Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018

Σαν σήμερα ... 1687, ο Isaac Newton δημοσιεύει το "Principia Mathematica".


Η πρώτη έκδοση (1687) του βιβλίου
"Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica".
Το συγκεκριμένο αντίτυπο ήταν στα χέρια του Νεύτωνα,
ειδικά σχεδιασμένο για τον συγγραφέα, με λευκές σελίδες.
Στην αριστερή σελίδα διακρίνονται οι προσωπικές του
σημειώσεις -διορθώσεις για την επόμενη έκδοση.

Σαν σήμερα, στις 5 Ιουλίου 1687, ο Isaac Newton (Ισαάκ Νεύτων) δημοσίευσε σε πρώτη έκδοση το περίφημο έργο του με τίτλο "Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica" ("Μαθηματικές Αρχές Φυσικής Φιλοσοφίας") ή πιο απλά "Principia" ("Αρχές").
Παρά το γεγονός ότι ο Νεύτων ήταν Άγγλος, το πρωτότυπο κείμενο το έγραψε στα Λατινικά, αφού η Λατινική ήταν η παγκόσμια γλώσσα των μελετητών και ερευνητών σε πολλές χώρες. Να επισημάνω, ότι ο όρος "Φυσική Φιλοσοφία" εκείνης της εποχής,  αντιστοιχούσε κατά προσέγγιση στη σημερινή Φυσική.

Το έργο θεωρείται ως ένα από τα σημαντικότερα, τόσο στην επιστήμη της φυσικής, όσο και στα εφαρμοσμένα μαθηματικά και αποτελεί τη βάση για μεγάλο μέρος της τεχνολογικής και επιστημονικής προόδου της Βιομηχανικής Επανάστασης. 

Μια σελίδα από την πρώτη έκδοση του Principia.

Σε αυτό το μνημειώδες έργο, ο Νεύτων έδωσε μια διορατική μαθηματική ανάλυση των σχέσεων μεταξύ δύναμης, κίνησης και χρόνου, τόσο στην αδρανειακή, όσο και στην επιταχυνόμενη κίνηση. Ακόμη, περιέγραψε την κίνηση των ουρανίων σωμάτων. 
Σ' αυτό το βιβλίο περιέχονται οι τρεις διάσημοι νόμοι της κίνησης που φέρουν τ' όνομά του (Νόμοι του Νεύτωνα) και ο νόμος της παγκόσμιας έλξης
Σήμερα, 331 χρόνια από την πρώτη δημοσίευση του έργου, το περιεχόμενο του βιβλίου εξακολουθεί να αποτελεί τη βάση διδασκαλίας της κλασικής φυσικής στα εγχειρίδια της θεμελιώδους φυσικής.

Ο Νεύτων συνέθεσε το Principia Mathematica κατά τη διάρκεια των ετών 1685 και 1686. 
Την εποχή που κυκλοφόρησε το βιβλίο, ο Νεύτων κατείχε τη θέση του Lucasian (από τον ιδρυτή Henry Lucasκαθηγητή των Μαθηματικών στο περίφημο Πανεπιστήμιο του Cambridge

Η σπάνια έκδοση του 1726.

Το έτος 1687, όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο του Νεύτωνα, υπήρχε στην Ευρώπη μια πολύ ταραγμένη κατάσταση.
Πιο συγκεκριμένα, στο έδαφος της Ουγγαρίας, οι ευρωπαϊκές δυνάμεις (πλην Αγγλίας, Γαλλίας, Ολλανδίας) σ' ένα κοινό μέτωπο εναντίον των Οθωμανών, ωθούσαν τους Τούρκους προς νότο. Στη Δαλματία, η Βενετική Δημοκρατία αγωνιζόταν επίσης ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Την ίδια εποχή, η Σλαβονία (περιοχή της Κροατίας) απελευθερωνόταν από τους Τούρκους. 

Μεταξύ του 1685 και του 1686, ο Νεύτων είχε μια πολύ εκτεταμένη αλληλογραφία με τον John Flamsteed, ο οποίος ήταν τότε ο βασιλικός αστρονόμος. Πολλά από τα γράμματα έχουν χαθεί, αλλά είναι σαφές ότι ο Flamsteed ήταν πολύ χρήσιμος στην έρευνα του Νεύτωνα για το έργο που παρουσίασε στο βιβλίο του.
Η δημοσίευση του έργου οδήγησε τον Νεύτωνα σε μακρά διαμάχη με πολλούς, για διαφορετικούς λόγους, όπως τον Άγγλο φυσικό φιλόσοφο Robert Hooke, τον καθηγητή μαθηματικών στη Λιέγη,  Anthony Lucas, τον Francis Line, ένα γιατρό στη Λιέγη κλπ.

Το 1713 ακολούθησε η δεύτερη έκδοση του "Principia" με πολλές διορθώσεις που είχε κάνει ο ίδιος ο Νεύτων.

Πηγή: Today in Science History

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου