Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018

Σαν σήμερα ... 1909, γεννήθηκε ο Καίσαρ Αλεξόπουλος.


Ο καθηγητής Καίσαρ Αλεξόπουλος

Σαν σήμερα, στις 10 Νοεμβρίου 1909, γεννήθηκε στην Πάτρα ο φυσικός, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μετέπειτα ακαδημαϊκός, Καίσαρ Αλεξόπουλος
Ο Αλεξόπουλος αφού τελείωσε το Α΄ Γυμνάσιο Πατρών το 1926, έφυγε για σπουδές στη Ζυρίχη. Σπούδασε στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης (ETH Zurich) απ' όπου το 1930 πήρε δίπλωμα μηχανολόγου μηχανικού και το 1932 δίπλωμα φυσικού. Εργάστηκε ερευνητικά στο Εργαστήριο Φυσικής του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης κοντά στον καθηγητή Paul ScherrerΤο 1935, αφού ανακηρύχτηκε διδάκτωρ των φυσικών επιστημών, επέστρεψε στην Ελλάδα. 

Ο Καίσαρ Αλεξόπουλος φοιτητής στη Ζυρίχη το 1930.

Το 1936 εξελέγη υφηγητής και εργάστηκε ερευνητικά στο Εργαστήριο Φυσικής του Πανεπιστημίου ΑθηνώνΤο 1939, σε ηλικία μόλις 30 ετών, εξελέγη τακτικός καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου δίδαξε τα επόμενα 35 χρόνια, έως το 1974, σε χιλιάδες φοιτητές πολλών ΣχολώνΣτo διάστημα αυτό, διετέλεσε επίσης Διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικής, το οποίο υπηρέτησε με συνέπεια και εξύψωσε επιστημονικά, συνέβαλε δε στην ανάδειξη μεγάλου αριθμού διακεκριμένων επιστημόνων στην έρευνα και την εκπαίδευση.

(από τον φίλο του Στέλιο Βασιλόπουλο - περιοδικό ΚΟΡΦΕΣ)

Με την έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου το 1940 κατατάχτηκε στην Μοίρα αυτοκινήτων στην Πάτρα, αλλά επειδή ήταν χιονοδρόμος εντάχτηκε στο Τάγμα χιονοδρόμων και από εκεί μετατέθηκε στο εργοστάσιο λαμπτήρων στα Μεσόγεια.

Διετέλεσε πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κατά τα έτη 1970-72, θέση από την οποία παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος για τις επεμβάσεις του χουντικού δικτατορικού καθεστώτος στην τριτοβάθμια εκπάιδευση. 
Το 1963 έγινε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της οποίας είχε την προεδρία το 1979. 

Στο γραφείο του στο Πανεπιστήμιομ Αθηνών με το προσωπικό του τμήματος
και του Εργαστηρίου Φυσικής (αρχείο Δ. Μαρίνου).

Κατά την μακρόχρονη σταδιοδρομία του εργάστηκε στην Πυρηνική Φυσική και στην  Φυσική Στερεάς Κατάστασης, αντικείμενα τα οποία επίσης δίδαξε στα Πανεπιστήμια της Uppsalaστη Σουηδία και του Michiganστις ΗΠΑ. Έχουν δημοσιευτεί περισσότερες από 100 εργασίες του σε έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά. 
Το έργο του με τίτλο "ΦΥΣΙΚΗ", για τη διδασκαλία των πρωτοετών φυσικών, καλύπτει όλους τους επιμέρους τομείς της Φυσικής επιστήμης και αποτελεί σημείο αναφοράς στην ελληνική βιβλιογραφία. Αποτελείται από τους τόμους: "ΜΗΧΑΝΙΚΗ", "ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ - ΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ", "ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ", "ΟΠΤΙΚΗ", "ΑΤΟΜΙΚΗ - ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ".   

1967, με τους πρωτοετείς φοιτητές στο Μεγάλο Αμφιθέατρο του
Παλαιού Χημείου του Πανεπιστημίου Αθηνών (αρχείο Δ. Μαρίνου).

Μαζί με τους καθηγητές Π. Βαρώτσο και Κ. Νομικό ανέπτυξαν το 1981 τη μέθοδο πρόγνωσης σεισμών ΒΑΝ (από τα αρχικά των ονομάτων τους Βαρώτσος, Αλεξόπουλος, Νομικός). 
Το 1986 εξέδωσε στα αγγλικά, σε συνεργασία με τον καθηγητὴ Παναγιώτη Βαρώτσο, ερευνητική μονογραφία για την Θερμοδυναμική των πλεγματικών ατελειών στα στερεά. 

Διονύσης Μαρίνος και Καίσαρ Αλεξόπουλος ανάμεσα σε πρωτοετείς,
στο Μεγάλο Αμφιθέατρο (αρχείο Δ. Μαρίνου).

Είχε τιμηθεί με τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθώς και με το παράσημο "Τάγμα του Φοίνικος". Κατείχε διευθυντικές θέσεις στο Βασιλικό Ίδρυμα Ερευνών και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών "Δημόκριτος". Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ανθρωπιστικής Εταιρείας.
Από το γάμο του με την Ελένη Ζάχου απέκτησε ένα γιό, τον Δημοσθένη, και δύο εγγόνια, την Αλεξάνδρα και τον Καίσαρα.

Ο καθηγητής Καίσαρ Αλεξόπουλος με τους συνεργάτες του κατά
 την υποδοχή του στην Ακαδημία Αθηνών στις 17 Δεκεμβρίου 1963.

Παράλληλα με τα επιστημονικά του καθήκοντα ο Αλεξόπουλος ασχολείτο με τη χιονοδρομία από τις αρχές της δεκαετίας του '30. Ήταν από τους πρώτους χιονοδρόμους στην Ελλάδα με πολλές επιτυχίες και μετάλλια και πολλές φορές πανελληνιονίκης. Είχε διατελέσει αθλητής του Ε.Ο.Σ. Πατρών και μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο του Ε.Ο.Σ. Αθηνών.

Ο Καίσαρ Αλεξόπουλος απεβίωσε τις πρωινές ώρες του Σαββάτου 27 Μαρτίου 2010 (Σάββατο του Λαζάρου) σε ηλικία 101 ετών. Η κηδεία του έγινε στον Ι. Ν. Αγίων Θεοδώρων του Α' Νεκροταφείου Αθηνών, το πρωί της Μ. Τρίτης, 30 Μαρτίου 2010. Τον επικήδειο λόγο εξεφώνησε ο ακαδημαϊκός, ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ, Γεώργιος Κοντόπουλος. Η ταφή έγινε το απόγευμα της ίδιας ημέρας στο Α' Κοιμητήριο Πατρών.

Ο Καίσαρ Αλεξόπουλος σβήνοντας τα κεράκια στα εκατοστά γενέθλιά του.
Δίπλα του η Παρασκευή Ευθυμίου και όρθιος με τα άσπρα, ο Διονύσης Μαρίνος
(συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών).

Όμως, περισσότερα για τον Καίσαρα Αλεξόπουλο μπορούν να πουν κάποιοι άνθρωποι που τον γνώρισαν από κοντά.

  • Από τον (τότε) φοιτητή του, Λευτέρη Τσίλογλου  ΕΔΩ, μέσα από το blog Λίγα απ' όλα.
(από τον φίλο του Στέλιο Βασιλόπουλο - περιοδικό ΚΟΡΦΕΣ)
  • Από τον (τότε) φοιτητή του, αείμνηστο Ανδρέα Ι. Κασσέτα  ΕΔΩ.
  • Από το φίλο του, Στέλιο Βασιλόπουλο  ΕΔΩ, από το περιοδικό ΚΟΡΦΕΣ (Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2010).
  • Από την τιμητική εκδήλωση της Ακαδημίας Αθηνών για τα 100 χρόνια του Καίσαρα Αλεξόπουλου (2 Μαΐου 2009, Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

2 σχόλια:

  1. Τον είχα καθηγητή. Τον θυμάμαι ως πρωτοετής το 1973. Το μάθημα του ήταν εντυπωσιακό. Έκανε πολλά πειράματα στο μπάγκο του αμφιθέατρου και σε μάγευε. Δυστυχώς μας έλεγε, ότι οι φοιτητές που κάνουν διαδηλώσεις κατά της Χούντας είναι οι κακοί και αδιάβαστοι φοιτητές,, γιαυτό και διαμαρτύρονται! Κατά την μεταπολίτευση, οι εξεγερμένοι φοιτητές δεν το άφηναν να εισέλθει στο πανεπιστήμιο, γιατί τον είχαν χαρακτηρίσει ως συνεργάτη της Χούντας. Αργότερα, μαζί με τον Βαρώτσο, που ήταν καθηγητής και αυτός αλλά και συγγενής του, έστησαν το ΒΑΝ. Ένα σύστημα που υποτίθεται θα πρόβλεπε τους σεισμούς, χωρίς βέβαια να έχουν καμιά σχέση με σεισμολογία, αλλά μάλλον πολιτικές διασυνδέσεις. Για πολλά χρόνια το σύστημα ΒΑΝ ρούφηξε τεράστια κονδύλια από τον κρατικό κορβανά, αλλά χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα στην πρόγνωση των σεισμών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή