Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Σαν σήμερα ... 1868, γεννήθηκε ο Αμερικανός νομπελίστας Robert Millikan.


Robert Andrews Millikan (1923)

Σαν σήμερα, στις 22 Μαρτίου 1868, γεννήθηκε ο Robert Andrews Millikan (Ρόμπερτ Άντριους Μίλικαν) στο Morrison του Illinois στις ΗΠΑ. Ήταν ο δεύτερος γιος του Reverend Silas Franklin Millikan και της Mary Jane Andrews. Οι παππούδες του προέρχονταν από τους παλιούς άποικους που είχαν εγκατασταθεί στις ΗΠΑ (Νέα Αγγλία) πριν από το 1750.

Μεγάλωσε σε αγροτική περιοχή και παρακολούθησε το Maquoketa High School στην Iowa. Αφού εργάστηκε για μικρό χρονικό διάστημα ως δικαστικός δημοσιογράφος, εισήλθε στο Κολέγιο Oberlin του Ohio το 1886. Στη διάρκεια της φοίτησής του τα αγαπημένα του μαθήματα ήταν τα Ελληνικά και τα μαθηματικά. Μετά την αποφοίτησή του το 1891 εργάστηκε για δύο χρόνια διδάσκοντας φυσική. Το 1893, αφού πήρε μάστερ στη φυσική από το Oberlin, πήρε θέση βοηθού καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Columbia.


(μπροστά): Carl Kinsley, (πίσω από αρ.) Albert Michelson, Robert Millikan
και Henry Gale, στα σκαλιά του Εργαστηρίου Φυσικής Ryerson
Πανεπιστήμιο του Σικάγου (συλλογή αρχείων Emilio Segrè).

Το 1895 
πήρε το διδακτορικό του από το Columbia με ερευνητική εργασία στο πολωμένο φως που εκπέμπεται από λευκοπυρωμένες επιφάνειες. Ήταν ο πρώτος που πήρε ένα PhD από αυτό το τμήμα.

Με πρωτοβουλία των καθηγητών του, ο Millikan πέρασε ένα χρόνο (1895-1896) στη Γερμανία, στα Πανεπιστήμια του Βερολίνου και του Γκέτινγκεν
Επέστρεψε μετά από πρόσκληση του A. A. Michelson και το 1896 έγινε βοηθός καθηγητής στο νεοσυσταθέν εργαστήριο Ryerson, στο Πανεπιστήμιο  του Chicago

Το 1902 παντρεύτηκε την Greta Erwin Blanchard με την οποία απέκτησαν τρεις γιους, τον Clark Blanchard, τον Glenn Allen και τον Max Franklin.

Η πειραματική συσκευή που χρησιμοποίησε ο Μίλικαν
για να μετρήσει το φορτίο του ηλεκτρονίου με τις σταγόνες λαδιού.

Ο Μίλικαν ήταν διακεκριμένος δάσκαλος και το 1910 έγινε τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο  του Chicago, θέση που διατήρησε μέχρι το 1921. 
Κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων του στο Σικάγο πέρασε πολύ χρόνο προετοιμάζοντας εγχειρίδια και απλοποιώντας τη διδασκαλία της φυσικής. Ήταν συγγραφέας ή συν-συγγραφέας πολλών βιβλίων. 

Ο Ρόμπερτ Μίλικαν στο εργαστήριό του.

Ως επιστήμονας, ο Millikan έκανε πολλές σημαντικές ανακαλύψεις, κυρίως στους τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας, της οπτικής και της μοριακής φυσικής.
Από το 1909 ο Μίλικαν είχε ξεκινήσει ένα πείραμα για να μετρήσει το ηλεκτρικό φορτίο ενός ηλεκτρονίου. Το 1910 χρησιμοποίησε μια καινούρια πειραματική συσκευή στην οποία χρησιμοποιούσε σταγόνες λαδιού, αντί νερού που εξατμιζόταν πολύ γρήγορα. Η τιμή που βρήκε ο Μίλικαν για το φορτίο του ηλεκτρονίου θεωρούνταν για αρκετά χρόνια σωστή, όμως το 1929 διαπιστώθηκε ότι αυτή είχε σφάλμα της τάξης του 1%. Σήμερα δεχόμαστε ότι το φορτίο του ηλεκτρονίου είναι |e|= 1,6.10-19 C.

(1η σειρά, από αρ.) Albert A. Michelson, Albert Einstein και
 Robert A. Millikan, μπροστά από το Athenaeum στο Caltech (1931)
.

Το 1912 ασχολήθηκε με τη μελέτη του φωτοηλεκτρικού φαινομένου που είχε περιγράψει ο Αϊνστάιν από το 1905, με σκοπό να καταρρίψει τις απόψεις του Αϊνστάιν, μιας και ο ίδιος πίστευε στην κυματική φύση του φωτός. Παρόλο που στα αποτελέσματα της εργασίας που δημοσίευσε το 1914 υπήρχε πλήρης απόδειξη των απόψεων του Αϊνστάιν, δεν κατάφερε να πειστεί περί της ορθότητας της θεωρίας του Αϊνστάιν. Μελετώντας πειραματικά το φωτοηλεκτρικό φαινόμενο μπόρεσε να προσδιορίσει την τιμή της σταθεράς h του Planck 

Αν και ένα μεγάλο μέρος της εργασίας του Μίλικαν είχε να κάνει με την μοντέρνα σωματιδιακή φυσική, εν τούτοις ο ίδιος εμφανιζόταν μάλλον συντηρητικός στις απόψεις του για τις εξελίξεις στη φυσική στο πρώτο τέταρτο του 20ου αιώνα.  

(από αρ.) Οι νομπελίστες Walther Nernst, Albert Einstein, Max Planck,
Robert A. Millikan και Max von Laue στο Βερολίνο, 11 Νοεμβρίου 1931.

Κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Millikan ήταν αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας (των ΗΠΑ), με σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη μετεωρολογικών συσκευών, όπως και συσκευών αντι-υποβρυχιακού πολέμου.

Το 1921 άφησε το Σικάγο για τη θέση του διευθυντή του Εργαστηρίου Φυσικής Norman Bridge, στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας (Caltech) στην Pasadena της  Καλιφόρνιας. 

Εξώφυλλο του περιοδικού TIME με τον Ρόμπερτ Μίλικαν
(25 Απριλίου 1927).

Το 1923 ο Μίλικαν πήρε το 
Nobel Φυσικής "για την εργασία του στο στοιχειώδες φορτίο του ηλεκτρισμού και στο φωτοηλεκτρικό φαινόμενο". Ήταν το πρώτο Nobel Φυσικής για το Caltech.

Στη διάρκεια της παραμονής του στο Caltech ασχολήθηκε με μια σπουδαία μελέτη πάνω στην ακτινοβολία από το διάστημα, που είχε εντοπίσει ο Victor Hess. Ο Μίλικαν απέδειξε ότι αυτή η ακτινοβολία πραγματικά προέρχεται έξω από τη Γη και την ονόμασε "κοσμική ακτινοβολία".  
Μέχρι το 1945 που αποσύρθηκε από το Caltech, λειτούργησε ουσιαστικά ως πρόεδρος του ιδρύματος, χωρίς να πάρει ποτέ αυτόν τον τίτλο και κατάφερε να το αναδείξει ως ένα από τα σπουδαιότερα ερευνητικά κέντρα των Ηνωμένων Πολιτειών.


Το γραμματόσημο που εκδόθηκε το 1982 από τις ΗΠΑ
προς τιμή του Μίλικαν.

Ο Ρόμπερτ Μίλικαν πέθανε στις 19 Δεκεμβρίου 1953 από καρδιακή ανακοπή, σε ηλικία 85 ετών, στο San Marino της Καλιφόρνια. Ενταφιάστηκε στο "Court of Honor" στο κοιμητήριο  Forest Lawn Memorial Park, στο Glendale της Καλιφόρνια.


Το εξώφυλλο της αυτοβιογραφίας του Ρόμπερτ Μίλικαν.
1η Έκδοση 1950 από Prentice-Hall, Englewood Cliffs.

Βίντεο με παρουσίαση της βιογραφίας του Ρόμπερτ Μίλικαν (6:26, αγγλικά) από την ιστοσελίδα study.com.

Η σελίδα για τον Ρόμπερτ Μίλικαν από το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Φυσικής (AIP).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου