Πέμπτη 1 Απριλίου 2021

Σαν σήμερα... 1948, δημοσιεύτηκε η "α, β, γ" εργασία των Alpher, Bethe, Gamow.


Ralph Alpher, Hans Bethe, George Gamow

Σαν σήμερα, στις 1 Απριλίου 1948, η Αμερικάνικη επιθεώρηση The Physical Review δημοσίευσε την περίφημη εργασία των Alpher, Bethe και Gamow ή αλλιώς εργασία α, β, γ (από τα τρία πρώτα γράμματα της ελληνικής αλφαβήτας) σχετικά με την εξέλιξη του σύμπαντος αμέσως μετά το Big Bang.
Ο πραγματικός τίτλος της εργασίας ήταν "The Origin of Chemical Elements" ("Η καταγωγή των Χημικών Στοιχείων") και παρουσίαζε τις βασικές αρχές της δημιουργίας των πυρήνων (πυρηνοσύνθεση) ή διαφορετικά, της σύνθεσης των στοιχείων που είναι ελαφρά βαρύτερα από το υδρογόνο, δια μέσου της πυρηνικής σύντηξης στο πρώιμο σύμπαν, λίγο μετά το Big Bang (Μεγάλη Έκρηξη).
Η εργασία πήρε το χιουμοριστικό τίτλο "The Alphabetical Paper" ("Η Αλφαβητική Εργασία") από τα αρχικά των επιθέτων των τριών επιστημόνων Ralph Alpher (Ραλφ Άλφερ), Hans Bethe (Χανς Μπέτε) και George Gamow (Τζορτζ Γκάμοφ) που φαίνονταν να την έχουν συγγράψει
Το αστείο ήταν ότι, παρά την εμφάνιση του ονόματος του Bethe στο άρθρο που δημοσιεύτηκε, ο ίδιος δεν είχε ιδέα γι' αυτό και βέβαια καμιά συμμετοχή στη συγγραφή του. 
Στην πραγματικότητα οι γενικές αρχές της εργασίας είχαν διατυπωθεί από τον Gamow, όμως το αντικείμενο της εργασίας είχε δουλευτεί από τον Alpher που ήταν διδακτορικός φοιτητής του και η διατριβή του είχε αυτό το θέμα ("On the Origin and Relative Abundance of the Elements").  Ο Gamow τελειώνοντας την εργασία, χάριν αστεϊσμού (το συνήθιζε αυτό) και δίχως να ζητήσει την άδεια του φίλου του Hans Bethe, έβαλε το όνομά του στη συγγραφική ομάδα. 

Η εργασία "α,β,γ" δημοσιευμένη
στο The Physical Review.

Η διδακτορική διατριβή του Alpher σχετιζόταν με την πυρηνοσύνθεση στο πρώιμο σύμπαν, ένα θέμα που αργότερα έγινε γνωστό ως Πυρηνοσύνθεση κατά τη Μεγάλη Έκρηξη. Κατά τα πρώτα δευτερόλεπτα μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, όταν η θερμοκρασία ήταν ακραία υψηλή, τα πρωτόνια και τα νετρόνια δεν μπορούσαν να σχηματίσουν σταθερούς πυρήνες, καθώς διασπώντο σχεδόν αμέσως από τα άφθονα φωτόνια υψηλής ενέργειας που ήταν παρόντα. Αλλά με την πάροδο των δευτερολέπτων, το νεογέννητο σύμπαν διαστάλθηκε και ψύχθηκε, με αποτέλεσμα τη μείωση της ενέργειας των φωτονίων. Τότε η ελκτική ισχυρή πυρηνική δύναμη μπορούσε πια να σχηματίσει αρχικά σταθερούς πυρήνες δευτερίου. Καθώς το σύμπαν συνέχισε να διαστέλλεται και να ψύχεται, πρόσθετα σωματίδια θα ενώνονταν με αυτούς τους ελαφρούς πυρήνες, δημιουργώντας βαρύτερα του υδρογόνου στοιχεία, όπως το ήλιο και το λίθιο.

Η γραφική παράσταση που συνόδευε την εργασία.

Ο ίδιος ο Gamow το 1952, περιέγραψε το γεγονός στο βιβλίο του "The Creation of the Universe" ("Η δημιουργία του σύμπαντος"):
"Τα αποτελέσματα αυτών των υπολογισμών αρχικά ανακοινώθηκαν με μία επιστολή στο The Physical Review, στις 1 Απριλίου 1948. Αυτό υπογραφόταν από τους Alpher, Bethe και Gamow και συχνά αποκαλείται ως το "αλφαβητικό άρθρο". Θα έμοιαζε άδικο για το Ελληνικό αλφάβητο, το άρθρο να έχει υπογραφεί μόνο από τους Alpher και Gamow και γι' αυτό το όνομα του Δρ. Hans A. Bethe (εν αγνοία του) προστέθηκε κατά την προετοιμασία του κειμένου για εκτύπωση. Ο Δρ. Bethe, που έλαβε ένα αντίγραφο του κειμένου, δεν το παρατήρησε και μάλιστα, ήταν πολύ εξυπηρετικός σε μετέπειτα συζητήσεις. 
Εν τούτοις, υπήρχε μία φήμη όταν η άλφα, βήτα, γάμα θεωρία ναυάγησε, ότι ο Δρ. Bethe εξέτασε σοβαρά την δυνατότητα ν' αλλάξει το όνομά του σε Zacharias.
Το καλό ταίριασμα της υπολογισμένης καμπύλης και η παρατηρούμενη πληθωρικότητα που φαίνεται στην εικόνα 1, αντιπροσωπεύουν τα αποτελέσματα μετέπειτα υπολογισμών που έγιναν στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του National Bureau of Standards (Εθνική Υπηρεσία Μοντέλων) από τους Ralph Alpher και Robert Herman (που με πείσμα αρνείται να αλλάξει το όνομά του σε Delter)."
Παρατηρούμε ότι ο Gamow μη χάνοντας το χιούμορ του, συνεχίζει το αλφαβητικό παιχνίδι  προσπαθώντας να εντάξει στη σειρά και το γράμμα δ του ελληνικού αλφαβήτου, αλλάζοντας το όνομα του Herman! 

Το εξώφυλλο του Βιβλίου του Γκάμοφ
"The Creation of the Universe". 

Παρά το γεγονός ότι η θεωρία που αναπτύσσεται στο "αλφαβητικό άρθρο" δεν ευσταθεί, τουλάχιστον στο σύνολό της, ο Alpher υποστήριξε αυτή την εργασία ως διδακτορική θέση μπροστά σ' ένα κοινό 300 ατόμων που περιελάμβανε και αρκετούς δημοσιογράφους, λόγω της απήχησης που είχε βρει το θέμα στον Τύπο. Στο τέλος της παρουσίασης, οι εξεταστές έχοντας πειστεί από την εργασία του Alpher, τον τίμησαν με την απονομή του διδακτορικού τίτλου. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ο Alpher ισχυρίστηκε ότι για την πρωταρχική πυρηνοσύνθεση του υδρογόνου και του ηλίου είχαν απαιτηθεί μόλις 300 δευτερόλεπτα. Αυτό ήταν τόσο εντυπωσιακό, που το επόμενο διάστημα τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων ασχολούνταν με αυτό το θέμα. Μάλιστα, στις 14 Απριλίου 1948, η Washington Post είχε κυκλοφορήσει με τίτλο "Ο ΚΟΣΜΟΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΣΕ 5 ΛΕΠΤΑ". Για κάποιες εβδομάδες ο Alpher έγινε το πρόσωπο της επικαιρότητας, με τους επιστήμονες να δείχνουν ενδιαφέρον για την εργασία του και θρησκευτικές οργανώσεις να προσεύχονται για την ψυχή του. 

H σειρά των διαδοχικών πυρηνικών αντιδράσεων που πραγματοποιούνται
στην εποχή της πυρηνοσύνθεσης, λίγα λεπτά μετά την Μεγάλη Έκρηξη.
(Από το physicsgg)

Αργότερα όμως, σε συνέντευξη που είχε δώσει ο Alpher στο περιοδικό Discover το 1999, είχε δηλώσει ότι το αστείο του Gamow τον είχε δυσαρεστήσει, μιας και το δικό του όνομα, ενός διδακτορικού φοιτητή, θα χανόταν ανάμεσα σε εκείνα των Gamow και Bethe, που ήταν δύο καταξιωμένοι Φυσικοί.  
  • Η εργασία "α,β,γ" όπως δημοσιεύτηκε στο The Physical Review.
  • Βίντεο στο οποίο επιστήμονες περιγράφουν το περιεχόμενο της εργασίας "α,β,γ" (αγγλικά, 7:22).
  • Το αφιέρωμα της American Physical Society (APS) για την εργασία "α,β,γ".
  • Βίντεο όπου ο Hans Bethe αναφέρεται στην εργασία "α,β,γ" (αγγλικά, 1:39).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου