Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

Σαν σήμερα ... 1926, γεννήθηκε ο "πατέρας των οπτικών ινών" Narinder Singh Kapany.


Δρ. Narinder Singh Kapany

Σαν σήμερα, στις 31 Οκτωβρίου 1926, γεννήθηκε στη Moga του Punjab στην Ινδία από οικογένεια Σιχ, ο Narinder Singh Kapany (στα Punjabi: ਨਰਿੰਦਰ ਸਿੰਘ), ο οποίος θεωρείται "πατέρας των οπτικών ινών". Γονείς του ήταν ο Sardar Sunder Singh Kapany και η Sardarni Kundan Kaur.

O Narinder Singh μεγάλωσε στο Dehradun της βόρειας Ινδίας. Όταν ήταν μαθητής ακούγοντας από τον δάσκαλό του να λέει ότι το φως μπορεί να κινηθεί μόνο σε ευθεία γραμμή, διαφώνησε μαζί του και από τότε έβαλε σκοπό της ζωής του να αποδείξει ότι αυτό ήταν λάθος.


Οι γονείς του Narinder Singh Kapany.

Ο ίδιος ο Singh λέει: "Μου έγινε εμμονή να καταφέρω να λυγίσω το φως γύρω από τις γωνίες". Έτσι, άρχισε να χρησιμοποιεί μια σειρά από πρίσματα που μετέφεραν δέσμες φωτός, αλλά το ίδιο το φως συνέχισε να ταξιδεύει σε ευθεία γραμμή μεταξύ των πρισμάτων.   

Ο Kapany σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Agra στην Ινδία και εργάστηκε για μικρό χρονικό διάστημα ως υπάλληλος στην Ινδική υπηρεσία πολεμικού εξοπλισμού (IOFS). Στη συνέχεια, το 1952, πήγε στο Imperial College του Λονδίνου απ' όπου το 1955 πήρε το διδακτορικό του με θέμα σχετικό με την οπτική.
Εργαζόμενος στο Imperial College, ο Kapany συνεργάστηκε με τον Harold Hopkins στην μετάδοση εικόνας μέσω οπτικών ινών. Τον Ιούλιο του 1952, με επιχορήγηση από την Royal Society of Engineeringο Hopkins και ο Narinder Singh άρχισαν να αναπτύσσουν δέσμες γυάλινων ινών για ιατρική χρήση ως ενδοσκόπιο. Δυστυχώς, την επόμενη άνοιξη, ο Hopkins είπε στον Fritz Zernicke για την δουλειά που έκαναν με τον Singh και αυτός μετέφερε την συνομιλία τους στον Ολλανδό ερευνητή Bram van Heel. Για να πάρει αυτός την οικονομική ενίσχυση, ο van Heel έσπευσε να γράψει ένα σύντομο άρθρο σχετικά με τις επενδυμένες ίνες στο περιοδικό Nature, τον Ιούνιο του 1953. 


Το 1960 πειραματιζόμενος με τις οπτικές ίνες.

Ως αποτέλεσμα, τον Ιανουάριο του 1954, οι Hopkins, Singh και van Heel δημοσίευσαν δύο ανταγωνιστικές εργασίες στο Nature. Ο van Heel ασχολείτο με απλές δέσμες επενδυμένων ινών, ενώ οι Hopkins και Singh με την εργασία τους "A Flexible Fiberscope, using Static Scanning" ("Ένα ευέλικτο φαϊμπερσκόπιο, με τη χρήση στατικής σάρωσης"περιέγραφαν δέσμες από μη επενδυμένες ίνες που θα μπορούσαν να μεταδώσουν με επιτυχία εικόνες. Μετά το διδακτορικό του ο Kapany μετακόμισε ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Rochester, αντί να επιστρέψει στην Ινδία. Από τότε και μέχρι σήμερα είναι εγκαταστημένος στις ΗΠΑ έχοντας πάρει την αμερικανική υπηκοότητα. 
Μετά το Rochester συνέχισε το ερευνητικό και διδακτικό του έργο στο Illinois Institute of Technology και από εκεί στη συνέχεια βρέθηκε στην Καλιφόρνια.

O Kapany το 1964 εξηγεί τη λειτουργία ενός λέιζερ ρουβιδίου
(ruby laser) για εγχείρηση στο μάτι.

Το 1954 παντρεύτηκε στο Λονδίνο την αγαπημένη του Sardani Satinder Kaur. Το ζευγάρι απέκτησε ένα γιο, τον Rajinder και μία κόρη, την Kiran (1957).
Το 1955 ο Kapany συνεχίζοντας την έρευνά του δημοσίευσε στο περιοδικό Optica Acta την εργασία του με τίτλο "Transparent Fibres for the Transmission of Optical Images" ("Διαφανείς ίνες για τη μετάδοση οπτικών εικόνων").
Το 1956, ο Singh ολοκλήρωσε την εργασία στη νέα του εφεύρεση που ήταν ένας σωλήνας σαν ράβδος με επικάλυψη από γυαλί. Αυτός ο σωλήνας έδινε λύση στο μεγαλύτερο πρόβλημα που είχαν οι προηγούμενοι ερευνητές μέχρι τότε, γιατί διέθετε έναν τρόπο  για την προστασία της δέσμης του φωτός από τα περιβαλλοντικά εμπόδια.


Ο Δρ Kapany κρατώντας ένα πρωτότυπο λαπαροσκόπιο.

Ο Singh ήταν εκείνος που πρώτος χρησιμοποίησε τον όρο "οπτικές ίνεςσ' ένα άρθρο του στο Scientific American το 1960 και γι' αυτό έγινε γνωστός ως "ο πατέρας των οπτικών ινών". Ήταν αυτός που έγραψε το πρώτο βιβλίο για το νέο επιστημονικό πεδίο και υπήρξε ο σημαντικότερος ερευνητής, συγγραφέας και εκπρόσωπος του νέου τομέα.
Από τότε, οι παραπέρα έρευνες και οι εφευρέσεις του Singh έχουν να κάνουν με τα πεδία των οπτικών επικοινωνιών, των λέιζερ, των βιοϊατρικών οργάνων, της ηλιακής ενέργειας και της παρακολούθησης της ρύπανσης. Έχει πάρει πάνω από 100 διπλώματα ευρεσιτεχνίας, έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 150 επιστημονικές εργασίες και έχει εκδώσει 4 βιβλία.

Διαδρομή του φωτός σε μια οπτική ίνα.

Το 1960 ο Singh ίδρυσε την εταιρεία Optics Technology, Inc. στην οποία ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος. Το 1973 δημιούργησε την εταιρεία Kaptron Inc. στην οποία παρέμεινε τα επόμενα 17 χρόνια μέχρι που την πούλησε στην AMP Inc. Από τότε δημιούργησε διάφορες εταιρείες που η δραστηριότητά τους είχε να κάνει με την επιστήμη, την τεχνολογία και την καινοτομία. Πρόσφατα δημιούργησε την εταιρεία K2 Optronics.
Ο ίδιος κοιτάζοντας πίσω, λέει με χιούμορ: "Όλες (οι εταιρείες) ήταν καλοβαλμένες και επιτυχημένες. Τώρα έχουν πουληθεί όλες κι έτσι είμαι ελεύθερος". 

Το εξώφυλλο του βιβλίου με τίτλο "The man who never stops",
αφιερωμένο στον δρ Narinder Singh Kapany.

Ο δρ Kapany έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Santa Cruz, στο Berkeley, καθώς και στο Τμήμα Φυσικής και στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ.
Έχει λάβει πολλά βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του βραβείου "The Excellence 2000" από το Παν-ασιατικό αμερικανικό εμπορικό επιμελητήριο των ΗΠΑ το 1998.  
Είναι διεθνής συνεργάτης πολλών επιστημονικών εταιρειών όπως η Βρετανική Βασιλική Ακαδημία Μηχανικών, η Αμερικανική Εταιρεία Οπτικής και η Αμερικανική Ένωση για την Προώθηση της Επιστήμης.

Ο δρ Kapany παίρνει το βραβείο Pravasi Bharatiya Samman
της Ινδικής κυβέρνησης, το 2004.

Τον Νοέμβριο 1999, το περιοδικό Fortune παρουσίασε 7 πρόσωπα που με το έργο τους είχαν επηρεάσει σημαντικά την ζωή του 20ου αιώνα, αλλά είχαν παραμείνει ανώνυμοι ήρωες. Ένας από τους επτά ήταν ο Kapany. 
Έτσι, όταν το 2009 το Νόμπελ Φυσικής πήγε στον Charles Kao "για τα πρωτοποριακά επιτεύγματα σχετικά με τη μετάδοση του φωτός σε ίνες για οπτική επικοινωνία" δημιουργήθηκε έκπληξη για τον παραγκωνισμό του Kapany. Η συμβολή του Kao στο πεδίο των οπτικών ινών υπήρξε σημαντική, αλλά η επιτυχία της στηρίχτηκε και κτίστηκε στη θεμελιώδη και πρωτοποριακή εργασία του Kapany. 
Γενικά πιστεύεται ότι μερικοί σπουδαίοι Ινδοί επιστήμονες (Jagadish Chandra BoseSatyendranath BoseG. N. Ramachandran, Singh Kapany) που προσέφεραν πρωτοποριακό έργο στην επιστημονική κοινότητα και στον παγκόσμιο πληθυσμό δεν έτυχαν της αναγνώρισης που τους άξιζε.


Το εξώφυλλο του περιοδικού DARPAN (7 Ιανουαρίου 2014)
με αφιέρωμα στον Narinder Singh Kapany.

Ο Narinder Singh Kapany έχει πλούσια φιλανθρωπική δραστηριότητα σε θέματα σχετικά με την εκπαίδευση και την τέχνη. Το 1967 δημιούργησε το Sikh Foundation (Ίδρυμα Σιχ) και για πάνω από 50 χρόνια είναι ο κύριος χρηματοδότης του. Το 1998 ο Singh με δική του οικονομική ενίσχυση δημιούργησε έδρα σπουδών Sikh στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Σάντα Μπάρμπαρα. Το 1999, δώρισε 500.000 δολάρια στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης του Σαν Φρανσίσκο και δημιούργησε έδρα Opto-Electronics στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Santa Cruz. Επίσης έχει υπηρετήσει ως επίτροπος στο Menlo School του Menlo Park, στην Καλιφόρνια.


Το ζεύγος Satinder και Singh Kapany.

Ο δρ Kapany είναι συλλέκτης έργων τέχνης με ιδιαίτερη προτίμηση σε ό,τι έχει σχέση με την τέχνη των Σιχ. Ο ίδιος έχει δημιουργήσει από τα τέλη της δεκαετίας του '60 40 "dynoptic" γλυπτά. Ουσιαστικά οι κατασκευές αυτές έχουν γίνει με υλικά που προέρχονται από την τεχνολογία των οπτικών ινών. Με την παρότρυνση του Frank Oppenheimer (επίσης φυσικού, αδελφός του Robert) εξέθεσε για πρώτη φορά το 1972 αυτά τα γλυπτά στο Μουσείο της Επιστήμης Exploratorium του Σαν Φρανσίσκο.  

Σήμερα ο δρ Kapany, σε ηλικία πλέον 92 ετών, εξακολουθεί να μένει με την γυναίκα του  Satinder στην Bay Area του Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας. Ο γιος του Rajinder ασχολείται με την υψηλή τεχνολογία, ενώ η κόρη του Kiran είναι δικηγόρος και παραγωγός ταινιών.

  • Βίντεο, όπου ο δρ Kapany περιγράφει πώς ξεκίνησε την επιχειρηματική του δραστηριότητα (5:02, αγγλικά) - από τη Silicon Valley Historical Association.
  • Βίντεο με σύντομη παρουσίαση της ιστορίας του δρ Kapany, με αφορμή το βραβείο 2008 Fiat Lux Award (5:21, αγγλικά).
  • Βίντεο για το πώς λειτουργούν οι οπτικές ίνες (5:35, αγγλικά), από τον Bill Hammack.
  • Το βιβλίο του Jeff Hecht για την ιστορία των οπτικών ινών. "City of Light: The Story of Fiber Optics".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου