Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

Μια καινούρια χρονιά έρχεται ... το 2014.


Μια καινούρια χρονιά λοιπόν ξεπροβάλλει και το όνομα αυτής 2014
Κι εγώ εδώ, μπροστά στο πληκτρολόγιο, έτοιμος να γράψω γι' αυτό που μου "χτύπησε" πιο πολύ στο μάτι(!), αλλά και στο μυαλό, τη χρονιά που φεύγει. Νομίζω, θα ξαφνιάσω όποιον(α) διαβάσει αυτό το κείμενο. Ήδη, μπορώ ν' αφουγκραστώ τις σκέψεις σας. Μα, δεν θεωρείς σημαντική την ανεργία, την δολοφονία, την κοινωνική εξαθλίωση, τη φορολογία, την ..., τον ... . Προφανώς και είναι σημαντικά, αλλά τ' αφήνω για τις δημοσκοπήσεις, τις στατιστικές και τις συζητήσεις.  
Θα σταθώ και θ' ασχοληθώ όμως με τον Μύρωνα Μιχαηλίδη και το έργο που στήνει τρία χρόνια τώρα περίπου, στην Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ), ως καλλιτεχνικός διευθυντής της. Ξεκαθαρίζω από την αρχή ότι ούτε βέβαια γνωρίζω τον άνθρωπο, ούτε είμαι φαν της όπερας και της ΕΛΣ. Τι μ' έκανε όμως να κάνω αυτή την επιλογή; 
Παρακολουθώ καθημερινά την καλλιτεχνική κίνηση στην Αθήνα μέσα από τις σελίδες των ΝΕΩΝ. Εκεί διάβαζα τα τελευταία χρόνια για τα σοβαρά οικονομικά, εργασιακά και καλλιτεχνικά προβλήματα της ΕΛΣ. Εκεί ήταν επίσης που διάβασα για πρώτη φορά συνέντευξη του, άγνωστου σε μένα, Μύρωνα Μιχαηλίδη, όταν ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση της ΕΛΣ. Τότε, μου έκανε εντύπωση η "ήρεμη δύναμη", η "σιγουριά" που ανάβλυζαν μέσα από το κείμενο της συνέντευξης. Ακολούθησαν τα happenings της ΕΛΣ στο μετρό του Συντάγματος, στη Βαρβάκειο αγορά, στο λιμάνι του Πειραιά, με τα ανοιχτά λεωφορεία και τόσα άλλα. Τώρα τελευταία έτυχε να δω τον Μύρωνα Μιχαηλίδη σε τηλεοπτική συνέντευξή του στους Λάμπη Ταγματάρχη και Ανδρέα Ρουμελιώτη. Τα χαρακτηριστικά που είχα εντοπίσει από εκείνη την πρώτη "επαφή", τώρα θα έλεγα αναδεικνύονταν πιο καθαρά και γλαφυρά. Το μέγεθος της δουλειάς του όμως φαίνεται μέσα από τις γραμμές της συνέντευξης που έδωσε τώρα τελευταία στο ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ. Τα σημαντικά προβλήματα της ΕΛΣ δείχνουν να ανήκουν στο παρελθόν, ενώ ο πενταετής σχεδιασμός των προσεχών καλλιτεχνικών αναζητήσεων του πρώτου οργανισμού όπερας της χώρας, μόνο ως θετικό γεγονός μπορεί να καταγραφεί.
Στο "δια ταύτα". Γιατί λοιπόν αυτή η επιλογή;
Για μένα είναι απλή η εξήγηση. Νομίζω ότι δεν μας αρμόζει η "μιζέρια". Όμως αυτή είναι που φαίνεται να κυριαρχεί τα τελευταία δύσκολα χρόνια. "Μιζέρια" που δεν περιορίζεται μόνο σε κουβέντες, αλλά εκτιμώ ότι μπλοκάρει σε σημαντικό βαθμό το μυαλό να γεννήσει καινούρια πράγματα. Έτσι, νομίζω ότι κάθε πράξη που υλοποιεί ιδέες που φέρνουν το καινούριο, που αντικαθιστά το σάπιο και ξεπερασμένο, είναι αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα. Το έργο που γίνεται σήμερα στην ΕΛΣ δείχνει το δρόμο της δημιουργίας. Προφανώς, μιας και αυτό το έργο δεν γινόταν πριν, μου δίνει να καταλάβω ότι ο νέος επικεφαλής της ΕΛΣ κατάφερε να αλλάξει πράγματα, αλλά και να εμπνεύσει τους εργαζόμενους σ' αυτήν τη νέα πορεία, μιας και χωρίς τον επαγγελματισμό και την αγάπη των εργαζομένων γι' αυτό που κάνουν, τίποτα από τα παραπάνω θα ήταν εφικτό.
Να λοιπόν, εδώ στο τέλος του 2013, επιλέγω και ψηφίζω το δρόμο που δείχνει σε όλους μας ο Μύρων Μιχαηλίδης και οι συνεργάτες του. Και ας είμαστε καλά, του χρόνου πάλι.
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ σε όλους και όλες.    

Μερικές διευθύνσεις που έχουν σχέση με τις δραστηριότητες της ΕΛΣ:

στο Σύνταγμα              
http://www.youtube.com/watch?v=9ezbxur7NgI
στη Βαρβάκειο                
http://www.lifo.gr/team/ekei/33466
πρόγραμμα για σχολεία      
http://www.nationalopera.gr/gr/opera-sta-sholeia/
διαδικτυακή ακρόαση όπερας     
http://www.nationalopera.gr/gr/deite-akouste/
ανάρτηση στο in.gr             
http://news.in.gr/culture/article/?aid=1231269581

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου