Σάββατο 2 Απριλίου 2016

Σαν σήμερα... 1845 η πρώτη πετυχημένη φωτογραφία του ήλιου από τους Foucault και Fizeau.


1845 Η πρώτη φωτογραφία του Ήλιου (SSPL—Getty Images)

'The 'c' Men'
(Έτσι ονομάστηκαν οι  Fizeau και  Foucault επειδή ασχολήθηκαν με τη μέτρηση της ταχύτητας c του φωτός και για πολλά χρόνια ήταν μαζί σαν αδέλφια).

           Armand Hippolyte Fizeau   και  Jean Bernhard Leon Foucault 
                                                   
Σαν σήμερα, στις 2 Απριλίου 1845, δύο από τους σπουδαιότερους Γάλλους Φυσικούς του 19ου αιώνα, ο Armand Hippolyte Fizeau και ο Jean Bernhard Leon Foucault σκόπευσαν με την κάμερά τους τον Ήλιο και πήραν την πρώτη πετυχημένη φωτογραφία του. 
Για την φωτογράφιση χρησιμοποίησαν την τότε καινούρια μέθοδο της δαγκεροτυπίας, αφήνοντας το διάφραγμα της μηχανής ανοιχτό για 1/60 του δευτερολέπτου και φτιάχνοντας μια φωτογραφία 4.7 ίντσες (12 εκατοστά) στη διαγώνιο.

Το γεγονός συνέβη 5 χρόνια αφότου ο Dr. J. W. Draper πήρε την πρώτη φωτογραφία ολόκληρου του δίσκου της Σελήνης και μόλις 20 χρόνια από τότε που ο Nicéphore Niépce πήρε την πρώτη-πρώτη φωτογραφία (μια εικόνα της γαλλικής υπαίθρου όπως φαίνεται από ένα παράθυρο).
Να επισημάνουμε ότι η πρώτη φωτογραφία ηλιακής έκλειψης πάρθηκε στις 28 Ιουλίου 1851 με την μέθοδο επίσης της δαγκεροτυπίας, από τον Johann Julius Friedrich Berkowskiστο Βασιλικό Αστεροσκοπείο του Königsberg στην τότε Πρωσία (σήμερα  Kalinigrad στη Ρωσία). 

Αν και σήμερα η πρώτη εικόνα του ήλιου μας φαίνεται "πτωχή", για την εποχή της ήταν πολύ εντυπωσιακή, μιας και ήταν εντελώς καινούρια εμπειρία. Μάλιστα, ενώ με γυμνό μάτι μπορούμε να βλέπουμε τον ήλιο σαν ένα συμπαγές σώμα, σ' αυτή την πρώτη φωτογραφία του μπορούμε να διακρίνουμε και κάποιες ηλιακές κηλίδες.  

Πηγή: Today in Science History

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου