Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Σαν σήμερα...1909 γεννήθηκε ο Καίσαρ Αλεξόπουλος.














Σαν σήμερα στις 10 Νοεμβρίου 1909 γεννήθηκε στην Πάτρα ο Φυσικός και Ακαδημαϊκός Καίσαρ Αλεξόπουλος
Σπούδασε στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης αρχικά μηχανολογία και κατόπιν Φυσική, τελειώνοντας το διδακτορικό του το 1935, χρονιά που επέστρεψε στην Ελλάδα. Το 1936 εξελέγη Υφηγητής και εργάστηκε ερευνητικά στο Εργαστήριο Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1939, σε ηλικία μόλις 30 ετών, εξελέγη τακτικός καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου δίδαξε για 35 χρόνια έως το 1974. Διετέλεσε πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κατά τα έτη 1970-72, θέση από την οποία παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος για τις επεμβάσεις του δικτατορικού καθεστώτος. Το 1963 έγινε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της οποίας είχε την προεδρία το 1979. 
Κατά την μακρόχρονη σταδιοδρομία του εργάστηκε στην Πυρηνική Φυσική και στην Φυσική Στερεάς Κατάστασης, αντικείμενα τα οποία επίσης δίδαξε στα Πανεπιστήμια της Uppsala, Σουηδία και του Michigan, ΗΠΑ. Έχουν δημοσιευτεί περισσότερες από 100 εργασίες του σε έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά. 
Μαζί με τους καθηγητές Π. Βαρώτσο και Κ. Νομικό ανέπτυξαν το 1981 τη μέθοδο πρόγνωσης σεισμών ΒΑΝ (είναι το «Α» του ΒΑΝ). 
Απεβίωσε τις πρωινές ώρες του Σαββάτου 27 Μαρτίου 2010 σε ηλικία 101 ετών!

Όμως, περισσότερα για τον Καίσαρα Αλεξόπουλο μπορούν να πουν κάποιοι άνθρωποι που τον γνώρισαν από κοντά.
Από τον συνεργάτη του Διονύση Μαρίνο  ΕΔΩ.

Από τον φοιτητή του Λευτέρη Τσίλογλου  ΕΔΩ.

Από τον φοιτητή του  Ανδρέα Ι. Κασσέτα  ΕΔΩ.

Από το φίλο του Στέλιο Βασιλόπουλο  ΕΔΩ.

Η ανάρτηση αφιερώνεται στο συνάδελφο Γιώργο Φασουλόπουλο που μου πρότεινε να συμπεριλάβω και Έλληνες επιστήμονες στη σειρά "Σαν σήμερα...".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου