Σάββατο 24 Απριλίου 2021

Σαν σήμερα... 1970, εκτοξεύεται ο πρώτος κινέζικος δορυφόρος Dong Fang Hong I.

Ο δορυφόρος Dong Fang Hong I

Σαν σήμερα, στις 24 Απριλίου 1970, εκτοξεύθηκε ο πρώτος κινέζικος δορυφόρος με την χαρακτηριστική ονομασία "Dong Fang Hong I" (κινέζικα: 东方红) που μεταφράζεται σε "Η Ανατολή είναι Κόκκινη 1". Στο Δυτικό κόσμο επίσης είναι γνωστός με τα ονόματα "Κίνα 1" ή "Μάο 1". Η εκτόξευση έγινε στο πλαίσιο του διαστημικού δορυφορικού προγράμματος Dongfanghong της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, που αποτελούσε τμήμα του ευρύτερου προγράμματος "Two Bombs, One Satellite" ("Δύο βόμβες, Ένας δορυφόρος"). Το "Δύο βόμβες" αφορούσε το πρόγραμμα κατασκευής της ατομικής βόμβας (αργότερα και της βόμβας υδρογόνου) και το πρόγραμμα κατασκευής διηπειρωτικού βαλιστικού πυραύλου (InterContinental Ballistic Missile), ενώ το "Ένας Δορυφόρος" στην κατασκευή τεχνητού δορυφόρου της Γης.
Η επιτυχής εκτόξευση του τεχνητού δορυφόρου ήταν το τελευταίο βήμα αυτού του προγράμματος, αφού το 1964 και 1967 είχαν κατασκευάσει την ατομική βόμβα και την βόμβα υδρογόνου αντίστοιχα, ενώ το 1966 είχαν ήδη εκτοξεύσει τον πρώτο διηπειρωτικό πύραυλο εδάφους-εδάφους.

Κινέζικη αφίσα για την εκτόξευση του DFH-1.

Ο τεχνητός δορυφόρος δημιουργήθηκε με την εποπτεία του Qian Xuesen, που ήταν επικεφαλής της Κινεζικής Ακαδημίας Διαστημικής Τεχνολογίας (CAST). Επικεφαλής του τεχνικού προγράμματος κατασκευής του δορυφόρου ήταν ο μηχανικός Sun Jiadong. Το 1967, ο χημικός μηχανικός Dang Hongxin επινοώντας μια μεμβράνη για χάλκινη κεραία, έλυσε τις δυσκολίες που υπήρχαν στην αναμετάδοση σήματος στην περιοχή των υπερβραχέων σε θερμοκρασίες μεταξύ 100 °C και −100 °C. Σε όλη τη διάρκεια της πτήσης του δορυφόρου το σήμα που εξέπεμπε ήταν ο ύμνος της Κινέζικης Πολιτιστικής Επανάστασης με τίτλο "Η Ανατολή είναι Κόκκινη".

Ο δορυφόρος Dong Fang Hong I εκτοξεύθηκε στις 24 Απριλίου 1970 στις 9:35:45 μ.μ τοπική ώρα (13:35:45 UTC) με πύραυλο Long March I (CZ-1 ή Changzheng) από το Κινέζικο Δορυφορικό Κέντρο Εκτόξευσης Jiuquan, στην έρημο Γκόμπι. Στις 9:48 μ.μ. της ίδιας μέρας μπήκε σε γήινη τροχιά.

Από την προετοιμασία του δορυφόρου  DFH-1.

Ο πρωταρχικός σκοπός του δορυφόρου ήταν η πραγματοποίηση δοκιμών δορυφορικής τεχνολογίας, παράλληλα με την μελέτη και καταγραφή μετρήσεων για την ιονόσφαιρα και την ατμόσφαιρα της Γης. Ο αριθμός δορυφορικού καταλόγου που είχε ο δορυφόρος (ένας 5ψήφιος αριθμός που εκχωρείται σε κάθε  δορυφόρο που εκτοξεύεται από τη Γη με σειρά αναγνώρισης) ήταν 4382.

Το σχήμα του δορυφόρου ήταν σαν ένα συμμετρικό πολύεδρο 72 εδρών, με βάρος 173 κιλά (381,4 lb) και διάμετρο περίπου 1 μέτρο (39 in). Η περίοδο περιφοράς γύρω από τη Γη ήταν 114 λεπτά, με περίγειο 439 χλμ. και απόγειο 2384 χλμ. Για σταθεροποίηση περιστρεφόταν 120 φορές το λεπτό.

Τεχνικοί δουλεύουν στην προετοιμασία του DFH-1.


Η εξωτερική επιφάνεια του δορυφόρου ήταν καλυμμένη με επεξεργασμένο κράμα αλουμινίου που αποτελούσε ασπίδα για τις μεταβολές της θερμοκρασίας. Εκεί υπήρχαν 4 κεραίες εκπομπής στα υπερβραχέα που η κάθε μία είχε μήκος τουλάχιστον 2 μέτρα (6½ ft). Είχε προγραμματιστεί να εκπέμπει σήμα για 20 ημέρες, έτσι στι 14 Μαΐου 1970 ο δορυφόρος σταμάτησε την εκπομπή.

Με την επιτυχή εκτόξευση του Dong Fang Hong I, η Κίνα έγινε η πέμπτη χώρα, μετά τη Σοβιετική Ένωση, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και την Ιαπωνία, που εκτόξευσε ανεξάρτητα έναν δορυφόρο. Μετά από αυτή την επιτυχία, ο Qian Xuesen πρότεινε στην Κινέζικη κυβέρνηση την ανάπτυξη ενός επανδρωμένου διαστημικού προγράμματος για την Κίνα. Σε σύντομο χρονικό διάστημα υπέβαλε  έκθεση για  μια τέτοια επιχείρηση, που ο ίδιος ο Μάο Τσε Τσετούνγκ υπέγραψε, εγκρίνοντάς την.

Ραδιοφωνικός δέκτης ειδικά κατασκευασμένος για την 
παρακολούθηση του σήματος εκπομπής του DFH-1.


Στις 3 Μαρτίου 1971, εκτοξεύτηκε ο δεύτερος δορυφόρος DFH-1, ο οποίος ονομάστηκε SJ-1 (Πρακτική-1). Ο δορυφόρος είχε σχεδιαστεί για να έχει ζωή ένα χρόνο, αλλά τελικά λειτούργησε στο διάστημα για περισσότερα από 8 χρόνια μέχρι την καταστροφή του στις 11 Ιουνίου 1979.

Ο Dong Fang Hong 2 ήταν ο πρώτος τηλεοπτικός δορυφόρος που εκτόξευσε η Κίνα το 1984.

  • Κείμενο για τον δορυφόρο DFH-1 από το chinaspaceflight.
  • Βίντεο με τίτλο "1970 CHINA'S FIRST SPACE SATELLITE LAUNCH 东方红一号" από το κανάλι REVOLUTIONARY FORCE (κινέζικα, 6:32).
  • Βίντεο που δείχνει (σε αναπαράσταση) πως στριφογύριζε ο δορυφόρος για να κρατηθεί σε τροχιά (0:32).

Πηγή: Today in science history,     wikipedia,     astronomos,     astronautix

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου