Δευτέρα 2 Απριλίου 2018

Σαν σήμερα ... 1845, η πρώτη (γνωστή) φωτογραφία του ήλιου.


1845 Η πρώτη φωτογραφία του Ήλιου (SSPL—Getty Images)

Σαν σήμερα, στις 2 Απριλίου 1845, δύο από τους σπουδαιότερους Γάλλους Φυσικούς του 19ου αιώνα, ο Armand Hippolyte Fizeau και ο Jean Bernhard Leon Foucault σκόπευσαν με την κάμερά τους τον Ήλιο και 
πήραν την πρώτη πετυχημένη φωτογραφία του. 
Για την φωτογράφιση χρησιμοποίησαν την τότε καινούρια μέθοδο της δαγκεροτυπίας, αφήνοντας το διάφραγμα της μηχανής ανοιχτό για 1/60 του δευτερολέπτου και φτιάχνοντας μια φωτογραφία 4.7 ίντσες (12 εκατοστά) στη διαγώνιο.

      Armand Fizeau και Jean Leon Foucault, 'The 'c' Men'.
Έτσι ονομάστηκαν οι  Fizeau και  Foucault επειδή ασχολήθηκαν 
με τη μέτρηση της ταχύτητας c του φωτός 
και για πολλά χρόνια ήταν μαζί σαν αδέλφια.

Το γεγονός συνέβη 5 χρόνια αφότου ο Dr. J. W. Draper πήρε την πρώτη (γνωστή)  φωτογραφία ολόκληρου του δίσκου της Σελήνης και μόλις 20 χρόνια από τότε που ο  Nicéphore Niépce πήρε την πρώτη-πρώτη φωτογραφία (μια εικόνα της γαλλικής υπαίθρου όπως φαίνεται από ένα παράθυρο).
Να επισημάνουμε ότι η πρώτη φωτογραφία ηλιακής έκλειψης πάρθηκε στις 28 Ιουλίου 1851 με την μέθοδο επίσης της δαγκεροτυπίας, από τον Johann Julius Friedrich  Berkowskiστο Βασιλικό Αστεροσκοπείο του Königsberg στην τότε Πρωσία (σήμερα  Kalinigrad στη Ρωσία). 

Το ηλιόμετρο του Fraunhoffer με το οποίο φωτογραφήθηκε
η πρώτη ηλιακή έκλειψη στο Αστεροσκοπείο του Königsberg.

Αν και σήμερα η πρώτη εικόνα του ήλιου μας φαίνεται "πτωχή", για την εποχή της ήταν πολύ εντυπωσιακή, μιας και ήταν εντελώς καινούρια εμπειρία. Μάλιστα, ενώ με γυμνό μάτι μπορούμε να βλέπουμε τον ήλιο σαν ένα συμπαγές σώμα, σ' αυτή την πρώτη φωτογραφία του μπορούμε να διακρίνουμε και κάποιες ηλιακές κηλίδες.  

Πηγή: Today in Science History

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου