Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Σαν σήμερα ...1864 γεννήθηκε ο Wilhelm Wien που διατύπωσε το νόμο της μετατόπισης.


Ο Wien το 1913 όταν έγινε πρύτανης στο Würzburg.

Σαν σήμερα, στις 13 Ιανουαρίου 1864, γεννήθηκε ο Wilhelm Carl Werner Otto Fritz Franz Wien στο χωριό Gaffken κοντά στο Fischhausen της τότε Ανατολικής Πρωσίας (σήμερα Primorsk της περιοχής του Kaliningrad της Ρωσίας).
Ήταν το μοναδικό παιδί του ιδιοκτήτη γης Carl Wien και της συζύγου του Caroline Gertz.
Το 1866 η οικογένεια Wien μετακόμισε σε μια μικρή φάρμα στο Drachenstein, κοντά στο Rastenburg (σημ. Rastembork ανήκει στην Πολωνία). 
Στα πρώτα χρόνια εκπαιδεύτηκε στο σπίτι από ιδιώτη δάσκαλο και το 1879 γράφτηκε σε σχολείο του Rastenburg, απ' όπου όμως σύντομα απομακρύνθηκε λόγω του χαμηλού επίπεδου εκπαίδευσης που είχε. Αργότερα, το 1880, παρακολούθησε το σχολείο της πόλης Heidelberg, απ΄όπου αποφοίτησε το 1882.
Την ίδια χρονιά γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο του Göttingen για να σπουδάσει μαθηματικά και φυσικές επιστήμες, ενώ παράλληλα γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου για να σπουδάσει φυσική (το γερμανικό εκπαιδευτικό σύστημα παρείχε τέτοιες δυνατότητες). 
Από το 1883 μέχρι το 1885 σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου υπό την εποπτεία του Hermann von Helmholtz, εργαζόμενος συγχρόνως στο εργαστήριό του.
Το 1886 πήρε το διδακτορικό του με εργασία πάνω στη διάθλαση του φωτός σε μέταλλα και την επίδραση διαφόρων υλικών στο χρώμα διαθλώμενου φωτός.

Μετά το διδακτορικό επέστρεψε στην οικογενειακή φάρμα, που στο μεταξύ είχε πάθει ζημιές από πυρκαγιά.Τα επόμενα τέσσερα χρόνια, παράλληλα με την προσωπική του μελέτη στη φυσική, προσπάθησε να ορθοποδήσει τη φάρμα χωρίς όμως να το καταφέρει, κάτι που τον ανάγκασε να την πουλήσει το 1890. 

Το 1890 τον πήρε ο Helmholtz ως βοηθό του στο καινούριο Ινστιτούτο Φυσικής στο Charlottenburg. Από το 1896 μέχρι το 1899 υπηρέτησε στη σχολή Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule (RWTH) του Πανεπιστημίου του Aachen και στο Πανεπιστήμιο του Giessen.

Εκείνη την εποχή οι εργαστηριακές μετρήσεις έδειχναν ότι καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία ενός σώματος, το μήκος κύματος λmax φαίνεται να ελαττώνεται. Στο επίπεδο της παρατήρησης, αν σε κάποια θερμοκρασία γύρω στους 700 0C ένα μεταλλικό σώμα εκπέμπει δικό του φως, αυτό είναι κόκκινο, σε ψηλότερη θερμοκρασία στο εκπεμπόμενο φως κυριαρχούν μικρότερα μήκη κύματος και το χρώμα δείχνει να είναι προς το λευκό. 

Το 1893 ο Wien βασιζόμενος στις δικές του ακριβείς μετρήσεις υποστήριξε ότι το "λmax  είναι αντιστρόφως ανάλογο της θερμοκρασίας" (λmax.T = σταθ.). Ο κανόνας αυτός έχει επικρατήσει να λέγεται Wiensche Verschiebungsgesetz - Νόμος της μετατόπισης του Wien. 

Το 1896 ο Wien κατέληξε εμπειρικά στο νόμο για την ακτινοβολία του μέλανος σώματος (νόμος του Wien). Ο Max Planck, που ήταν συνεργάτης του Wien, μη πιστεύοντας εμπειρικούς νόμους, πρότεινε μια θεωρητική βάση για το νόμο του Wien στηριζόμενος στον ηλεκτρομαγνητισμό και τη θερμοδυναμική με αποτέλεσμα να γίνει ο νόμος Wien-Planck.

Ωστόσο, ο νόμος του Wien ήταν έγκυρος μόνο σε υψηλές συχνότητες και υποτίμησε την ακτινοβολία σε χαμηλές συχνότητες. Ο Planck διόρθωσε τη θεωρία και πρότεινε αυτό που σήμερα ονομάζεται νόμος του Planck, η οποία οδήγησε στην ανάπτυξη της κβαντικής θεωρίας.

Το 1898, όταν ο Wien  μελετούσε ρεύματα ιονισμένου αερίου, διαπίστωσε την ύπαρξη ενός θετικά φορτισμένου σωματιδίου με μάζα ίση με αυτή του ατόμου του υδρογόνου. Ήταν αυτό, που αργότερα το 1919, ανακάλυψε  ο Rutherford και το ονόμασε πρωτόνιο. 

Το 1900 πήγε στο Πανεπιστήμιο του Würzburg και έγινε διάδοχος του Wilhelm Röntgen στην έδρα Φυσικής. Το 1902 προσκλήθηκε να αντικαταστήσει τον Ludwig Boltzmann ως καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας και τo 1906 προσκλήθηκε ως διάδοχος του Paul Drude στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, αλλά ο Wien αρνήθηκε και τις δύο προσκλήσεις.

Το 1911 ο Wien πήρε το βραβείο Νόμπελ Φυσικής "για τις ανακαλύψεις του που οδήγησαν στους νόμους που διέπουν την ακτινοβολία της θερμότητας".

Στο διάστημα 1913-14 έγινε πρύτανης του Πανεπιστημίου του Würzburg. Τον Απρίλιο 1913 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Columbia των ΗΠΑ.
Το 1920 έγινε καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου αντικαθιστώντας και πάλι τον Roentgen και στο ίδιο πανεπιστήμιο έγινε πρύτανης από το 1925 μέχρι το 1926. Στην περίοδο που ήταν στο Μόναχο επιμελήθηκε την κατασκευή ενός καινούριου ινστιτούτου φυσικής. 
Στο διάστημα από το 1906 μέχρι το θάνατό του το 1928 ήταν συνεκδότης του γερμανικού επιστημονικού περιοδικού Annalen der Physik.

Όσο ήταν στο Würzburg (έμεινε 20 χρόνια εκεί) του δόθηκε η δυνατότητα να ταξιδέψει σε πολλές χώρες στην Ευρώπη και ν' ασχοληθεί με τα αγαπημένα του, την Ιστορία και την Τέχνη.

Πέθανε ξαφνικά στο Μόναχο, στις 30 Αυγούστου 1928, σε ηλικία 64 ετών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου