Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

Σαν σήμερα ... 1942, γεννήθηκε ο Stephen Hawking.


Stephen William Hawking

Σαν σήμερα, στις 8 Ιανουαρίου 1942, γεννήθηκε στην Οξφόρδη της Αγγλίας ο Stephen William Hawking (Στέφεν ή Στίβεν Ουίλιαμ Χόκιν). Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο επίσημος ιστότοπος του Hawking "ακριβώς 300 χρόνια μετά το θάνατο του Γαλιλαίου". 
Ο πατέρας του Frank Hawking είχε σπουδάσει ιατρική και η μητέρα του Isobel Eileen Walker είχε σπουδάσει φιλοσοφία, πολιτική και οικονομικά. Η μόνιμη κατοικία της οικογένειας βρισκόταν στο Highgate του Λονδίνου, όμως, στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου η μητέρα του μετακόμισε στην Οξφόρδη για να γεννήσει με μεγαλύτερη ασφάλεια, επειδή το Λονδίνο δεχόταν σφοδρούς γερμανικούς βομβαρδισμούς.
Όταν ο Stephen ήταν οκτώ ετών, η οικογένειά του μετακόμισε στο St. Albans, μια πόλη περίπου 20 μίλια βόρεια του Λονδίνου. 


Ο Stephen στην αγκαλιά της μητέρας του.

Στην ηλικία των έντεκα, ο Stephen πήγε στο σχολείο του St. Albans και το 1952 στο University College (Πανεπιστημιακό Κολέγιο), στην Οξφόρδη. Ο Stephen ήθελε να σπουδάσει μαθηματικά, αν και ο πατέρας του προτιμούσε την ιατρική. Επειδή το τμήμα των μαθηματικών δεν είχε κενή θέση, τελικά ακολούθησε τη φυσική. Μετά από τρία χρόνια και όχι πολλή δουλειά, του απονεμήθηκε πτυχίο πρώτης τάξης (First-class honours) στην φυσική επιστήμη (natural science).

Ο Stephen με την πρώτη του σύζυγο Jane Wilde.

Τον Οκτώβριο του 1962, ο Hawking γράφτηκε στο Department of Applied Mathematics and Theoretical Physics (DAMTPΤμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Θεωρητικής Φυσικής) στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ για να κάνει έρευνα στην κοσμολογία. Ο λόγος της μετακίνησής του ήταν ότι κανείς δεν εργαζόταν σε αυτό το πεδίο εκείνη την εποχή στην Οξφόρδη. 
Στο Κέιμπριτζ ως επιβλέποντα καθηγητή είχε τον Dennis Sciama, αν και ήλπιζε να βρεθεί κοντά στον Fred Hoyle. 
Το 1965, αφού απέκτησε διδακτορικό τίτλο με τίτλο της διδακτορικής του διατριβής "Properties of Expanding Universes" ("Ιδιότητες των Διαστελλομένων Συμπάντων"), αρχικά πήρε θέση ερευνητή και το 1969 θέση επιστημονικού συνεργάτη στο Κολέγιο Gonville και Caius. 


Ο Stephen Hawking με την πρώτη του γυναίκα Jane και
τα παιδιά του Robert και Lucy στο σπίτι τους στο Κέιμπριτζ.

Το 1966 κέρδισε το βραβείο Adams για το δοκίμιό του "Singularities και Geometry of Space-time" ("Μοναδικότητες και Γεωμετρία του Διαστημικού Χρόνου"). 
Το 1968 μετακόμισε στο Ινστιτούτο Αστρονομίας και το 1973 επέστρεψε στο DAMTP, όπου εργάστηκε ως βοηθός έρευνας. Τότε δημοσίευσε με τον George Ellis και το πρώτο του ακαδημαϊκό βιβλίο με τίτλο "The Large Scale Structure of Space-Time" ("Η Δομή Μεγάλης Κλίμακας του Διαστημικού Χρόνου")
Το 1974 ο Hawking εξελέγη μέλος της Royal Society (Βασιλικής Εταιρείας) και την ίδια χρονιά έγινε διακεκριμένος υπότροφος του Sherman Fairchild στο California Institute of Technology (Caltech - Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας). 
Το 1975 επιστρέφοντας στο DAMTP έγινε βοηθός καθηγητή (Reader) στη Φυσική της Βαρύτητας και στη συνέχεια, το 1977 πήρε θέση καθηγητή της Φυσικής της Βαρύτητας. 


Ο Stephen Hawking με τους θεωρητικούς φυσικούς
David Gross και Edward Witten, σε συνέδριο για την
Θεωρία Χορδών στο TIFR 
στην Ινδία (2001).

Το 1979 πήρε στο Κέιμπριτζ τη σημαντική θέση του Lucasian Professor of Mathematics (Λουκάσιαν Καθηγητής Μαθηματικών), στην οποία παρέμεινε για 30 χρόνια, μέχρι το 2009. Η έδρα αυτή είχε ιδρυθεί το 1663 με χρήματα που προέρχονταν από τη διαθήκη του Αιδεσιμότατου Henry Lucas και τιμήθηκε από προσωπικότητες όπως ο Isaac Newton (1669-1702, 33 χρόνια) ή ο Paul Dirac (1932-1969, 37 χρόνια). 
Από το 2009 μέχρι το 2014 ο Hawking εργάστηκε ως Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Θεωρητικής Κοσμολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και από το 2014 μέχρι το 2018 ήταν Διευθυντής στο "Κέντρο Έρευνας Dennis Stanton Avery και Sally Tsui Wong-Avery" στο DAMTP του Κέιμπριτζ.

Το 2008, με την κόρη του Lucy στο Πανεπιστήμιο
George Washington στην Washington, DC.

Ο καθηγητής Stephen Hawking εργάστηκε στους βασικούς νόμους που διέπουν το σύμπαν. Το 1970 με τον Roger Penrose έδειξαν ότι η γενική θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν υπονοούσε ότι ο χώρος και ο χρόνος θα είχαν μια αρχή στο Big Bang και ένα τέλος στις μαύρες τρύπες. Τα αποτελέσματα αυτά έδειξαν ότι ήταν απαραίτητο να ενοποιηθεί η θεωρία της γενικής σχετικότητας με την κβαντική θεωρία, την άλλη μεγάλη επιστημονική εξέλιξη του πρώτου μισού του 20ού αιώνα. Ο Hawking υπήρξε φανατικός υποστηρικτής της ερμηνείας των πολλών κόσμων της κβαντικής μηχανικής.
Το 1974 ανακάλυψε ότι οι μαύρες τρύπες δεν πρέπει να είναι εντελώς μαύρες, αλλά πρέπει να εκπέμπουν την λεγόμενη "ακτινοβολία Hawking" και τελικά να εξατμίζονται και να εξαφανίζονται. Προς το τέλος της ζωής του, ο Stephen συνεργάστηκε με τους συναδέλφους του για μια πιθανή λύση στο παράδοξο πληροφοριών για την μαύρη τρύπα, όπου ο διάλογος επικεντρώνεται στη διατήρηση των πληροφοριών.
Τον Αύγουστο του 2009 με τον πρόεδρο των ΗΠΑ
Barack Obama στον Λευκό Οίκο.

Το 1963,  λίγο μετά τα 21α γενέθλιά του, ο Stephen Hawking διαγνώστηκε με την ασθένεια ALS (Αμυοτροφική Πλάγια Σκλήρυνση), μια μορφή κινητικής νευρονικής νόσου και οι γιατροί του έδωσαν μόλις 2 χρόνια ζωής.
Λόγω της ασθένειάς του το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής του το πέρασε κινούμενος σε ειδικό, τεχνολογικά προηγμένο αναπηρικό καροτσάκι, στο οποίο ήταν συνδεδεμένο ένα εξελιγμένο φωνητικό σύστημα επικοινωνίας, προσφορά της εταιρείας Intel (ο μεγαλύτερος στον κόσμο κατασκευαστής τσιπ ημιαγωγών).


Με την δεύτερη σύζυγό του Elaine Mason.

Παρά την ασθένειά του έκανε 2 γάμους και απέκτησε 3 παιδιά.
Ο πρώτος γάμος του έγινε με την Jane Wilde στις 14 Ιουλίου 1965, όταν και οι δύο γνώριζαν για την νόσο του Stephen.
Το ζευγάρι απέκτησε τρία παιδιά, τον Robert (1967), την Lucy (1970) και τον Timothy (1979).
Το 1995 το ζευγάρι πήρε διαζύγιο μετά από πολύχρονο χωρισμό και τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους ο Stephen παντρεύτηκε την Elaine Mason που ήταν νοσοκόμα του από τα τέλη του '80. Το 2006, ο Stephen και η Elaine πήραν διαζύγιο αθόρυβα.
Μετά τον χωρισμό του με την Elaine, ο Stephen ήρθε πιο κοντά και πάλι στην πρώτη του οικογένεια.


Ο Hawking σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας.

Παρά την καθήλωση σε αναπηρικό καροτσάκι, ο Stephen Hawking είχε μια συνεχή  ερευνητική και συγγραφική δραστηριότητα, μ' ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ταξιδιών και δημόσιων διαλέξεων. Το 2007 μπόρεσε να γνωρίσει την έλλειψη βαρύτητας χάρη στην Zero-G Corporation, αλλά δεν πρόλαβε να το επαναλάβει στο διάστημα.

Στην διάρκεια της ζωής του ο Hawking έγινε αποδέκτης πολλών τιμητικών διακρίσεων, όχι μόνο από την χώρα του, αλλά από πολλά πανεπιστήμια και επιστημονικές ενώσεις σε όλο τον κόσμο. Είναι επίτιμος συνεργάτης της Βασιλικής Εταιρείας των Τεχνών, ισόβιο μέλος στην Επισκοπική Ακαδημία Επιστημών και αποδέκτης του Προεδρικού Μεταλλίου της Ελευθερίας, το υψηλότερο πολιτικό βραβείο στις Ηνωμένες Πολιτείες. 


To 2007 σε ομιλία του στο Berkeley της Καλιφόρνιας.

Έχει εκδώσει βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης, στις οποίες συζητά τις θεωρίες και την κοσμολογία του γενικά. Το "A Brief History of Time" έμεινε στη λίστα με τα best-seller της Βρετανικής Sunday Times για 237 εβδομάδες σπάζοντας ρεκόρ.
Το 2014 κυκλοφόρησε το αυτοβιογραφικό βιβλίο του "Το χρονικό της ζωής μου" (στα ελληνικά από τις εκδόσεις ΤΡΑΥΛΟΣ).
Με την κόρη του Lucy έχει συγγράψει παιδικά βιβλία όπου παρουσιάζονται δύσκολα επιστημονικά θέματα κοσμολογίας προσαρμοσμένα κατάλληλα να γίνονται κατανοητά από νεαρά άτομα. 
Ο Hawking με τους ηθοποιούς της αμερικάνικης τηλεοπτικής
σειράς "The Big Bang Theory".

Νομίζω, ότι αξίζει να σημειώσω πως παρά τις κινητικές του δυσκολίες, ο Hawking ήταν ένας πολιτικός ακτιβιστής. Υπήρξε μακροχρόνιος υποστηρικτής του Εργατικού Κόμματος στην Αγγλία, 
χαρακτήρισε την εισβολή στο Ιράκ το 2003 ως "έγκλημα πολέμου",  υποστήριξε το ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ στο Ισραήλ, υποστήριξε ενέργειες για τον παγκόσμιο αφοπλισμό και δράσεις για την πρόληψη της κλιματικής αλλαγής. Τον Αύγουστο του 2014, ο Hawking ήταν ένας από τους 200 πολίτες που είχαν υπογράψει μια επιστολή προς την εφημερίδα The Guardian εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Σκωτία θα ψηφίσει για να παραμείνει μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου στο δημοψήφισμα του Σεπτεμβρίου για το θέμα αυτό. Πίστευε ότι η απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit) θα έβλαπτε τη συμβολή του Ηνωμένου Βασιλείου στην επιστήμη, καθώς η σύγχρονη έρευνα απαιτεί διεθνή συνεργασία και ότι η ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων στην Ευρώπη ενθαρρύνει τη διάδοση ιδεών. 


Το εξώφυλλο της αυτοβιογραφίας του Stephen Hawking
"Το χρονικό της ζωής μου".

Ο Stephen Hawking πέθανε ήσυχα στο σπίτι του στο Κέιμπριτζ, στις 14 Μαρτίου 2018, σε ηλικία 76 ετών. Στα 2 χρόνια που του είχαν δώσει περιθώριο ζωής το 1963, κατάφερε να προσθέσει ακόμη 53 χρόνια. Την ημέρα του θανάτου του ήταν η 139η επέτειος της γέννησης του Αϊνστάιν. 
Η κηδεία του έγινε σε κλειστό ιδιωτικό κύκλο, το μεσημέρι της 31ης Μαρτίου 2018, στο ναό Great St Mary's, στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.
Στις 15 Ιουνίου 2018 έγινε μνημόσυνο για τον Stephen Hawking στον Καθεδρικό του Westminster Abbey (Αβαείο του Ουέστμινστερ), μετά από το οποίο οι στάχτες του τοποθετήθηκαν στον κυρίως ναό του Αβαείου δίπλα στον τάφο του Isaac Newton και πολύ κοντά στον τάφο του Charles Darwin (Δαρβίνος).
Στην επιτάφια πλάκα έχουν χαραχτεί η φράση "Here lies what was mortal of Stephen Hawking 1942 - 2018" ("Εδώ κείται ό,τι ήταν φθαρτό από τον Στίβεν Χόκιν 1942 - 2018") και η πιο διάσημη εξίσωσή του, την οποία ζήτησε ο ίδιος να γραφεί.

Η επιτάφια πλάκα για τον Stephen Hawking στο Westminster Abbey.
  • Δείτε το ντοκιμαντέρ "Το σύμπαν του Hawking" ("Hawking's Universe") (ελληνικοί υπότιτλοι, 50:38).
  • Απόψεις του Stephen Hawking για διάφορα επιστημονικά θέματα μέσα από τον ιστότοπο Physics4u.
  • Βίντεο με τον Stephen Hawking σε κατάσταση έλλειψης βαρύτητας (1:00).
  • Για τον μηχανισμό λειτουργίας του υπολογιστή του Hawking. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου