Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021

Σαν σήμερα... 1930, γεννήθηκε ο Αμερικανός αστροναύτης Edwin "Buzz" Aldrin, Jr.


Ιανουάριος 2021. Ο Aldrin λίγο πριν τα  
91α γενέθλιά του κάνει το εμβόλιο για τον COVID19.

Σαν σήμερα, στις 20 Ιανουαρίου 1930, γεννήθηκε ο 
Edwin "Buzz" Eugene Aldrin, Jr.  (Έντουιν "Μπαζ" Γιουτζίν Όλντριν) στο  Glen Ridge του New Jersey, ΗΠΑ. 
Ο Aldrin υπήρξε πιλότος της Αμερικάνικης πολεμικής αεροπορίας και είναι ήρωας στις ΗΠΑ, γιατί ήταν ο δεύτερος άνθρωπος στην ιστορία του διαστήματος που περπάτησε στη Σελήνη, ως μέλος της αποστολής Apollo 11 (Απόλλων 11).
Γονείς του ήταν ο αξιωματικός του στρατού Edwin Eugene Aldrin και η Marion Gaddys.
Το 1988 ο Aldrin άλλαξε το επίσημο βαφτιστικό του όνομα σε "Buzz" ("Μπαζ"), γιατί η μικρότερη αδελφή του τον φώναζε "buzzer" ως παραφθορά του "brother" (αδελφός) και μ' αυτό το χαϊδευτικό είχε μείνει γνωστός. 

Ο Aldrin και ο Jim Lovell αποβιβάζονται στο αεροπλανοφόρο
Wasp μετά την επιστροφή τους από την αποστολή Gemini 12.

Αφού τελείωσε το λύκειο Montclair το 1947, εγγράφηκε στη Στρατιωτική Ακαδημία West Point των ΗΠΑ. Μετά την αποφοίτησή του το 1951 με πτυχίο στρατιωτικού μηχανολόγου μηχανικού, υπάχθηκε στην πολεμική αεροπορία και υπηρέτησε ως πιλότος μαχητικών αεροσκαφών. Το 1963 πήρε μεταπτυχιακό στον τομέα της αστροναυτικής από το ΜΙΤΟ τίτλος της διατριβής του ήταν "Line-of-sight guidance techniques for manned orbital rendezvous" ("Τεχνικές καθοδήγησης οπτικής γραμμής για επανδρωμένες τροχιακές συναντήσεις"). Στην εργασία του υπήρχε η παρακάτω αφιέρωση: "Με την ελπίδα ότι αυτό το έργο θα συνεισφέρει με κάποιο τρόπο στην εξερεύνηση του διαστήματος, αφιερώνεται στα πληρώματα των τωρινών και μελλοντικών επανδρωμένων διαστημικών προγραμμάτων αυτής της χώρας. Το μοναδικό που θα ήθελα είναι να τους ακολουθήσω στις συναρπαστικές τους προσπάθειες!".
Η επιθυμία του να εκπαιδευτεί ως αστροναύτης ικανοποιήθηκε με τη δεύτερη αίτησή του. Η πρώτη είχε απορριφθεί γιατί δεν ήταν πιλότος δοκιμών. Τον Οκτώβριο του 1963 κατατάχθηκε στην τρίτη ομάδα αστροναυτών που εκπαιδεύτηκε από τη NASA.

11 Ιανουαρίου 1969.
Την προηγούμενη μέρα η NASA είχε 
 ανακοινώσει το πλήρωμα της αποστολής Apollo 11.
Edwin Aldrin, Neil Armstrong, Michael Collins.

Έγινε κυβερνήτης στην αποστολή Gemini 12, την τελευταία του προγράμματος Gemini
Ο Aldrin συμμετείχε στην αποστολή Apollo 11 και υπήρξε ο δεύτερος Αμερικανός  αστροναύτης που πάτησε το πόδι του στη Σελήνη, 19 λεπτά αργότερα από τον Neil Armstrong, στις 21 Ιουλίου 1969. Διατήρησε το ρεκόρ παραμονής εκτός της σεληνακάτου μέχρι την αποστολή του Apollo 14
Οι πρώτες του λέξεις στη Σελήνη ήταν: "Beautiful view. Magnificent desolation." ("Όμορφη θέα. Υπέροχη ερημιά").

Το πρώτο χνάρι του Aldrin στη Σελήνη
στις 21 Ιουλίου 1969.

Μετά την αποχώρησή του από τη NASA τον Ιούλιο του 1971, έγινε Διοικητής της Σχολής Πιλότων Δοκιμών της Πολεμικής Αεροπορίας στην Αεροπορική Βάση Edwards της Καλιφόρνια, τον Μάρτιο του 1972. Αλλά η σταδιοδρομία του εκεί αμαυρώθηκε από προσωπικά προβλήματα. Όπως έγραψε αργότερα στις αυτοβιογραφίες του "Return to Earth" ("Γυρισμός στη Γη") (1973) και "Magnificent Desolation" ("Μεγαλοπρεπής Ερημιά") (2009) έδωσε σοβαρή μάχη με την κλινική κατάθλιψη και τον αλκοολισμό τα χρόνια που ακολούθησαν την αποχώρησή του από τη NASA.

Τα εξώφυλλα των 2 αυτοβιογραφιών του Aldrin.

Το 1985 ο Aldrin πρότεινε την ύπαρξη μιας ειδικής τροχιάς για διαστημόπλοια που είναι γνωστή σήμερα ως "Aldrin cycler". Ένα σκάφος σε τέτοια τροχιά θα περνούσε κοντά από τους πλανήτες Γη και `Αρη σε τακτική (κυκλοτερή) βάση. Υπήρξε επίσης υποστηρικτής της εκπαίδευσης των αστροναυτών μέσα στο νερό για την καλύτερη προετοιμασία τους για τους διαστημικούς περιπάτους και τα καθήκοντα συντήρησης στο διάστημα.

Στην μέχρι τώρα ζωή του ο Aldrin έχει τιμηθεί από πολλά ιδρύματα και προέδρους των ΗΠΑ. Έχει πάρει μέρος σε κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικά προγράμματα. Έχει συγγράψει με αρκετούς συγγραφείς βιβλία σχετικά με το διάστημα και τα ταξίδια του.
Το όνομά του έχει δοθεί σε σεληνιακό κρατήρα, κοντά στην περιοχή που προσεληνώθηκε η σεληνάκατος Eagle του Apollo 11. Επίσης ο αστεροειδής 6470 έχει ονομαστεί προς τιμή του Aldrin με το όνομά του.

Η πιο κοντινή φωτογραφία της περιοχής που έγινε
 η πρώτη προσελήνωση. Η φωτογραφία έχει παρθεί
στις 7 Μαρτίου 2012 από διαστημόπλοιο της NASA.
Διακρίνονται αντικείμενα που άφησαν οι Armstrong
και Aldrin, ακόμη και κάποιες πατημασιές τους.

Τον Δεκέμβριο του 2003 ο Aldrin δημοσίευσε ένα κείμενο στους New York Times, στο οποίο επέκρινε τη στοχοθεσία της NASA, εκφράζοντας τις επιφυλάξεις του για την ανάπτυξη ενός διαστημοπλοίου που θα περιοριζόταν στη μεταφορά 4 αστροναυτών τη φορά στη Σελήνη με λίγο ή καθόλου φορτίο.
Τον Ιούνιο του 2013 υποστήριξε μία επανδρωμένη αποστολή στον Άρη, θεωρώντας τη Σελήνη «όχι ως προορισμό, αλλά περισσότερο ως σημείο αναχώρησης, που θέτει την ανθρωπότητα σε τροχιά να κατοικήσει τον Άρη και να γίνει ένα είδος δύο πλανητών»
Πάντα ήταν πιστός Πρεσβυτεριανός Χριστιανός και υπήρξε ο πρώτος άνθρωπος από τη Σελήνη που κάλεσε σε προσευχή όλους τους ανθρώπους που τον παρακολουθούσαν. Μετά την προσσελήνωση μετέδωσε στη Γη το παρακάτω μήνυμα: "Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να ζητήσω από τον κάθε άνθρωπο που ακούει, οποιονδήποτε και οπουδήποτε κι αν είναι, να σταθεί για λίγο και να αναλογιστεί τα γεγονότα των λίγων τελευταίων ωρών και ν' απευθύνει ευχαριστίες στον Θεό με τον δικό του/της τρόπο."

Ο Aldrin το 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο σε διαφημιστική
προβολή γνωστής εταιρείας ρολογιών.

Ο Aldrin έχει παντρευτεί τρεις φορές. Ο πρώτος του γάμος ήταν το 1954 με την Joan Archer, με την οποία απέκτησαν 3 παιδιά (τον James, την Janice και τον Andrew). 
Ο δεύτερος γάμος έγινε το 1975 με την Beverly Van Zile και ο τρίτος το 1988 με την Lois Driggs Cannon, από την οποία πήρε διαζύγιο τον Δεκέμβριο του 2012. 
Από το 2018 ο Buzz Aldrin κατοικεί στην περιοχή Satellite Beach, στη Φλόριδα των ΗΠΑ.

Φωτογραφία του Aldrin στο έδαφος
της Σελήνης, με την υπογραφή του.

  • Βίντεο με τον Aldrin να διηγείται το ταξίδι στη Σελήνη (αγγλικά, 10:10) από το Science Museum.
  • Βίντεο για την αποστολή Apollo 11 (αγγλικά, 8:58).
  • Βίντεο με τίτλο "The Life Of Astronaut Buzz Aldrin" ("Η ζωή του αστροναύτη Buzz Aldrin") (αγγλικά, 5:25).
  • Το αφιέρωμα της NASA για τα 90α γενέθλια του Buzz Aldrin.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου