Σαν σήμερα, στις 16 Δεκεμβρίου 1776 γεννήθηκε ο Johann Wilhelm Ritter στο Samitz της Σιλεσίας, (τότε περιοχή της Πρωσίας, σήμερα της Πολωνίας με το όνομα Zamienice).
Αφού εργάστηκε κάποια χρόνια σε φαρμακείο, το 1796 ξεκίνησε σπουδές ιατρικής στο πανεπιστήμιο της Jena. Οι πειραματικές του έρευνες ήταν σχετικές με τη χημεία, την ηλεκτρική ενέργεια και άλλους τομείς της φυσικοχημείας. Το 1801 ο Hans Christian Ørsted επισκέφθηκε την Ιένα και έγινε φίλος του.
Οι πρώτες επιστημονικές έρευνες του Ritter αφορούσαν κάποια γαλβανικά φαινόμενα. Ερμήνευσε τις φυσιολογικές επιδράσεις που παρατηρήθηκαν από τον Luigi Galvani και άλλους ερευνητές.
Όμως ο Ritter έγινε γνωστός για την ανακάλυψη της υπεριώδους ακτινοβολίας.
Το 1801, αφού παρακολούθησε μια παρουσίαση του William Herschel για την ανακάλυψη της υπέρυθρης ακτινοβολίας (τότε λέγονταν «ακτίνες θερμότητας»), προσπάθησε να ελέγξει αν συνέβαινε το αντίθετο, δηλαδή αν υπήρχε ακτινοβολία στο άλλο άκρο του ορατού φάσματος. Δεν βρήκε ακριβώς αυτό που περίμενε, αλλά μετά από μια σειρά προσπαθειών παρατήρησε ότι ο χλωριούχος άργυρος μετατρέπεται ταχύτερα από λευκός σε μαύρος, όταν τοποθετηθεί στην σκοτεινή περιοχή του ηλιακού φάσματος, μετά την ιώδη περιοχή. Οι «χημικές ακτίνες» που βρέθηκαν από τον Ritter, αργότερα πήραν την ονομασία «υπεριώδης ακτινοβολία».
Ο Ritter δεν είχε τακτικό εισόδημα και ποτέ δεν έγινε καθηγητής πανεπιστημίου, αλλά το 1804 εξελέγη μέλος της Βαυαρικής Ακαδημίας Επιστημών στο Μόναχο.
Λόγω των οικονομικών δυσκολιών και της αδύναμης υγείας του πέθανε πτωχός, σε ηλικία μόλις 34 ετών, στις 23 Ιανουαρίου 1810 στο Μόναχο.
Πηγή: Today in Science History
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου