Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Σαν σήμερα...1997 πέθανε ο Edward Purcell.



Σαν σήμερα, στις 7 Μαρτίου 1997, πέθανε σε ηλικία 85 ετών ο Edward Mills Purcell (Έντουαρντ Μιλς Πάρσελ), στο Cambridge της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ. Ο Πάρσελ έγινε γνωστός από την ανάπτυξη της θεωρίας του πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού (Nuclear Magnetic Resonance - NMR), που αποτελεί μέθοδο για τη μέτρηση των μαγνητικών πεδίων του πυρήνα των ατόμων με φασματοσκοπία.

Ο Πάρσελ γεννήθηκε στην επαρχιακή πόλη Taylorville του Ιλινόις. Από μικρός είχε την ευκαιρία να ασχολείται με σύρματα, μαγνήτες και άλλο ηλεκτρολογικό υλικό, επειδή ο πατέρας του ήταν προϊστάμενος σε μια τοπική τηλεφωνική εταιρεία. Ακόμη, είχε την δυνατότητα επαφής με μια πλούσια λογοτεχνική βιβλιοθήκη στο σπίτι του, αφού η μητέρα του είχε μάστερ στη Φιλολογία και δίδασκε Λατινικά σε σχολείο. 

Ο Πάρσελ έδειξε την ικανότητά του να στήνει πειραματικές διατάξεις από την εποχή που ήταν στο Γυμνάσιο ακόμη. Πήρε μπάτσελορ ως ηλεκτρολόγος μηχανικός από το πανεπιστήμιο Purdue και στη συνέχεια μάστερ και διδακτορικό από το πανεπιστήμιο Harvard.

Στη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου εργάστηκε στο εργαστήριο ακτινοβολιών του ΜΙΤ κάνοντας έρευνα για τα μικροκύματα ραντάρ. Μετά τον πόλεμο επέστρεψε στην ερευνητική του εργασία στο Harvard.

Το Δεκέμβριο 1946 ανακάλυψε τον πυρηνικό μαγνητικό συντονισμό (NMR) με τους συνεργάτες του Robert Pound και Henry Torrey.
Γι' αυτή την ανακάλυψη ο Πάρσελ μοιράστηκε το Νόμπελ Φυσικής με τον Felix Bloch του πανεπιστημίου Stanford, το 1952. Ο Πάρσελ και ο Μπλοχ είχαν εργαστεί τελείως ανεξάρτητα πάνω στο ίδιο αντικείμενο.

Οι εργασίες του Πάρσελ είχαν ακόμη να κάνουν με την Αστρονομία και την Αστροφυσική. Αυτός πρώτος ανίχνευσε εκπομπή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από νέφη υδρογόνου στο γαλαξία (η περίφημη 21 cm line που οφείλεται στην υπέρλεπτη διάσπαση).  

Έλαβε πολλά βραβεία και διακρίσεις για την επιστημονική, εκπαιδευτική και κοινωνική προσφορά του. Υπηρέτησε ως επιστημονικός σύμβουλος των Αμερικανών προέδρων Dwight EisenhowerJohn Kennedy και Lyndon Johnson. Διετέλεσε πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης Φυσικής (APS) και μέλος πολλών επιστημονικών ακαδημιών

Το 1960 το περιοδικό Τάιμ τον ανακήρυξε, μαζί με άλλους Αμερικανούς επιστήμονες, ως «Πρόσωπο της χρονιάς».

Πηγή: Today in Science History

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου