Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Σαν σήμερα...1930 γεννήθηκε ο αστροναύτης Buzz Aldrin.


Ο Aldrin και το πρώτο πάτημά του
στη Σελήνη στις 21 Ιουλίου 1969.

Σαν σήμερα, στις 20 Ιανουαρίου 1930, γεννήθηκε ο Edwin (Buzz) Eugene Aldrin, Jr. στο Glen Ridge του New Jersey, ΗΠΑ. 
Αφού τελείωσε το λύκειο  Montclair το 1947, εγγράφηκε στη Στρατιωτική Ακαδημία West Point των ΗΠΑ. Μετά την αποφοίτησή του το 1951, υπάχθηκε στην πολεμική αεροπορία και υπηρέτησε ως πιλότος μαχητικών αεροσκαφών. Το 1963 πήρε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών αστροναυτικής από το ΜΙΤ. Η επιθυμία του να εκπαιδευτεί ως αστροναύτης ικανοποιήθηκε με τη δεύτερη αίτησή του και κατατάχθηκε στην τρίτη ομάδα αστροναυτών που εκπαιδεύτηκε από τη NASA, τον Οκτώβριο του 1963.
Έγινε κυβερνήτης στην αποστολή Gemini 12, την τελευταία του προγράμματος Gemini
Ο Aldrin συμμετείχε στην αποστολή Apollo 11 και υπήρξε ο δεύτερος Αμερικανός αστροναύτης που πάτησε το πόδι του στη Σελήνη, 19 λεπτά αργότερα από τον Neil Armstrong, στις 21 Ιουλίου 1969. Οι πρώτες του λέξεις στη Σελήνη ήταν: "Beautiful view. Magnificent desolation." («`Ομορφη θέα. Υπέροχη ερημιά»).

Μετά την αποχώρησή του από τη NASA τον Ιούλιο του 1971, έγινε Διοικητής της Σχολής Πιλότων Δοκιμών της Πολεμικής Αεροπορίας στην Αεροπορική Βάση Edwards της Καλιφόρνιας, τον Μάρτιο του 1972. Αλλά η σταδιοδρομία του εκεί αμαυρώθηκε από προσωπικά προβλήματα. Όπως έγραψε αργότερα στις αυτοβιογραφίες του "Return to Earth" (Γυρισμός στη Γη) (1973) και "Magnificent Desolation" (Μεγαλοπρεπής Ερημιά) (2009) έδωσε σοβαρή μάχη με την κλινική κατάθλιψη και τον αλκοολισμό τα χρόνια που ακολούθησαν την αποχώρησή του από τη NASA.

Τον Δεκέμβριο του 2003 ο Aldrin δημοσίευσε ένα κείμενο στους New York Times, στο οποίο επέκρινε τη στοχοθεσία της NASA, εκφράζοντας τις επιφυλάξεις του για την ανάπτυξη ενός διαστημοπλοίου που θα περιοριζόταν στη μεταφορά 4 αστροναυτών τη φορά στη Σελήνη με λίγο ή καθόλου φορτίο.
Τον Ιούνιο του 2013 υποστήριξε μία επανδρωμένη αποστολή στον Άρη, θεωρώντας τη Σελήνη «όχι ως προορισμό, αλλά περισσότερο ως σημείο αναχώρησης, που θέτει την ανθρωπότητα σε τροχιά να κατοικήσει τον Άρη και να γίνει ένα είδος δύο πλανητών»
Πάντα ήταν πιστός Πρεσβυτεριανός Χριστιανός και υπήρξε ο πρώτος άνθρωπος από τη Σελήνη που κάλεσε σε προσευχή όλους τους ανθρώπους που τον παρακολουθούσαν.

Μια σύντομη συνέντευξη του Buzz Aldrin το 1998,  ΕΔΩ.

Ένα video για την αποστολή Apollo 11.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου