Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

Κινητική Θεωρία των Ιδανικών Αερίων (Ενεργός ταχύτητα - Μέση κινητική ενέργεια μορίων) σε pptx.

Φυσική Β' Λυκείου Θετικού Προσανατολισμού

Συνεχίζω παρουσιάζοντας μια καινούρια ανάρτηση pptx, από την ύλη Φυσικής της Β' Λυκείου Θετικού Προσανατολισμού.

Στην ανάρτηση υπάρχει παρουσίαση της θεωρίας μέσα από ένα συνδυασμό κειμένου, εικόνων και υπερσυνδέσεων. Όποια λέξη ή φράση εμφανίζεται υπογραμμισμένη σε μια διαφάνεια, σημαίνει πως έχει υπερσύνδεση. 
Παρακάτω δίνω ορισμένες οδηγίες για την καλύτερη λειτουργία και χρήση των διαφανειών μιας παρουσίασης pptx. Αυτό θα γίνεται σε κάθε παρόμοια ανάρτηση.

Όταν το pptx είναι σε κατάσταση προβολής, βάζοντας το δείκτη του ποντικιού στην υπογραμμισμένη λέξη ή φράση, εμφανίζεται το "χεράκι", οπότε κάνοντας αριστερό κλικ εκεί, οδηγείστε συνήθως σε μια προσομοίωση ή βίντεο που έχει σχέση κι εξυπηρετεί την καλύτερη κατανόηση του συγκεκριμένου μαθήματος. Γι' αυτή τη διαδικασία χρειάζεται να υπάρχει σύνδεση με το διαδίκτυο.

Μετά την ανάπτυξη της θεωρίας, δίνονται διαδικτυακές διευθύνσεις-παραπομπές, όπου μπορείτε να βρείτε επιπλέον χρήσιμο εκπαιδευτικό υλικό προερχόμενο από συναδέλφους και εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Στη συνέχεια μπορείτε να βρείτε ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής (που έχω δημιουργήσει)  με το πρόγραμμα Hot Potatoes, αλλά και άλλο υλικό.
Στις τελευταίες διαφάνειες κάθε ανάρτησης θα υπάρχουν ερωτήσεις (διαφόρων τύπων) και ασκήσεις σχετικές με το θέμα της ανάρτησης. Οι ερωτήσεις και οι ασκήσεις θα προέρχονται από το σχολικό βιβλίο, αλλά και εκτός αυτού, από διάφορες πηγές.  

Οι αναρτήσεις pptx μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα από κάθε συνάδελφο, αρκεί να έχει κατεβάσει στον υπολογιστή του κάποιο πρόγραμμα που υποστηρίζει το powerpoint (Office ή κάτι άλλο). 
Για την παρουσίαση κάθε διαφάνειας έχω επιλέξει κάποιο χρονισμό. Γι' αυτό ο (η) χρήστης του υλικού καλό θα ήταν να έχει μελετήσει με προσοχή τον τρόπο που το κείμενο και οι εικόνες αλληλοδιαδέχονται, πριν το χρησιμοποιήσει. 
Υπάρχει περίπτωση κάποια σύμβολα να μην προβάλλονται σωστά στην οθόνη του δικού σας υπολογιστή. Ο πιο πιθανός λόγος γι' αυτό είναι η διαφορετική έκδοση του Office (pptx). Χρησιμοποιώ το MS Office 2016. 

Οι αναρτήσεις δεν είναι κωδικοποιημένες, για να μπορεί ο (η) συνάδελφος να επιφέρει αλλαγές που κρίνει ότι βελτιώνουν την εκπαιδευτική προσέγγιση του θέματος. Η αναφορά από τον (την) χρήστη, του ονόματός μου ως δημιουργού της παρουσίασης, θα με τιμούσε ιδιαίτερα! 
Εννοείται, ότι η χρήση κάθε ανάρτησης pptx δεν αφορά την εμπορική εκμετάλλευσή της. 

Μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς (καλά να είμαστε!), θ' ακολουθήσω μια παρόμοια διαδικασία για την ανάρτηση των υπολοίπων κεφαλαίων Φυσικής, όλων των τάξεων του Λυκείου. 

Β' Λυκείου Θετικού Προσανατολισμού:  Κινητική Θεωρία των Ιδανικών Αερίων  (31 διαφάνειες)   ΕΔΩ  ή   ΕΔΩ.

Καλή συνέχεια στις προσπάθειές σας.

6 σχόλια:

 1. Πολύ καλή δουλειά συνάδελφε. Μπράβο και για το "ελεύθερο" που επιτρέπεις.Ευχαριστώ πολύ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χαίρομαι που μπορώ να είμαι χρήσιμος. Σ' ευχαριστώ για την καλή σου κουβέντα.

   Διαγραφή
 2. Κ.Μερκούρη ,καταρχήν ζητώ καθυστερημένα συγγνώμη που τόσο καιρό δεν έχω στείλει ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ για όλη τη δουλειά που προσφέρετε απλόχερα. Χρησιμοποιώ τις παρουσιάσεις σας πάρα πολύ καιρό (περίπου μια δεκαετία αν δεν κάνω λάθος ) .. Μ' αυτή εδώ των αερίων, τα παιδιά ενθουσιάστηκαν (όπως και με άλλες ).. σε συνδυασμό και με την προσομοίωση του phet colorado ..Eυτυχώς που υπάρχουν άνθρωποι σαν και σας και βοηθούν σε δύσκολους καιρούς.. Και πάλι ευχαριστώ. Κατσίνης Γιώργος 1 Γελ Ελληνικού

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Σας ευχαριστώ πολύ κ. Κατσίνη. Την αγάπη μου στους μαθητές και τις μαθήτριες σας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Χαίρεται κ.Παναγιωτόπουλε. Χρησιμοποιώ τις παρουσιάσεις σας και όχι μόνο εδώ και καιρό. Με έχουν κυριολεκτικά σώσει σε πολλές καταστάσεις, ιδιαίτερα την περσινή χρονιά με τα διαδικτυακά μαθήματα . Οι ερωτήσεις με Hot Potatoes μου διευκόλυναν την διαδικασία αξιολόγησης μέσω της πλατφόρμας του eclass. Σας υπερευχαριστώ για όλα. Γκλαβίδου Τελιώ 3ο ΓΕΛ Ξάνθης. Αν ανηφορίσετε στα μέρη μας, μη ξεχάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου και θα οργανώσω υποδοχή. Είμαστε πολλοί /-ες οπαδοί σας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σας ευχαριστώ πολύ κ. Γκλαβίδου. Τα "λόγια" σας με τιμούν ιδιαίτερα και επιβεβαιώνουν την απόφασή μου να μοιράζομαι αυτό το υλικό με όσους(-ες) το χρειάζονται. Αγαπώ την Ξάνθη!

   Διαγραφή