Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Σαν σήμερα...1865 πέθανε ο Heinrich Lenz.Σαν σήμερα, στις 10 Φεβρουαρίου 1865 κι ενώ βρισκόταν στη Ρώμη για διακοπές, πέθανε σε ηλικία 61 ετών από εγκεφαλικό  επεισόδιο ο Heinrich Friedrich Emil Lenz .
Όσοι εκπαιδευτικοί έχουν διδάξει ηλεκτρομαγνητισμό, έχουν αναφερθεί στον "κανόνα του Λεντς" και ίσως έχουν κάνει το εντυπωσιακό πείραμα με τους αναπηδώντες δακτύλιους ή το πείραμα με τον χάλκινο σωλήνα και το μαγνήτη. 
Ο Λεντς γεννήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1804 στο Dorpat (τώρα Tartu) της Εσθονίας από Γερμανική οικογένεια (γι αυτό στη βιβλιογραφία αναφέρεται ως Ρώσος αλλά και ως Γερμανός). 
Μετά την ολοκλήρωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην ηλικία των 16, εισήλθε στο Πανεπιστήμιο του Dorpat, όπου σπούδασε Χημεία και Φυσική. 
Το 1823, ενώ ήταν ακόμα φοιτητής, κατάφερε να πάρει θέση γεωφυσικού επιστήμονα στην τρίτη αποστολή του Ρώσου εξερευνητή Otto von Kotzebue σε όλο τον κόσμο. Για τα επόμενα τρία χρόνια εκμεταλλεύτηκε αυτή τη μοναδική ευκαιρία που του δόθηκε να ερευνήσει γεωφυσικά φαινόμενα.
Ανακάλυψε τις περιοχές μέγιστης αλατότητας και στις δύο πλευρές του ισημερινού στον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό και μέτρησε τις διαφορές της αλατότητας μεταξύ αυτών των ωκεανών και του Ινδικού ωκεανού. 
Σε μια μεταγενέστερη αποστολή το 1829 στη νότια Ρωσία, στην περιοχή του Καυκάσου, μελέτησε τους φυσικούς πόρους της περιοχής, μέτρησε το ύψος του βουνού και το ύψος του επιπέδου της Κασπίας Θάλασσας. Μέχρι τον επόμενο αιώνα, κανείς άλλος δεν είχε πάρει τόσο ακριβείς μετρήσεις όπως ο Λέντς. 

Επιστρέφοντας στην Αγία Πετρούπολη έγινε δεκτός (μαθητεία) στην αριστοκρατική Ακαδημία Επιστημών της πόλης, αλλά το 1834 έγινε κανονικά ακαδημαϊκός. 
Το 1830 δίδαξε στο σχολείο Petrischule (δευτεροβάθμια εκπαίδευση) και το 1831 στη στρατιωτική σχολή πυροβολικού Mikhailovskaya Artillery Academy.

Από το 1831, μετά την ταυτόχρονη ανακάλυψη του φαινομένου της ηλεκτρομαγνητικής επαγωγής από τον Faraday και τον Henry (ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλον), ξεκίνησε την έρευνά του στον ηλεκτρομαγνητισμό. Έτσι, το 1833 διατύπωσε τον περίφημο "κανόνα του Λεντς" που συνοψίζεται στην πρόταση "τα επαγωγικά ρεύματα έχουν τέτοια φορά, ώστε να αντιτίθενται στο αίτιο που τα προκαλεί" και που εξηγείται με βάση την "αρχή διατήρησης της ενέργειας"

Την ίδια περίοδο εργάστηκε για την εφαρμογή ορισμένων αρχών της θεωρίας της φυσικής στο μηχανολογικό σχεδιασμό, αλλά και στη διαμόρφωση προγραμμάτων οργάνωσης γεωγραφικών αποστολών. 
Το 1836 έγινε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης.
Το 1842, δουλεύοντας ανεξάρτητα από τον Joule, κατέληξε κι αυτός στο γνωστό νόμο του Joule. 
Από το 1840 μέχρι το 1863 ήταν κοσμήτορας των Μαθηματικών και της Φυσικής στο πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης. Από το 1863 και μέχρι το θάνατό του το 1865 διετέλεσε πρύτανης του πανεπιστημίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου