωνικές συνδέσεις (Wi-Fi, Bluetooth).
Η Hedy Lamarr πέθανε στις 19 Ιανουαρίου 2000 στο Casselberry, Florida, ΗΠΑ σε ηλικία 86 ετών.

H Google τίμησε τη Hedy Lamarr αφιερώνοντάς της το σημερινό doodle.

Πηγή: wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου