Σάββατο 14 Μαρτίου 2020

Σαν σήμερα ...1951, η πιο διάσημη (ίσως) φωτογραφία του Άλμπερτ Αϊνστάιν.


Η διάσημη φωτογραφία του Αϊνστάιν με τη γλώσσα έξω,
χωρίς να έχει υποστεί κάποιο κόψιμο.
(Arthur Sasse/AFP) 

Σαν σήμερα, στις 14 Μαρτίου 1951, τραβήχτηκε η πιο διάσημη (ίσως) φωτογραφία του  Άλμπερτ Αϊνστάιν.
Φαίνεται το πρόσωπό του τεντωμένο, με την γλώσσα έξω, τα φρύδια ανασηκωμένα, τα μάτια ορθάνοιχτα, έχοντας τα χαρακτηριστικά λευκά μαλλιά του, μακριά και ατίθασα. Μια παιχνιδιάρικη εικόνα για τον 72χρονο διάσημο θεωρητικό φυσικό.
Μια εικόνα για την οποία η αγγλική εφημερίδα Guardian έγραψε: "αναμφισβήτητα μια από τις πιο γνωστές φωτογραφίες του Τύπου για οποιαδήποτε προσωπικότητα του 20ου αιώνα".

Ο Αϊνστάιν λίγο πριν τη διάσημη λήψη. 


Ας δούμε λοιπόν την ιστορία που κρύβεται πίσω από αυτή τη φωτογραφία.
Ο Αϊνστάιν βρίσκεται ανάμεσα στον Δρ. Frank Aydelotte, πρώην Διευθυντή του Institute for Advanced Studies (Ινστιτούτο Προχωρημένων Σπουδών) του Πανεπιστημίου Princeton και την σύζυγο του Aydelotte, την Marie Jeanette.
Οι τρεις τους μόλις είχαν φύγει από το Princeton Club, όπου το προσωπικό του Princeton είχε οργανώσει πάρτι για τα 72α γενέθλια του Άλμπερτ Αϊνστάιν.  
Βγαίνοντας από το κτίριο, ένα πλήθος δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ περίμεναν απ' έξω. Μεταξύ αυτών ήταν ο επαγγελματίας φωτογράφος Arthur Sasse ο οποίος νωρίτερα είχε πάρει μερικές φωτογραφίες του Αϊνστάιν την ώρα που αντάλλασσε χειραψίες με προσκεκλημένους ή κρατώντας ένα ποτήρι με το αγαπημένο του κονιάκ. 

Ο Αϊνστάιν δείχνει κουρασμένος, λίγο πριν τη διάσημη λήψη.

Πολιορκούμενος από τους φωτορεπόρτερ μπήκε στο αυτοκίνητο και κάθισε ανάμεσα στο φιλικό του ζευγάρι, δείχνοντας ότι ήταν κουρασμένος και χωρίς πολύ διάθεση. Μάλιστα, σύμφωνα με τον μύθο λέγεται ότι φώναξε: "That's enough!" ("Αρκετά!"). Όμως δεν τον άκουσαν κι αυτός αγανακτισμένος γούρλωσε τα μάτια και τους έβγαλε τη γλώσσα.
Για τον Arthur Sasse του ειδησεογραφικού πρακτορείου UPI ήταν η τυχερή του στιγμή. Αντιδρώντας μόνον αυτός αστραπιαία, μπόρεσε να "συλλάβει" και να αποτυπώσει στο φιλμ του την έκφραση του Αϊνστάιν.

Τις επόμενες μέρες ο Arthur Sasse έστειλε στον Αϊνστάιν αντίγραφα όλων των φωτογραφιών που είχε τραβήξει στο πάρτι. Ο Αϊνστάιν αμέσως αγάπησε τη γνωστή φωτογραφία και ζήτησε από τον Sasse να τυπώσει και να του στείλει 9 αντίτυπα, γιατί ήθελε να τα χρησιμοποιήσει ως ευχετήριες κάρτες. 

Μια από τις χιλιάδες διαφορετικές παραλλαγές σε παζλ.

Ο Arthur Sasse υπέβαλε τη φωτογραφία για δημοσίευση στο International News Photos Network (Διεθνές Δίκτυο Φωτογραφικών Ειδήσεων). Ο μόνος λόγος που η φωτογραφία διασώθηκε και τελικά δημοσιεύτηκε ήταν γιατί ο ίδιος ο Αϊνστάιν έδειξε ενδιαφέρον. Η αρχική πρόθεση ήταν να κοπεί, γιατί μια τέτοια φωτογραφία δεν ταίριαζε σ' ένα αξιότιμο πρόσωπο όπως αυτό του καθηγητή Αϊνστάιν!

Από τα 9 αντίτυπα, τα περισσότερα είχαν περικοπεί για να δείχνουν μόνο το πρόσωπο του  Αϊνστάιν. Το ένα από αυτά παρέμεινε με πλήρη την εικόνα και αυτό ο Αϊνστάιν το έδωσε με αυτόγραφο σ' έναν δημοσιογράφο. Το 2017, αυτή η φωτογραφία πουλήθηκε σε δημοπρασία με το επιβλητικό ποσό των $ 125.000.

Η διάσημη φωτογραφία με την υπογραφή
του Αϊνστάιν και την ημερομηνία 51.
Αυτό το αντίτυπο πουλήθηκε $ 125.000.

4 χρόνια μετά τον θάνατο του Αϊνστάιν, οι κληρονόμοι του έδωσαν την άδεια για ευρύτερη εμπορική εκμετάλευση και κυκλοφορία της φωτογραφίας. Στα περίπου 60 χρόνια που έχουν περάσει από τότε, το γνωστό πορτρέτο του Αϊνστάιν έχει εμφανιστεί νόμιμα ή παράνομα σε ό,τι καταναλωτικό αντικειμένο μπορεί κάποιος να φανταστεί με χιλιάδες παραλλαγές εκτύπωσης, μαυρόασπρες ή έγχρωμες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου