Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019

Σαν σήμερα ... 2004, πέθανε η Αμερικανίδα φυσικός Melba Newell Phillips.


Melba Newell Phillips

Σαν σήμερα, στις 
8 Νοεμβρίου 2004, πέθανε στο Petersburg της πολιτείας Ιντιάνα των ΗΠΑ, η Αμερικανίδα φυσικός  Melba Newell Phillips. Ήταν 97 ετών και ο θάνατος της προήλθε από στεφανιαία νόσο.

Η Phillips είχε γεννηθεί στις 1 Φεβρουαρίου 1907 στο Hazleton της Ιντιάνα.  
Στην Ελλάδα δεν είναι γνωστή, αλλά στις ΗΠΑ το όνομά της είναι ένας θρύλος στο χώρο της Εκπαίδευσης. Ήταν η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Αμερικάνικης Ένωσης Εκπαιδευτικών Φυσικής (AAPT). Αξίζει να σημειώσω ότι την δεκαετία του '50 έχασε δύο φορές την δουλειά της κι έμεινε αρκετά χρόνια άνεργη, επειδή αρνήθηκε να καταθέσει σε βάρος φίλων και συναδέλφων της στην περιώνυμη Επιτροπή McCarthy (Μακάρθι) στο Αμερικάνικο Κογκρέσο.

Η Melba Phillips το 1939 σε συνάντηση της 
American Physical Society στην Washington, DC.
(AIP Emilio Segrè Visual Archives, Esther Mintz Collection)

Τελείωσε το γυμνάσιο μόλις 15 χρονών και το 1926 πήρε πτυχίο στα Μαθηματικά από το Κολέγιο του Oakland City στην Ιντιάνα. Το 1928 πήρε Μάστερ στη Φυσική από το Κολέγιο του Battle Creek στο Μίσιγκαν και το 1933 το διδακτορικό της στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο Berkeley στην Καλιφόρνια. 
Η Phillips ήταν η πρώτη απόφοιτη του Berkeley που έκανε εργασία στη Θεωρητική Φυσική υπό τον J.Robert Oppenheimer. Το 1935, Oppenheimer και Phillips εξήγησαν το μηχανισμό της πυρηνικής αντίδρασης μεταξύ πρωτονίου και δευτερονίου, που πλέον είναι γνωστός ως διαδικασία Oppenheimer-Phillips

Το 1937 δούλεψε για πρώτη φορά στο Κολέγιο του Connecticut και το 1938 πήγε στο Κολέγιο Brooklyn στη Ν. Υόρκη.
Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου άφησε το Κολέγιο Brooklyn για να εργαστεί στο Πανεπιστήμιο της Minnesota (1941-1944). Στη συνέχεια επέστρεψε στο Κολέγιο Brooklyn, ενώ παράλληλα έκανε έρευνα, αρχικά στο Harvard Radio Research Lab σχετικά με τα ραντάρ και στη συνέχεια στο Columbia University Radiation Laboratory


Το εξώφυλλο του 2ου βιβλίου της Melba Philips
στην 2η έκδοσή του (2005-Dover Publications
).

Το κύριο έργο της Phillips είχε να κάνει με την εκπαίδευση. Προερχόταν από μία οικογένεια (γιαγιά, πατέρας, αδέλφια) που όλοι ήταν εκπαιδευτικοί. Εργάστηκε σε πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα. 

Το 1952 απολύθηκε από το Brooklyn College με αποτέλεσμα να μείνει άνεργη τα πέντε επόμενα χρόνια, επειδή αρνήθηκε να προσέλθει να καταθέσει στην Επιτροπή McCarran, μια Επιτροπή του Αμερικάνικου Κογκρέσου που εκινείτο στο Μακαρθικό κλίμα των αρχών της δεκαετίας του '50. Μετά 35 χρόνια, το 1987, το Κολέγιο Brooklyn ζήτησε δημόσια συγγνώμη γι' αυτή τη στάση του.


Η Melba Phillips με τον Robert Narvaez Little μπροστά από
το Πανεπιστήμιο Lomonosov της Μόσχας το 1983.

H Phillips επέστρεψε στη διδασκαλία το 1957, όταν προσλήφθηκε από το Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον στο St. Louis. Παρέμεινε στο St. Louis μέχρι το 1962 και στη συνέχεια μεταπήδησε στο Πανεπιστήμιο του Chicago ως καθηγήτρια Φυσικής. Συνταξιοδοτήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Chicago το 1972, αλλά συνέχισε να διδάσκει στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, στο Stony BrookΤο 1980 δίδαξε στο Πεκίνο στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας.

Μετά την απόλυσή της από το Κολέγιο Brooklyn και στο διάστημα της ανεργίας της, συνέγραψε δύο βιβλία Φυσικής, το "Αρχές της Φυσικής Επιστήμης" (Principles of Physical Science) με τον Francis Bonner και το "Κλασσικός Ηλεκτρισμός και Μαγνητισμός" (Classical Elecricity and Magnetism) με τον W.K.H. Panofsky.

Το εξώφυλλο του βιβλίου της Philips
"Η Ιστορία της Φυσικής μέσα από τα δημοσιεύματα της AAPT".

Η Phillips έγινε μέλος της AAPT το 1936 και σε όλη την διάρκεια της ζωής της παρουσίασε έντονη δράση στην Οργάνωση. Την περίοδο 1966-67 έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της AAPT, ενώ στο διάστημα 1975-77 προσέφερε ως εκτελεστικός σύμβουλος. 
Το 1974 έλαβε από την AAPT το Μετάλιο Oersted για διακεκριμένες υπηρεσίες στον τομέα της Εκπαίδευσης.

Το 1981, σε αναγνώριση της δράσης της, η AAPT δημιούργησε το "Βραβείο Melba Newell Phillips" με την ίδια να είναι η πρώτη που το έλαβε το 1982. Το βραβείο δίνεται σποραδικά, μόνο για την αναγνώριση πολύτιμων υπηρεσιών προς την AAPT.   
Το 2003, η American Physical Society (APS) καθιέρωσε το Joseph Burton Forum Award προς τιμή της Philips.


Η Melba Phillips τιμάται από το Κολέγιο Brooklyn.
(Emilio Segre Visual Archives/american Institute Of Physics)
  • Το αρχείο της Melba Newell Phillips στο διαδίκτυο από το American Institute of Physics.
  • Στην μνήμη της Melba Newell Phillips από το περιοδικό PHYSICS TODAY (Joel Lebowitz, Wolfgang Panofsky και Stuart Rice).
  • Άρθρο στο περιοδικό "Physics in Perspective" με τίτλο "Professional and Personal Coherence: The Life and Work of Melba Newell Phillips".
Πηγή: Today in Science History, WikipediA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου