Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017

Σαν σήμερα ... 1746, γεννήθηκε ο Jacques Charles.


Ο Jacques Charles το 1820.

Σαν σήμερα, στις 12 Νοεμβρίου 1746, γεννήθηκε ο Jacques Alexandre César Charles  στη Beaugency της Ορλεάνης στη Γαλλία.

Ήταν μαθηματικός, φυσικός και εφευρέτης. Όταν ο Βενιαμίν Φραγκλίνος επισκέφθηκε τη Γαλλία το 1779, ο Charles εμπνεύστηκε απ΄αυτόν και ξεκίνησε να μελετά Φυσική. Σύντομα ξεκίνησε να δίνει διαλέξεις και να κάνει επιδείξεις πειραμάτων σε μη επιστημονικό κοινό, με  στόχο τη διάδοση των απόψεων του Φραγκλίνου για τον ηλεκτρισμό. 

Ο Charles, έχοντας μελετήσει το έργο του Robert Boyle που είχε δημοσιευτεί 100 χρόνια νωρίτερα, αλλά και το έργο συγχρόνων του, όπως του Henry Cavendish, του Joseph Black ή του Tiberius Cavallo, συνέλαβε την ιδέα πως το υδρογόνο θα ήταν κατάλληλο ανυψωτικό αέριο για αερόστατα.
Σχεδίασε το σκάφος και συνεργάστηκε με τους αδελφούς Robert (Anne-Jean και Nicolas) για την κατασκευή του στο εργαστήριο τους στην Place des Victoires στο Παρίσι.

Το πρώτο αερόστατο του Charles και των αδελφών Robert
δέχεται επίθεση από τρομοκρατημένους χωρικούς στη Gonesse.

Ο Charles και οι αδελφοί Robert απογείωσαν το πρώτο 
στον κόσμο αερόστατο με υδρογόνο, στις 27 Αυγούστου 1783, από το Πεδίο του Άρεως (Champ de Mars), (εκεί που σήμερα βρίσκεται ο Πύργος του Άιφελ) και μεταξύ των θεατών βρισκόταν ο Βενιαμίν Φραγκλίνος, τότε, διπλωματικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο Παρίσι. Το αερόστατο ήταν σχετικά μικρό, πέταξε βόρεια για 45 λεπτά ακολουθούμενο από έφιππους κυνηγούς και προσγειώθηκε μετά από 21 χιλιόμετρα στο χωριό Gonesse, όπου σύμφωνα με αναφορές, τρομοκρατημένοι χωρικοί το κατέστρεψαν με αξίνες και μαχαίρια.

Όμως, στις 1:45 μμ της 1ης Δεκεμβρίου 1783, ο Charles και οι αδελφοί Robert κατάφεραν να απογειώσουν το πρώτο επανδρωμένο αερόστατο από τον Κήπο του Παλατιού του Κεραμεικού (Jardin des Tuileries) στο Παρίσι. Ο Charles και ο Nicolas Robert ήταν οι πρώτοι επιβάτες που κατάφεραν ν' ανυψωθούν σε ύψος 550 μέτρων και να προσγειωθούν 36 χιλιόμετρα μακρύτερα, μετά από πτήση 2 ωρών και 5 λεπτών.


Η πρώτη πτήση με μπαλόνι του Charles
με τον Ν. Robert to 1783 (αναπαράσταση).

Σε μας ο Charles είναι περισσότερο γνωστός για το νόμο των αερίων που φέρει το όνομά του και διατύπωσε γύρω στο 1787. Όμως, αυτόν το νόμο πρώτος τον παρουσίασε γραπτά το 1802 ο Joseph Louis Gay-Lussac και γι' αυτό ο νόμος αυτός παρουσιάζεται και με το όνομα του Gay-Lussac.

Ο Charles πραγματοποίησε αρκετές χρήσιμες εφευρέσεις. Μεταξύ άλλων κατασκεύασε βαλβίδα για την ελευθέρωση υδρογόνου από το αερόστατο, αραιόμετρο και γωνιόμετρο ανάκλασης. Ακόμη απέδειξε τα ηλεκτρικά πειράματα του Βενιαμίν Φραγκλίνου.

Το 1795 εξελέγη στην Γαλλική Ακαδημία Επιστημών και στη συνέχεια έγινε καθηγητής Φυσικής στο Conservatoire des Arts et Métiers (CNAM).

Ο Jacques Charles πέθανε στο Παρίσι, στις 7 Απριλίου 1823, σε ηλικία 77 ετών.

Από τον Ανδρέα Ι. Κασσέτα υπάρχει μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση για το όνομα του  νόμου του Charles και πώς αυτός εμφανίζεται στην ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία ΕΔΩ.

Πηγή: Today in Science History 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου