Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

Σαν σήμερα...1868 γεννήθηκε ο Arnold Sommerfeld.


Ο Arnold Sommerfeld περίπου το 1930.

Σαν σήμερα, στις 5 Δεκεμβρίου 1868, γεννήθηκε ο Arnold Johannes Wilhelm  Sommerfeld  στο Königsberg της Γερμανίας. Ήταν Γερμανός θεωρητικός φυσικός με τεράστια συνεισφορά στην εξέλιξη της ατομικής και κβαντικής φυσικής. Επίσης εκπαίδευσε και προετοίμασε μεγάλο αριθμό φοιτητών για την νέα εποχή της θεωρητικής φυσικής.
Σπούδασε μαθηματικά και φυσική στο Πανεπιστήμιο Albertina της γενέθλιας πόλης του. Υπεύθυνος για τη διατριβή του ήταν ο μαθηματικός Ferdinand von Lindemann. Διδάχτηκε ακόμη από τους μαθηματικούς Adolf Hurwitz και David Hilbert και τον φυσικό Emil Wiechert. Έλαβε το διδακτορικό του τίτλο το 1891 σε ηλικία μόλις 23 ετών.
Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους πήγε στο Πανεπιστήμιο του Göttingen όπου έγινε βοηθός στον μεταλλειολόγο Theodor Liebisch, που ήταν οικογενειακός φίλος.

Το 1900 ο Sommerfeld δέχτηκε διορισμό στο Königliche Technische Hochschule Aachen (αργότερα πανεπιστήμιο του Άαχεν). Στη θέση αυτή ανέπτυξε τη θεωρία της υδροδυναμικής, ένα θέμα που θα διατηρήσει το ενδιαφέρον του για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αργότερα, όταν πλέον θα βρισκόταν στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, οι φοιτητές του Werner Heisenberg και Ludwig Hopf θα γράψουν διδακτορικό γι' αυτό το θέμα.

Το 1906 καλείται από τον Wilhelm Röntgen ν' αναλάβει τακτικός καθηγητής φυσικής και διευθυντής του νέου Ινστιτούτου Θεωρητικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου.
Δίδαξε πάνω από 32 χρόνια στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου πραγματοποιώντας παράλληλα πλήθος σεμιναρίων και ημερίδων. Στο Μόναχο ο Sommerfeld ήρθε σε επαφή με την ειδική θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν, η οποία δεν ήταν ακόμη ευρέως αποδεκτή εκείνη την εποχή. 
Το 1918 διαδέχθηκε τον Αϊνστάιν ως πρόεδρος της Γερμανικής Εταιρείας Φυσικής (Deutsche Physikalische Gesellschaft - DPG). Από τη θέση αυτή το 1920  δημιούργησε ένα νέο επιστημονικό περιοδικό φυσικής, το Zeitschrift für Physik για τη δημοσίευση ερευνητικών άρθρων φυσικής, που λειτούργησε ως όχημα για την ανάδειξη της νέας γενιάς των θεωρητικών φυσικών. 

Την 1η Απριλίου 1935 έγινε ομότιμος καθηγητής, αλλά η θέση του παρέμεινε κενή μέχρι την 1η Δεκεμβρίου 1939 λόγω πολιτικών και ακαδημαϊκών διαφορών.
Ο Sommerfeld πέθανε στις 26 Απρλίου 1951 στο Μόναχο σε ηλικία 83 ετών, έχοντας προσφέρει τα μέγιστα στο χώρο της επιστήμης. 

Πηγή: Today in Science History

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου