Carl David Anderson |
Σαν σήμερα, στις 11 Ιανουαρίου 1991, πέθανε στο San Marino του Λος Άντζελες στην Καλιφόρνια, ο Carl David Anderson (Καρλ Ντέιβιντ Άντερσον), που ασχολούμενος με την μελέτη του ατόμου, ανακάλυψε το ποζιτρόνιο και το μεσόνιο διευρύνοντας το πεδίο της σωματιδιακής φυσικής.
Ο Καρλ Άντερσον γεννήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 1905 στη Νέα Υόρκη. Ήταν το μοναδικό παιδί του Carl Anderson και της Emma Ajaxson που ήταν μετανάστες από τη Σουηδία. Ο πατέρας Άντερσον είχε φτάσει από την πατρίδα του στις ΗΠΑ το 1896. Όταν ο μικρός Καρλ ήταν 7 ετών η οικογένειά του μετακόμισε από τη Ν. Υόρκη στο Λος Άντζελες κι εκεί ο νεαρός Άντερσον παρακολούθησε το John H. Francis Polytechnic High School, όπου έδειξε το πρώτο ενδιαφέρον του για την επιστήμη. Από νεαρός ο Καρλ έδειξε προσόντα ως αθλητής του άλματος σε ύψος.
Ο Καρλ Άντερσον το 1931 στο εργαστήριο, δουλεύοντας με το μαγνητικό θάλαμο νεφών. |
Ο Καρλ Άντερσον (αρισ.) και ο Σεθ Νεντερμάγερ (δεξ.) με τον μαγνητικό θάλαμο νεφών στο Caltech. |
O Άντερσον (αρισ.) με τον Άρθουρ Κόμπτον κρατούν στα χέρια τους ένα καταγραφέα κοσμικής ακτινοβολίας. |
Το 1932 ο Άντερσον ανακάλυψε το ποζιτρόνιο (ή αντιηλεκτρόνιο) που ήταν μια επαναστατική ανακάλυψη, αφού το ποζιτρόνιο έγινε το πρώτο γνωστό σωματίδιο της αντιύλης, αλλά και το πρώτο γνωστό θετικά φορτισμένο σωματίδιο εκτός από το μέχρι τότε γνωστό πρωτόνιο. Εκείνη την εποχή ο Άντερσον με τον Μίλικαν προσπαθούσαν ν' ανακαλύψουν τη φύση των κοσμικών ακτίνων και η ανακάλυψη του ποζιτρονίου ήταν τυχαία. Η παρατήρηση γινόταν καθώς οι ακτίνες περνούσαν μέσα από τον βελτιωμένο θάλαμο νεφών Wilson, που βρισκόταν σε ισχυρό μαγνητικό πεδίο. Από το 1931 ο Άντερσον είχε παρατηρήσει ότι οι τροχιές που εμφανίζονταν στο θάλαμο, όταν οι κοσμικές ακτίνες έπεφταν εκεί, ήταν όμοιες με αυτές που δημιουργούσαν τα ηλεκτρόνια, με μοναδική διαφορά την αντίθετη κατεύθυνση κίνησης. Η διάσημη φωτογραφία που πήρε ο Άντερσον στις 2 Αυγούστου 1932 έδειχνε καθαρά ένα ποζιτρόνιο να διασχίζει το θάλαμο νεφών.
Τον Μάρτιο του 1933 οι Patrick Blackett και Giuseppe Occhialini εργαζόμενοι ανεξάρτητα στο Cavendish Laboratory του Cambridge παρατήρησαν σε φωτογραφίες που είχαν πάρει σε θάλαμο Wilson, ότι όταν αλληλεπιδρούσε ακτινοβολία γ με ατομικό πυρήνα ευρισκόμενο σε ισχυρό ηλεκτρομαγνητικό πεδίο, μπορούσε να δημιουργήσει ένα ζεύγος ποζιτρονίου - ηλεκτρονίου. Επίσης αναγνώρισαν, κάτι που δεν είχε κάνει ο Άντερσον μέχρι εκείνη τη στιγμή, ότι το ποζιτρόνιο που είχε ανακαλύψει ήταν το ίδιο σωματίδιο με αυτό που είχε προβλεφθεί από τον Paul Dirac το 1928.
Ο Καρλ Άντερσον στέκεται δίπλα στο μηχανισμό ενός θαλάμου νεφών στην κορυφή του όρους Pikes Peak. |
Το 1936, ο Καρλ Άντερσον σε ηλικία μόλις 31 ετών, μοιράστηκε το βραβείο Νόμπελ Φυσικής με τον Αυστριακό Victor Hess (Βίκτωρ Ες). Ο Άντερσον "για την ανακάλυψη του ποζιτρονίου" και ο Hess "για την ανακάλυψη της κοσμικής ακτινοβολίας". Ο Άντερσον ήταν ένας από τους νεότερους σε ηλικία φυσικούς που τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής. Αξίζει να επισημάνω ότι οι συνθήκες ζωής του Άντερσον εκείνη την εποχή (μετά το οικονομικό κραχ του 1929) δεν ήταν ιδιαίτερα καλές. Για να πάει στη Στοκχόλμη να παραλάβει το βραβείο Νόμπελ, χρειάστηκε να δανειστεί $500 από τον Μίλικαν!
Ο Καρλ Άντερσον (1η σειρά, 2ος από δεξιά) στην τελετή βράβευσης των Νόμπελ (11 Δεκεμβρίου 1936). Δεξιά του ο Victor Hess. |
Την ίδια χρονιά (1936) ο Άντερσον μαζί με τον Neddermeyer έκαναν μία ακόμη σημαντική ανακάλυψη. Μελετώντας τις κοσμικές ακτίνες διαπίστωσαν την ύπαρξη φορτισμένων σωματιδίων με μάζα το 1/10 περίπου της μάζας ενός πρωτονίου. Ο Άντερσον ονόμασε αυτά τα σωματίδια μεσοτρόνια (mesotrons), που αργότερα απλουστεύθηκε σε μεσόνια (mesons). Τότε νόμισε, ότι τα σωματίδια ήταν αυτά που είχαν προβλεφθεί δύο χρόνια νωρίτερα από τον H. Yukawa. Αργότερα διαπιστώθηκε ότι τα σωματίδια που είχε ανακαλύψει ο Άντερσον ήταν τα μ μεσόνια (ή μιόνια), ενώ τα μεσόνια του Yukawa ήταν τα π μεσόνια (ή πιόνια) που ανακάλυψε ο C. F. Powell to 1946.
Μάλιστα, ο Willis Lamb, στην ομιλία που έδωσε το 1955 κατά την απονομή του Νόμπελ Φυσικής σ' αυτόν, είπε χαρακτηριστικά, αστειευόμενος: "(παλαιότερα) όποιος έβρισκε ένα νέο στοιχειώδες σωματίδιο έπαιρνε ως ανταμοιβή ένα βραβείο Νόμπελ, τώρα μια τέτοια ανακάλυψη θα έπρεπε να τιμωρείται με πρόστιμο 10.000 δολαρίων".
Η φωτογραφία που πήρε ο Καρλ Άντερσον από την πρώτη ανίχνευση ποζιτρονίου σ' ένα θάλαμο νέφους. Η διαδρομή του ποζιτρονίου ακολουθεί την πορεία από πάνω προς τα κάτω και καμπυλώνεται προς τα δεξιά. |
Το 1939 ο Άντερσον έγινε καθηγητής Φυσικής στο CalTech.
Στην αυτοβιογραφία που έγραψε στα 70 του χρόνια, παρατηρεί: "Πιστεύω ότι η μεγαλύτερη συμβολή μου στην προσπάθεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ήταν η αδυναμία μου να συμμετάσχω στην ανάπτυξη της ατομικής βόμβας. Η σκέψη αυτή μου φέρνει ειρήνη".
Το εξώφυλλο της αυτοβιογραφίας του Καρλ Άντερσον: "The Discovery of Anti-matter" ("Η Ανακάλυψη της Αντιύλης"). |
Ο Καρλ Άντερσον στην αίθουσα διδασκαλίας. |
Το 1950 έγινε μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών (American Academy of Arts and Sciences). Τιμήθηκε με πολλά ακόμη βραβεία.
Ο Καρλ Άντερσον το 1977. |
Εκτός από τα επαγγελματικά του ενδιαφέροντα, ο Καρλ έδειχνε ενδιαφέρον για αυτοκίνητα και αγώνες αυτοκινήτων. Ασχολείτο ακόμη με το ερασιτεχνικό ραδιοφώνο έχοντας ως σήμα κλήσης το W6KGR. Του άρεσε το τένις, η μουσική και τα ταξίδια στο βουνό. Ήταν μέλος της λέσχης Twilight Club στην Pasadena.
- Συνέντευξη του Καρλ Άντερσον στον Charles Weiner για το "Oral Histories" της AIP (αγγλικό κείμενο, 30 Ιουνίου 1966).
- Συνέντευξη του Καρλ Άντερσον στον Martin J. Sherwin για το "Voices of the Manhattan Project" ("Φωνές από το Πρόγραμμα Μανχάταν") (αγγλικό κείμενο και ηχητικό, 31 Μαρτίου 1983).
- Βιογραφία του Καρλ Άντερσον από τον William H. Pickering στο Biographical Memoirs (τόμος 73) της National Academies of Sciences, Engineering, Medicine.
- Βίντεο "How to identify a positron" ("Πως να εξακριβώσεις ένα ποζιτρόνιο") (αγγλικά, 5:31) από τον ιστότοπο PhysicsMadeFun.
- Σύντομο βίντεο με τον Άντερσον και τον Μίλικαν (αγγλικά, 0:22), από το στούντιο British Pathé.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου