Πέμπτη, 8 Ιουλίου 2021

1.000.000 ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ σε σας που στηρίξατε το blog ΑΓΓΙΓΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ.

 


Ναι, 1.000.000 ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ κι ακόμη περισσότερα, από το βάθος της καρδιάς μου, στέλνω σε κάθε έναν αναγνώστη, σε κάθε μία αναγνώστρια, που έστω και μία φορά έκανε "κλικ" σε κάποια ανάρτηση του blog ΑΓΓΙΓΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ. Γιατί, όλα αυτά τα σύντομα"κλικ", σήμερα 8 Ιουλίου 2021, ξεπέρασαν τον αριθμό του ενός εκατομμυρίου!  

Όταν πριν 12 περίπου χρόνια ξεκινούσα αυτή την προσπάθεια με το blog, δεν φανταζόμουν την αγάπη και την υποστήριξη που θα εισέπρατα από εκατοντάδες φίλους και φίλες που βρήκαν κάτι χρήσιμο για τη δουλειά τους, για τη μελέτη τους, για την ψυχαγωγία τους.
Παρά το γεγονός ότι αυτό το σημείωμα δεν αποτελεί έναν απολογισμό των αναρτήσεων που έχω παρουσιάσει, οφείλω να ζητήσω ΣΥΓΓΝΩΜΗ για οποιοδήποτε σημαντικό ή ασήμαντο λάθος έχει εμφανιστεί στο blog, όπως κι ένα ακόμη ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ σε όσους(-ες) φρόντισαν με τις παρατηρήσεις τους να μάθω μέσα από αυτά τα λάθη μου.

Το "καρδιογράφημα" του blog τα τελευταία 11 χρόνια.
Φαίνεται πολύ χαρακτηριστικά η έκρηξη της επισκεψιμότητας
στον χρόνο της "Εκπαίδευσης από απόσταση".

Ρίχνοντας μια ματιά προς τα πίσω, διαβάζω στην πρώτη ανάρτησή μου στις 1 Ιουλίου 2009:

" Γιατί ένα ακόμη blog;

Ασφαλώς όχι γιατί θέλω να κάνω άσκηση γραφής, ούτε για να γεμίσω τις ώρες της μοναξιάς μου!
Ο βασικός λόγος έχει να κάνει με το μοίρασμα μιας δουλειάς που έχω κάνει τα τελευταία χρόνια ως καθηγητής, με άλλους συναδέλφους που έχουν παρόμοιες ανησυχίες.
Η δουλειά αυτή έχει σχέση με τον τρόπο παρουσίασης ενός μαθήματος Φυσικής μέσα στην τάξη με τη βοήθεια του PowerPoint.
Ασχολούμαι με αυτό το θέμα τα 3 τελευταία χρόνια και έχω ετοιμάσει σε παρουσιάσεις PowerPoint το σύνολο της ύλης που διδάσκεται σήμερα στο Γενικό Λύκειο.
Όλο το υλικό, παράλληλα με τη δημιουργία του, χρησιμοποιείτο στην τάξη αυτά τα χρόνια, ενώ συγχρόνως τροφοδοτείτο και ανανεωνόταν με καινούριο υλικό, παίρνοντας συνέχεια υπ' όψη μου τις αντιδράσεις των μαθητών μου.
Οφείλω να ξεκαθαρίσω από την αρχή ότι δεν έχω ειδικές σπουδές στους υπολογιστές, πέρα από την εκπαίδευση στα βασικά της χρήσης ενός υπολογιστή. Σίγουρα, αυτό που έχει παίξει ρόλο είναι η προσωπική απασχόληση με αυτό το χρήσιμο εργαλείο για πάρα πολλές ώρες, κάτω από την ανοχή, αλλά και παρότρυνση της καλής μου συντρόφου, των δύο παιδιών μου και καλών φίλων.
Το σίγουρο είναι, ότι τώρα που ξεκίνησα, δεν θα κάνω πίσω. Αυτό σημαίνει πως, η δουλειά που θα παρουσιάζεται μέσα από αυτό το blog δεν θα θεωρείται τελειωμένη, αλλά συνεχώς και όποτε κρίνεται αναγκαίο θα ανανεώνεται, προσπαθώντας πάντα να παρουσιάζεται καλύτερη.

Μέσα από αυτούς τους ιστότοπους έγινε η πρόσβαση στο blog.

Ο τρόπος που θα "γεμίζει" το blog θα είναι με τη σταδιακή ανάρτηση έτοιμου υλικού γύρω από μαθήματα Φυσικής σε PowerPoint. Θα ακολουθήσει το ανέβασμα άλλων θεμάτων, όπως ασκήσεις, διαγωνίσματα, χρήσιμες συνδέσεις κλπ.
Τελικά, γιατί όλα αυτά; Όπως έγραψα νωρίτερα, επειδή μπορεί ένας (ή μία) συνάδελφος να βρει κάτι που θα ήθελε να το εντάξει στη δικιά του (της) διδασκαλία. Αλλά, όχι μόνο γι αυτό. Νομίζω, ότι το blog αυτό θα μπορούσε να γίνει ένας δίαυλος επικοινωνίας με τους μαθητές και τις μαθήτριες μου και ένας διαφορετικός τρόπος προσέγγισης των μαθημάτων μας, πέραν της σχολικής αίθουσας.
Επειδή μπορεί να θεωρηθώ πολυλογάς, σταματώ εδώ αυτό το σημείωμα γνωριμίας, τονίζοντας ότι, κάθε τι σε αυτό το blog θα μπορεί να είναι υπό συνεχή αλλαγή. Γι αυτό, κάθε παρατήρηση για το περιεχόμενο, θα παίρνεται οπωσδήποτε υπόψη. Μερκούρης"

Μέσα από αυτά τα λειτουργικά συστήματα έγινε η είσοδος στο blog.

Έτσι, 12 χρόνια μετά κι έχοντας κάνει 1272 αναρτήσεις (στην πραγματικότητα είναι πολλές δεκάδες περισσότερες, αφού στην πορεία τις έχω σβήσει) μπορώ να ισχυριστώ ότι κράτησα τον λόγο μου και κάθε τι που ανεβαίνει είναι υπό συνεχή ανανέωση. 
Δεν ξεχνώ να επισημάνω ότι από τον Οκτώβριο του 2015 έχω παρουσιάσει και την στήλη "Σαν σήμερα...", μέσα από την οποία έχω την ευκαιρία να γνωρίζω και να παρουσιάζω πρόσωπα και γεγονότα που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με την Φυσική.

Ας δούμε και ορισμένα στατιστικά για την επισκεψιμότητα στο blog (όπως παρέχονται από την Google):
 • 1η ανάρτηση στο σύνολο είναι αυτή που έχει σχέση με τα "Θέματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων στη Φυσική της Γ' Λυκείου".
 • 1η ανάρτηση pptx είναι η "Βαρυτικό Πεδίο - Ένταση Βαρυτικού Πεδίου".
 • 1η ανάρτηση στο "Σαν σήμερα..."  για πρόσωπο είναι για τον "Emilio Segrè".
 • 1η ανάρτηση στο "Σαν σήμερα..."  για γεγονός είναι "50 χρόνια από την πρώτη μπαλιά γκολφ στη Σελήνη".
Από αυτές τις χώρες παρακολουθούν το blog.
To 23% είναι εκτός Ελλάδος.

Κλείνοντας οφείλω να διατυπώσω ένα ξεχωριστό ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ  
 • στον ιστότοπο ylikonet του Διονύση Μάργαρη και όλων των άξιων συναδέλφων, για την φιλοξενία και την στήριξη,
 • στο Facebook και τους επιμέρους λογαριασμούς (ΦΥΣΙΚΗ, Φυσική Γ Λυκείου, Εξ αποστάσεως Εκπαίδευση, MegaREUNION ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΑΤΡΑΣ (1986), Science Stories, ΦΥΣΙΚΗ Α και Β ΛΥΚΕΙΟΥ) για την φιλοξενία,
αλλά και (έστω κι αν δεν το μάθουν ποτέ!)
 • στην Google, γιατί μου παρέχει δωρεάν το χώρο που με φιλοξενεί και χώρο αποθήκευσης,
 • στην Dropbox (κι ας μ' έχει ταλαιπωρήσει), γιατί μου παρέχει δωρεάν χώρο αποθήκευσης,
 • στην GEOCITIES, γιατί μου παρέχει δωρεάν χώρο αποθήκευσης.
Και για παλαιότερα, τους ιστότοπους esnips (τελείωσε άδοξα) και την Ηλεκτρονική Σχολική Τάξη του Υπουργείου Παιδείας για τον δωρεάν χώρο αποθήκευσης.

Θα προσπαθήσω να είμαι ΕΔΩ για όσο διάστημα θα μου το επιτρέπουν οι φυσικές μου αδυναμίες.

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ σε όλη την ΠΑΡΕΑ.

1 σχόλιο:

 1. Μερκούρη εμείς πρέπει να σου πούμε άπειρα ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για τις άπειρες βοήθειες που μας έδωσες όλους εμάς όλα αυτά τα χρόνια....

  ΑπάντησηΔιαγραφή