Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Σαν σήμερα...1957 η σκυλίτσα Λάικα στο Διάστημα.



Σαν σήμερα στις 3 Νοεμβρίου 1957 η Σοβιετική Ένωση εκτοξεύει το διαστημόπλοιο Sputnik 2 με μοναδικό επιβάτη ένα Σιβηριανό σκύλο χάσκι, τη Λάικα (κράχτης, αυτή που γαβγίζει), το πρώτο ζωντανό πλάσμα στο διάστημα.  
Στα πλαίσια του Ψυχρού Πολέμου και στην προσπάθειά τους οι Σοβιετικοί να προλάβουν τους Αμερικανούς, από τον αρχικό σχεδιασμό της αποστολής το διαστημόπλοιο δεν είχε προγραμματιστεί για να επιστρέψει με ασφάλεια στη Γη. Έτσι, η Λάικα ήταν εξ' αρχής καταδικασμένη. Ο Sputnik 2 παρέμεινε σε τροχιά γύρω από τη Γη επί 162 ημέρες με τα συστήματά του εκτός λειτουργίας και στις 14 Απριλίου 1958 ανεφλέγη εισερχόμενο στην ατμόσφαιρα της Γης.  
Για τη Λάικα οι κτύποι της καρδιάς της ήταν 103 το λεπτό πριν την αναχώρηση του διαστημοπλοίου, ενώ μετρήθηκαν σε 240 το λεπτό, την ώρα της επιτάχυνσης του πυραύλου για να βάλει το διαστημόπλοιο σε τροχιά. Όλα τα δεδομένα για την κατάσταση της Λάικα ελήφθησαν από το κέντρο ελέγχου στη Γη όσο ήταν ζωντανή. Αυτά τα δεδομένα έδειξαν ότι στην αρχή της πτήσης ο σκύλος τρεφόταν κανονικά, αλλά μετά τρεις ώρες η καρδιά είχε καταρρεύσει, ενώ κάθε σημάδι ζωής είχε πάψει περίπου 5 έως 7 ώρες από την εκτόξευση. Η Λάικα είχε πεθάνει από την υψηλή θερμότητα και το στρες.
Για τη Σοβιετική Ένωση η Λάικα ανακηρύχθηκε Ήρωας και άνοιξε το δρόμο για την πτήση του Yuri Gagarin του πρώτου ανθρώπου στο Διάστημα στις 12 Απριλίου 1961 με το διαστημόπλοιο  Vostok 1.
Από την ιστοσελίδα Zarya βρείτε όλες τις πληροφορίες για το πρόγραμμα των Sputniks
Δείτε το video με την ομιλία του Νικίτα Χρουτσόφ για την πτήση του Sputnik 2 και την εκτόξευση του διαστημοπλοίου.

Πηγή: Today in Science History

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου