Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015

Σαν σήμερα...1940 καταρρέει η γέφυρα Tacoma.



Σαν σήμερα στις 7 Νοεμβρίου 1940 κατέρρευσε η Tacoma Narrows Bridge στην πολιτεία της Washington, ΗΠΑ. Είχε εγκαινιαστεί την 1η Ιουλίου 1940, αντικαθιστώντας τα πορθμεία που συνέδεαν την Τακόμα με την απέναντι χερσόνησο. 
Επρόκειτο για την 3η μεγαλύτερη καλωδιωτή γέφυρα του κόσμου, ένα κατασκευαστικό επίτευγμα της περιοχής. Για την κατασκευή της χρειάστηκαν 3 χρόνια και 6 εκατομμύρια δολάρια. Για να μειώσει το κόστος, ο μηχανικός Λεόν Μοϊσέφ τη σχεδίασε με ένα ασυνήθιστα λεπτό πλαίσιο πλάτους 12 μέτρων και είχε μόνο δύο λωρίδες κυκλοφορίας οχημάτων. 
Η περιοχή πλήττονταν από ισχυρούς ανέμους που οδηγούσαν σε ταλάντωση της γέφυρας. Οι οδηγοί έλεγαν ότι, πολλές φορές λόγω της κλίσης που έπαιρνε η γέφυρα, έχαναν από το οπτικό τους πεδίο τα μπροστινά οχήματα τα οποία επανεμφανίζονταν στην συνέχεια!
Μόλις 4 μήνες μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής της φύσηξε ισχυρός άνεμος που έπνεε με ταχύτητα 67 χλμ/ώρα. Η γέφυρα άρχισε να στριφογυρίζει αριστερά και δεξιά, όπως φαίνεται στο video.
Ο υπάλληλος της γέφυρας απαγόρευσε τη διέλευση των οχημάτων από τα διόδια, ωστόσο το τελευταίο όχημα εγκλωβίστηκε στην γέφυρα που ταλαντευόταν με μανία από τον άνεμο. Ο οδηγός εγκατέλειψε το αυτοκίνητο και διέφυγε με τα πόδια τρέχοντας στην απέναντι μεριά.  Η γέφυρα τελικά κατέρρευσε στη θάλασσα και το μόνο θύμα ήταν ένας σκύλος που εγκλωβίστηκε στο αποκλεισμένο αυτοκίνητο. 
Εκείνη την εποχή, η κοινότητα των μηχανικών ήταν μπερδεμένη σχετικά με το πώς μια γέφυρα που σχεδιάστηκε για να αντέχει ανέμους μέχρι 190 χλμ/ώρα θα μπορούσε να καταρρεύσει μ' έναν άνεμο 67χλμ/ώρα. Οι ειδικοί εξακολουθούν να διαφωνούν σχετικά με τα ακριβή αίτια της καταστροφής της γέφυρας, αλλά οι περισσότεροι συμφωνούν ότι η πτώση οφείλεται στο φαινόμενο του συντονισμού ανάμεσα στη συχνότητα του ανέμου και την ιδιοσυχνότητα ταλάντωσης της γέφυρας.   
Δείτε ΕΔΩ μια άλλη άποψη για την αιτία κατάρρευσης της γέφυρας.
Τον Οκτώβριο του 1950 μια νέα μεγαλύτερη γέφυρα (Westbound - προς τα Δυτικά) κατασκευάστηκε στην περιοχή. Είχε μήκος 1822 μέτρα και ήταν 12 μέτρα μακρύτερη από αυτή που κατέρρευσε.
Τον Ιούλιο 2007 μια δεύτερη γέφυρα δίπλα στην πρώτη (Eastbound - προς τα Ανατολικά) ξεκίνησε την λειτουργία της με διόδια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου