Σαν σήμερα, στις 8 Ιανουαρίου 1942, γεννήθηκε ο Stephen Hawking στην Οξφόρδη της Αγγλίας, όπου είχε πάει η μητέρα του για να γεννήσει με μεγαλύτερη ασφάλεια, επειδή το Highgate του Λονδίνου όπου έμεναν υφίστατο σφοδρούς γερμανικούς βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ο πατέρας του Frank Hawking είχε σπουδάσει ιατρική και η μητέρα του Isobel Walker είχε σπουδάσει φιλοσοφία, πολιτική και οικονομικά.
O Χόκινγκ είναι θεωρητικός φυσικός, κοσμολόγος, συγγραφέας και Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Θεωρητικής Κοσμολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Μεταξύ των σημαντικών επιστημονικών εργασιών του ήταν μια συνεργασία με τον Roger Penrose επάνω σε θεωρήματα βαρυτικής μοναδικότητας στα πλαίσια της γενικής σχετικότητας και η θεωρητική πρόβλεψη ότι οι μαύρες τρύπες εκπέμπουν ακτινοβολία, που συχνά καλείται ακτινοβολία Χόκινγκ.
O Χόκινγκ ήταν ο πρώτος που εξέθεσε μια κοσμολογία που εξηγήθηκε από μια ένωση της γενικής θεωρίας της σχετικότητας και της κβαντικής μηχανικής. Είναι φανατικός υποστηρικτής της ερμηνείας πολλών κόσμων της κβαντικής μηχανικής.
Είναι επίτιμος συνεργάτης της Βασιλικής Εταιρείας των Τεχνών, ισόβιο μέλος στην Επισκοπική Ακαδημία Επιστημών και αποδέκτης του Προεδρικού Μεταλλίου της Ελευθερίας, το υψηλότερο πολιτικό βραβείο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Χόκινγκ ήταν Lucasian Καθηγητής Μαθηματικών (Lucasian Professor of Mathematics) στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ μεταξύ 1979 και 2009.
Έχει συντάξει εργασίες εκλαϊκευμένης επιστήμης, στις οποίες συζητά τις θεωρίες και την κοσμολογία του γενικά. Το "A Brief History of Time" έμεινε στη λίστα με τα best-seller της Βρετανικής Sunday Times για 237 εβδομάδες σπάζοντας ρεκόρ.
Ο Χόκινγκ πάσχει από τη νόσο του κινητικού νευρώνα (Αμυοτροφική Πλάγια Σκλήρυνση - ALS), κατάσταση που έχει εξελιχθεί κατά τη διάρκεια των ετών. Είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου παράλυτος και επικοινωνεί μέσω συσκευής παραγωγής ομιλίας. Παντρεύτηκε δύο φορές και έχει τρία παιδιά.
Το 2014 κυκλοφόρησε το αυτοβιογραφικό βιβλίο του "Το χρονικό της ζωής μου".
Δείτε το ντοκιμαντέρ (διάρκεια "Το σύμπαν του Hawking" ("Hawking's Universe") ΕΔΩ.
Πηγές: Today in Science History, Βικιπαίδεια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου