Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016

Σαν σήμερα...1919 ο Rutherford πέτυχε την πρώτη τεχνητή μεταστοιχείωση ατόμου.Σαν σήμερα, στις 3 Ιανουαρίου 1919, ο Ernest Rutherford, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Manchester τότε, καταφέρνει για πρώτη φορά να διασπάσει τεχνητά ένα άτομο, μεταστοιχειώνοντας το άτομο του αζώτου σε άτομο οξυγόνου. Πιο συγκεκριμένα, βομβαρδίζοντας άτομα αζώτου με σωματίδια άλφα, κατάφερε να παράξει άτομα οξυγόνου με ταυτόχρονη εκπομπή πρωτονίων. Η πυρηνική αντίδραση που συνέβη μπορεί να γραφεί με το παρακάτω σχήμα:      (Το 1925 θα παρατηρούσαν αυτή την αντίδραση να συμβαίνει κατευθείαν σ' ένα θάλαμο φυσαλίδων). 

Βέβαια, το πρωτόνιο δεν ήταν γνωστό τότε. Ο Ράδερφορντ διαπίστωσε την ύπαρξη πυρήνα υδρογόνου στα προϊόντα της αντίδρασης, επειδή σε προηγούμενα πειράματα που είχε κάνει βομβαρδίζοντας αέριο υδρογόνο με σωματίδια άλφα για να απομονώσει τον πυρήνα από το άτομο του υδρογόνου, είχε παρατηρήσει παρόμοια προϊόντα. Αυτό το αποτέλεσμα έδειξε στο Ράδερφορντ, ότι οι πυρήνες υδρογόνου ήταν μέρος των πυρήνων του αζώτου και πιθανώς μέρος πυρήνων άλλων ατόμων. Μια τέτοια δομή για τους πυρήνες των στοιχείων ο Ράδερφορντ υποπτευόταν από παλιότερα ότι μπορεί να υπάρχει, με βάση τις μετρήσεις των ατομικών βαρών που ήταν ακέραια πολλαπλάσια του ατομικού βάρους του υδρογόνου (υπόθεση Prout). 

Μετά από αυτές τις παρατηρήσεις ο Ράδερφορντ έφτασε στο συμπέρασμα ότι ένας πυρήνας υδρογόνου ήταν πιθανώς ένα θεμελιώδες δομικό στοιχείο όλων των πυρήνων και ενδεχομένως, ένα νέο θεμελιώδες σωματίδιο, καθώς κανένας άλλος από τους μέχρι τότε γνωστούς πυρήνες δεν ήταν ελαφρύτερος από τον πυρήνα του υδρογόνου. Έτσι, ο Ράδερφορντ αξιωματικά δέχτηκε ότι ο πυρήνας υδρογόνου πρέπει να είναι ένα νέο σωματίδιο, το οποίο ονόμασε proton (πρωτόνιο).

Ένα σύντομο κείμενο "Splitting the Atom".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου