Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Σαν σήμερα ... 1931, γεννήθηκε ο νομπελίστας φυσικός John Robert Schrieffer.


John Robert Schrieffer

Σαν σήμερα, στις 31 Μαΐου 1931, γεννήθηκε στο Oak Park του Ιλινόις ο John Robert Schrieffer (Τζον Ρόμπερτ Σρίφερ). Η συμβολή του στην ανάπτυξη της θεωρίας BCS (από  τα αρχικά των εμπνευστών της θεωρίας) για την υπεραγωγιμότητα ήταν καθοριστική μαζί με τους συμπατριώτες του φυσικούς John Bardeen και Leon Cooper
Γονείς του ήταν ο John H. Schrieffer, πωλητής φαρμακευτικών προϊόντων και μητέρα του η Louise Anderson.
Το 1940 η οικογένεια Schrieffer μετακόμισε στο Manhasset της Ν. Υόρκης κι απο εκεί το 1947 στη Φλόριντα, όπου ο πατέρας Schrieffer ασχολήθηκε με την παραγωγή εσπεριδοειδών.

Το 1949, ο John Schrieffer αφού τελείωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στο Eustis High School στην πόλη Eustis της Φλόριντα, συνέχισε στο ΜΙΤ της Μασαχουσέτης με σπουδές ηλεκτρολόγου μηχανικού. Μετά από δύο χρόνια αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στη φυσική. Το 1953 πήρε μπάτσελορ στη Φυσική από το ΜΙΤ με την πτυχιακή του εργασία να γίνεται υπό την καθοδήγηση του διακεκριμένου Αμερικανού φυσικού John C. Slater.

Ο Schrieffer σε νεαρή ηλικία.

Το ενδιαφέρον του Schrieffer για τη φυσική στερεάς κατάστασης τον οδήγησε σε συνέχιση των σπουδών του στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Urbana-Champaign. Εκεί, γρήγορα έγινε βοηθός ερευνητής στο εργαστήριο του John Bardeen. Σ' αυτό το εργαστήριο, περίπου για ένα χρόνο, ασχολήθηκε με το θεωρητικό πρόβλημα της ηλεκτρικής αγωγιμότητας σε επιφάνειες ημιαγωγών
Το 1956 κι ενώ βρισκόταν στο τρίτο έτος των σπουδών του, συμμετείχε στην ανάπτυξη της θεωρίας της υπεραγωγιμότητας με τους Bardeen και Cooper. Την ίδια χρονιά, ο Cooper, ο οποίος εργαζόταν επίσης ως βοηθός στο εργαστήριο του Bardeen, ανακάλυψε ότι τα ηλεκτρόνια, τα οποία απωθούνται μεταξύ τους, θα μπορούσαν να συνδυαστούν σε ζευγάρια, όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας είναι εξαιρετικά χαμηλές. Αυτή η ιδέα είναι γνωστή ως "ζεύγη Cooper". Όμως, αν η θερμοκρασία αυξηθεί πολύ πάνω από το απόλυτο μηδέν, τα ζεύγη Cooper διασπώνται.

Ακολουθώντας την ανακάλυψη του Cooper, ο Schrieffer ξεκίνησε να βρει μια μαθηματική περιγραφή της συμπεριφοράς των ζευγών Cooper. Στις αρχές του 1957 κατάφερε να αναπτύξει τις βασικές μαθηματικές εξισώσεις και αργότερα μέσα στο έτος η θεωρία "BCS"  ολοκληρώθηκε και ανακοινώθηκε.
Το 1957 ο John Schrieffer απέκτησε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, με την διδακτορική του διατριβή να περιλαμβάνει τη θεωρητική του εργασία για την υπεραγωγιμότητα και έχοντα ως επιβλέποντα καθηγητή τον John Bardeen.

Ο Schrieffer μιλώντας σε αμφιθέατρο του Ιλινόις.

Το 1957 βρέθηκε με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο του Birmingham στην Αγγλία και αργότερα μέσα στο 1958 συνέχισε στο Ινστιτούτο Niels Bohr στην Κοπεγχάγη, ασχολούμενος πάντα με την έρευνα στην υπεραγωγιμότητα. 
Το 1958 επιστρέφοντας στις ΗΠΑ βρέθηκε βοηθός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του ΣικάγουΤο 1959 επέστρεψε στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, ως μέλος του διδακτικού προσωπικού πλέον.

Τα Χριστούγεννα του 1960 παντρεύτηκε την Anne Grete Thomsen με την οποία απέκτησε δύο κόρες την Bolette και την Regina κι ένα γιο, τον Paul.


John Schrieffer, John Bardeen και Leon N. Cooper
σε συνέντευξη τύπου στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις
(Οκτώβριος 1972) (Emilio Segrè Visual Archives)
.

Το 1962 βρέθηκε στο Πανεπιστήμιο της Pennsylvania, όπου το 1964 έγινε καθηγητής Φυσικής στην έδρα Mary Amanda Wood. Τον ίδιο χρόνο δημοσίευσε το βιβλίο του πάνω στη θεωρία BCS με τίτλο "Theory of Superconductivity" ("Θεωρία Υπεραγωγιμότητας").
Από το 1969 ως το 1975 ήταν στην έδρα Andrew D. White Professor-at-Large (τίτλος καθηγητή) του Πανεπιστημίου Cornell.

Το 1972 μοιράστηκε το Νόμπελ Φυσικής με τον John Bardeen και τον Leon N. Cooper  για "την από κοινού ανάπτυξη της θεωρίας για την υπεραγωγιμότητα, που συνήθως ονομάζεται θεωρία BCS ".

Το 1980 δέχτηκε θέση καθηγητή Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στη Santa Barbara, όπου το 1984 έφτασε στη βαθμίδα του chancellor professor. Την ίδια χρονιά έγινε διευθυντής του "Ινστιτούτου Θεωρητικής Φυσικής Kavli" του πανεπιστημίου. Υπηρέτησε και τις δύο θέσεις μέχρι το 1992. 


(από αρ.) Ivar Giaever, Robert Schrieffer και Vinay Ambegaokarστον γιορτασμό των 50 χρόνων της θεωρίας BCS στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις. 

Το 1992 αποδέχτηκε θέση ως διακεκριμένος καθηγητής (eminent scholar professor) στο Πολιτειακό  Πανεπιστήμιο της Φλόριντα. Στο ίδιο πανεπιστήμιο έγινε επικεφαλής του  "National High Magnetic Field Laboratory"-MagLab ("Εθνικό Εργαστήριο Υψηλού Μαγνητικού Πεδίου") που είναι μοναδικό στις ΗΠΑ. Το εργαστήριο αυτό ασχολείται με την έρευνα μαγνητικών πεδίων στη φυσική, τη χημεία, τη βιολογία, τη βιοχημεία, τη γεωχημεία και την εμβιομηχανική. 

Στις 24 Σεπτεμβρίου 2004, ο Schrieffer ενεπλάκη σε ατύχημα στο Orcutt της Καλιφόρνιας  κατά την οδήγησή του από το Σαν Φρανσίσκο στη Σάντα Μπάρμπαρα. Το ατύχημα προκλήθηκε από τον Schrieffer, όταν τρέχοντας με ταχύτητα πάνω από 100 μίλια την ώρα, πιθανόν αποκοιμήθηκε, έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου και συγκρούστηκε με βαν. Σκοτώθηκε ο 57χρονος οδηγός του βαν Renato Catolos και τραυματίστηκαν επτά ακόμα άτομα. Η άδεια οδήγησης του Schrieffer ήταν υπό αναστολή εκείνη την περίοδο. 
Στις 6 Νοεμβρίου 2005, καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση για ανθρωποκτονία χωρίς να υποβάλλει έφεση. Κλείστηκε στις "Επανορθωτικές Φυλακές Richard J. Donovan" που βρίσκεται στο Rock Mountain κοντά στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας.

Ο Schrieffer οδηγείται στη φυλακή μετά την έκδοση της καταδικαστικής
απόφασης για το ατύχημα που προκάλεσε (Νοέμβριος 2005).

Το 2006 συνταξιοδοτήθηκε, αλλά συνέχισε την έρευνά του, έχοντας σήμερα ως πεδίο της ερευνητικής του εργασίας την υπεραγωγιμότητα σε υψηλές θερμοκρασίες και την δυναμική των ηλεκτρονίων σε ισχυρά μαγνητικά πεδία.

Μέχρι τώρα ο Schrieffer, εκτός από το βραβείο Νόμπελ, έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και διακρίσεις από πανεπιστήμια και ιδρύματα στις ΗΠΑ και άλλες χώρες (Πανεπιστήμιο του Cincinatti, Πανεπιστήμιο της Pennsylvania, Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου κλπ). Επίσης είναι μέλος πολλών διακεκριμένων επιστημονικών ενώσεων στις ΗΠΑ (American Academy of Arts and Sciences, National Academy of Sciences), στη Ρωσία ((Academy of Sciences) κλπ.

Πηγή: Today in Science History

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου