Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020

Σαν σήμερα... 1746, γεννήθηκε ο Γάλλος Jacques Charles.


Jacques Alexandre César Charles 

Σαν σήμερα, στις 12 Νοεμβρίου 1746, γεννήθηκε ο Jacques Alexandre César Charles  στη Beaugency της Ορλεάνης στη Γαλλία.
Ήταν μαθηματικός, φυσικός και εφευρέτης που έγινε διάσημος για το πρωτοποριακό έργο του με τα αέρια και τις πτήσεις με μπαλόνια (αερόστατα) υδρογόνου. Η πρώτη του απασχόληση ήταν ως υπάλληλος στο Υπουργείο Οικονομικών στο Παρίσι, αλλά τελικά η συγκυρία τον έστρεψε στην επιστήμη. Όταν ο Βενιαμίν Φραγκλίνος επισκέφθηκε τη Γαλλία το 1779, ο Charles εμπνεύστηκε απ΄αυτόν και ξεκίνησε να μελετά φυσική. Σύντομα ξεκίνησε να δίνει διαλέξεις και να κάνει επιδείξεις πειραμάτων σε μη επιστημονικό κοινό, με  στόχο τη διάδοση των απόψεων του Φραγκλίνου για τον ηλεκτρισμό. 


Το πρώτο αερόστατο του Charles και των αδελφών
Robert καταστρέφεται από τρομοκρατημένους
χωρικούς στη Gonesse.

Ο Charles, έχοντας μελετήσει το έργο του Robert Boyle που είχε δημοσιευτεί 100 χρόνια νωρίτερα, αλλά και το έργο συγχρόνων του, όπως του Henry Cavendish, του Joseph Black ή του Tiberius Cavallo, συνέλαβε την ιδέα πως το υδρογόνο θα ήταν κατάλληλο ανυψωτικό αέριο για αερόστατα.
Σχεδίασε το σκάφος και συνεργάστηκε με τους αδελφούς Robert (Anne-Jean και Nicolas) για την κατασκευή του στο εργαστήριο τους στην Place des Victoires στο Παρίσι.

Στις αρχές Ιουνίου του 1783 οι αδελφοί Montgolfier άφησαν ελεύθερο στο Παρίσι το πρώτο αερόστατο που έκανε επιτυχημένη πτήση. 
Ο Charles και οι αδελφοί Robert απογείωσαν το πρώτο στον κόσμο αερόστατο με υδρογόνο, στις 27 Αυγούστου 1783, από το Πεδίο του Άρεως (Champ de Mars), (εκεί που σήμερα βρίσκεται ο Πύργος του Άιφελ) και μεταξύ των 50000 θεατών βρισκόταν ο Βενιαμίν Φραγκλίνος, τότε, διπλωματικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο Παρίσι. Το αερόστατο ήταν σχετικά μικρό, πέταξε βόρεια για 45 λεπτά ακολουθούμενο από έφιππους κυνηγούς και προσγειώθηκε μετά από 21 χιλιόμετρα στο χωριό  Gonesse, όπου σύμφωνα με αναφορές, τρομοκρατημένοι χωρικοί το κατέστρεψαν με αξίνες και μαχαίρια.

Η πρώτη πτήση με μπαλόνι του Charles
με τον Ν. Robert, το 1783 (αναπαράσταση).

Όμως, στις 1:45 μμ της 1ης Δεκεμβρίου 1783, ο Charles και οι αδελφοί Robert κατάφεραν να απογειώσουν το πρώτο επανδρωμένο αερόστατο από τον Κήπο του Παλατιού του Κεραμεικού (Jardin des Tuileries) στο Παρίσι. Ο Charles και ο Nicolas Robert ήταν οι πρώτοι επιβάτες που κατάφεραν ν' ανυψωθούν σε ύψος 550 μέτρων και να προσγειωθούν 36 χιλιόμετρα μακρύτερα, μετά από πτήση 2 ωρών και 5 λεπτών.

Στον εκπαιδευτικό κόσμο, ο Charles είναι περισσότερο γνωστός για το νόμο των αερίων που φέρει το όνομά του και διατύπωσε γύρω στο 1787. Όμως, αυτόν το νόμο πρώτος τον παρουσίασε γραπτά το 1802 ο Joseph Louis Gay-Lussac και γι' αυτό ο νόμος αυτός παρουσιάζεται και με το όνομα του Gay-Lussac.

Ο Charles πραγματοποίησε αρκετές χρήσιμες εφευρέσεις. Μεταξύ άλλων κατασκεύασε βαλβίδα για την ελευθέρωση υδρογόνου από το αερόστατο, αραιόμετρο και γωνιόμετρο ανάκλασης. Ακόμη απέδειξε τα ηλεκτρικά πειράματα του Βενιαμίν Φραγκλίνου.
Το 1804 παντρεύτηκε την Julie Françoise Bouchaud des Hérettes (1784–1817), μια κρεολή, πολλά χρόνια νεότερή του.

Αναπαράσταση της πρώτης επανδρωμένης
πτήσης μπαλονιού με υδρογόνο.

Το 1795 εξελέγη στην Γαλλική Ακαδημία Επιστημών και στη συνέχεια έγινε καθηγητής Φυσικής στο Conservatoire des Arts et Métiers (CNAM).
Ο Jacques Charles πέθανε στο Παρίσι, στις 7 Απριλίου 1823, σε ηλικία 77 ετών.
  • Ο νόμος του Charles με κινούμενα σχέδια (αγγλικά, 3:08).

Πηγή: Today in Science History 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου