Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

Σαν σήμερα ... 2000, εγκαθίστανται οι πρώτοι 3 ένοικοι στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).


Το σήμα του ISS με τα ονόματα των 3 πρώτων ενοίκων του
(Γκιτσένκο, Κρικάλεφ και Σέφερντ)

Σαν σήμερα, στις 2 Νοεμβρίου 2000, ένας Αμερικανός αστροναύτης ο 
William M. Shepherd και δύο Ρώσοι κοσμοναύτες οι Sergei K. Krikalev και Yuri P. Gidzenko έγιναν οι πρώτοι μακροχρόνιοι ένοικοι του International Space Station (Διεθνής Διαστημικός Σταθμός, ISS) ξεκινώντας την αποστολή τους διάρκειας περίπου 4 μηνών.


Η στιγμή που εκτοξεύεται το Soyuz με το τριμελές πλήρωμά του. 

Οι τρεις διαστημοταξιδευτές ξεκίνησαν το ταξίδι τους στις 31 Οκτωβρίου 2000 στις 10.53 πμ τοπική ώρα (07:53 GMT) από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν με το ρωσικό διαστημόπλοιο Soyuz TM-31. Διοικητής της αποστολής ήταν ο Shepherd, διοικητής του Soyuz ήταν ο Gidzenko και μηχανικός πτήσης ο Krikalev.
Αυτό το πρόγραμμα της πρώτης μακροχρόνιας εγκατάστασης στο διάστημα είχε το όνομα Expedition 1.

Φτάνοντας στον ISS, άναψαν τα φώτα του σταθμού, ενεργοποίησαν όλα τα συστήματα διαβίωσης και συνδέθηκαν τηλεοπτικά με το Ρωσικό κέντρο ελέγχου για να τους ενημερώσουν ότι όλα πηγαίνουν καλά. Για τη διαμονή τους αρχικά χρησιμοποίησαν τους δύο από τους τρεις χώρους του σταθμού.
Κατά τη διάρκεια της αποστολής τους, το τριμελές πλήρωμα του σταθμού φιλοξένησε τα πληρώματα τριών Διαστημικών Λεωφορείων (Space Shuttle) και υποδέχτηκε δύο μη επανδρωμένα ρωσικά φορτηγά διαστημόπλοια τύπου Progress με υλικό ανεφοδιασμού. Σε όλη την διάρκεια της αποστολής που κρίθηκε επιτυχημένη, το πλήρωμα ήταν πολύ απασχολημένο.    

Από αρισ: Sergei K. Krikalev, William M. Shepherd, Yuri P. Gidzenko. 
Στο κάτω μέρος φαίνονται οι σημαίες των χωρών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

Το πρώτο διαστημικό όχημα Endeavour, (αποστολή STS-97 με 5μελές πλήρωμα), συνδέθηκε στο σταθμό με επιτυχία στις αρχές Δεκεμβρίου του 2000 και μετέφερε το πρώτο ζευγάρι μεγάλων αμερικάνικων φωτοβολταϊκών συστοιχιών, που αύξησε την ικανότητα ηλεκτρικής ισχύος του σταθμού στο πενταπλάσιο.

Το δεύτερο διαστημικό όχημα (αποστολή STS-98 με 5μελές πλήρωμα), έφτασε στο σταθμό στα μέσα Φεβρουαρίου 2001 μεταφέροντας το ερευνητικό εργαστήριο Destiny, αξίας 1,4 δις  δολαρίων. Η εγκατάσταση του ερευνητικού εργαστηρίου είχε ως αποτέλεσμα την μεγάλη αύξηση της μάζας όλης της εγκατάστασης του σταθμού.

Tο πλήρωμα του Expedition 1 στον ISS
(από αριστ.Gidzenko, Shepherd και Krikalev). 

Στις 10 Μαρτίου 2001 συνδέθηκε με τον ISS η τρίτη επταμελής αποστολή STS-102 που έφτασε με το Διαστημικό Λεωφορείο Discovery. Κύρια αποστολή είχε την αντικατάσταση του πρώτου τριμελούς πληρώματος του σταθμού με το νέο τριμελές πλήρωμα μακράς παραμονής Expedition 2. 
Το ανανεωμένο πλήρωμα του σταθμού ISS αποτελείτο από τον Ρώσο Yury V. Usachev - διοικητή του σταθμού, τον Αμερικανό James S. Voss - μηχανικό πτήσης και την Αμερικανίδα Susan J. Helms - επιστημονικό υπεύθυνο.

Στις 18 Μαρτίου 2001 το Discovery αποκολλήθηκε από τον ISS μεταφέροντας πίσω στη Γη την αποστολή Expedition 1. Το πλήρωμα των 3 ανδρών έμεινε στο Διαστημικό Σταθμό 136 ημέρες, 17 ώρες και 9 λεπτά και συνολικά στο διάστημα 140 ημέρες, 23 ώρες και 38 λεπτά. 

Η άφιξη του πρώτου πληρώματος στον σταθμό αποτέλεσε την έναρξη μιας ανελλιπούς ανθρώπινης παρουσίας εκεί, στα 17 χρόνια που ακολούθησαν.
Από τότε ο σταθμός έχει μεγαλώσει και από μια μικρή κατασκευή που προήλθε από την ένωση της αμερικάνικης κάψουλας  Unity και του ρώσικου διαστημοπλοίου Zarya, έχουμε ένα πολυεθνικό εργαστήριο με μέγεθος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου. 

Πηγή: Today in Science History

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου