Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019

Σαν σήμερα ... 1978, πέθανε ο φυσικός Samuel Goudsmit.


Samuel Abraham Goudsmit

Σαν σήμερα, στις 4 Δεκεμβρίου 1978, σε ηλικία 76 ετών πέθανε στο Reno της Νεβάδα, ο Ολλανδοαμερικανός φυσικός Samuel Abraham Goudsmit
Samuel Goudsmit έμεινε στην ιστορία ως ο άνθρωπος που υπολόγισε το σπιν του ηλεκτρονίου με τον George Uhlenbeck, ως ο επικεφαλής της Επιχείρησης Alsos με το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και ως ο δημιουργός και πρώτος εκδότης του σπουδαίου περιοδικού φυσικής Physical Review Letters.

(Από αρ.) George Uhlenbeck, Hendrik Kramers και
Samuel Goudsmit το 1928 στο Ann Arbor του Μίσιγκαν.

O Samuel Goudsmit γεννήθηκε στις 11 Ιουλίου 1902 στη Χάγη της Ολλανδίας. 
Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο του Leyden με την καθοδήγηση του Paul Ehrenfest. Το 1921 δημοσίευσε την πρώτη εργασία του, ενώ  μεταξύ του 1922 και του 1925 εργάστηκε στη μελέτη σύνθετων φασμάτων και του φαινόμενου Zeeman
Όταν στο τέλος του 1924 ο Wolfgang Pauli πρότεινε ότι η κατάσταση ενός ηλεκτρονίου μπορούσε να περιγραφεί από τέσσερις (κι όχι τρεις) κβαντικούς αριθμούς, ο Goudsmit το Μάιο του 1925 δημοσίευσε μια εργασία που ισχυριζόταν ότι ο τέταρτος κβαντικός αριθμός θα ήταν πάντα ± ½, χωρίς να δίνει κάποια φυσική ερμηνεία.

Ο Goudsmit σε δείπνο στο Πανεπιστήμιο του
Μίσιγκαν στο Αν Άρμπορ.
(AIP Emilio Segrè Visual Archives)

Το ίδιο έτος συνεργάστηκε με τον μεταπτυχιακό φοιτητή George Uhlenbeck πάνω στο ίδιο θέμα. Το 1927 πήρε το διδακτορικό του από το πανεπιστήμιο του Leyden και αναχώρησε για τις ΗΠΑ, όπου έγινε βοηθός καθηγητής και αργότερα καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν από το 1927 μέχρι το 1946.

Το 1930 συνέγραψε με τον Linus Pauling μια εργασία με τίτλο "The Structure of Line Spectra" ("Η δομή του γραμμικού φάσματος"). Στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου εργάστηκε στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ).

(Από αρ.) Samuel Goudsmit, Clarence Yoakum (αντιπρύτανης του
Πανεπιστημίου Μίσιγκαν στο Αν Άρμπορ), Werner Heisenberg,
Enrico Fermi και Edward Kraus (ορυκτολόγος) το 1939
 στο Αν Άρμπορ.
(AIP Emilio Segrè Visual Archives)

Ήταν επιστημονικός υπεύθυνος της Επιχείρησης ALSOS (Alsos Mission) (συγκέντρωση πληροφοριών μέσα στη Γερμανία για το πυρηνικό πρόγραμμα των Ναζί - τμήμα του Manhattan Project) και έγραψε το βιβλίο Alsos που δημοσιεύθηκε το 1947. Στη διάρκεια αυτού του προγράμματος συνάντησε στο Hechingen της Γερμανίας (αργότερα Γαλλικός τομέας) ένα γκρουπ Γερμανών πυρηνικών φυσικών γύρω από τους Werner Heisenberg  και Otto Hahn



Ο Goudsmit σε τζιπ κατά τη διάρκεια της
επιχείρησης Alsos.

Μετά τον πόλεμο έγινε για μικρό διάστημα καθηγητής στο Northwestern University στο Ιλινόις και στη συνέχεια, από το 1948 μέχρι το 1970, ήταν κύριος ερευνητής στο Εθνικό Εργαστήριο Brookhaven

Έγινε γνωστός ως αρχισυντάκτης του επιστημονικού περιοδικού Physical Review, που εκδίδεται από την Αμερικανική Φυσική Ένωση (American Physical Society). Την 1η Ιουλίου 1958 εξέδωσε το 1ο τεύχος  του Physical Review Letters, ένα από τα πλέον έγκυρα διεθνή περιοδικά Φυσικής σήμερα. 

Ο Goodsmit to 1971 στην ομιλία του για τα
50 χρόνια της Dutch Physical Society.

Όταν το 1974 αποσύρθηκε από τη θέση αυτή, μετακινήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα, στο Reno, όπου και παρέμεινε μέχρι το θάνατό του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για ένα διάστημα ασχολήθηκε με την Αιγυπτιολογία και η συλλογή των αιγυπτιακών αρχαιοτήτων του βρίσκεται στο Μουσείο Αρχαιολογίας Kelsey, στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, στην πόλη Ann Arbor
Το 1974 του απονεμήθηκε το Μετάλλιο Karl Taylor Compton για την διακεκριμένη προσφορά του στη Φυσική, από την Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ.

Το εξώφυλλο του βιβλίου "ALSOS"
του Samuel Goudsmit.

  • Το κείμενο της ομιλίας του Samuel Goudsmit το 1971, για τα 50 χρόνια της Dutch Physical Society (Ολλανδική Ένωση Φυσικής). Τίτλος της ομιλίας: "The discovery of the electron spin" ("Η ανακάλυψη του σπιν του ηλεκτρονίου").
  • Το αρχείο του Samuel Goudsmit όπως φυλάσσεται από το American Institute of Physics (AIP). 
  • Η βιογραφία του Samuel Goudsmit από την Εθνική Ακαδημία Επιστημών (NAS) των ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου