Κυριακή 5 Απριλίου 2020

Σαν σήμερα ...1929, γεννήθηκε ο νομπελίστας φυσικός Ivar Giaever.


Ivar Giaever

Σαν σήμερα, στις 5 Απριλίου 1929, γεννήθηκε στο Bergen της Νορβηγίας ο Ivar  Giaever  (Ίβαρ Γιέβερ) ο οποίος έγινε γνωστός για την πειραματική εργασία του στο φαινόμενο της κβαντικής σήραγγας (quantum tunnelling).

Ήταν το δεύτερο από τα τρία παιδιά της οικογένειας Giaever.  Μεγάλωσε στο Toten, όπου ο πατέρας του, John A. Giaever, ήταν φαρμακοποιός. Παρακολούθησε το δημοτικό σχολείο στο Toten, αλλά για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση πήγε στην πόλη Hamar. 
Μετά την αποφοίτησή του εργάστηκε για ένα χρόνο στη Raufoss Munition Factories (Επιχειρήσεις Πυρομαχικών Raufoss) και το 1948 ξεκίνησε σπουδές στο Norwegian Institute of Technology (Νορβηγικό Τεχνολογικό Ινστιτούτο), στο Trondheim, απ' όπου αποφοίτησε το 1952 με πτυχίο μηχανολόγου μηχανικού. 

Ο Ivar Giaever, στα εργαστήρια της General Electric,
με την συσκευή που χρησιμοποίησε για να αποδείξει ότι το
φαινόμενο σήραγγας συμβαίνει και στους υπεραγωγούς.

Το 1952 παντρεύτηκε την Inger Skramstad με την οποία απέκτησαν 4 παιδιά, τον John,  την Anne, την Guri και την Trine.
Το 1953, ο Giaever ολοκλήρωσε το στρατιωτικό του στον νορβηγικό στρατό και στη συνέχεια εργάστηκε για ένα χρόνο ως ελεγκτής διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για τη νορβηγική κυβέρνηση.
Το 1954 μετανάστευσε στον Καναδά κι εκεί, αφού εργάστηκε για ένα σύντομο χρονικό διάστημα ως βοηθός αρχιτέκτονα,  εντάχθηκε στο Advanced Engineering Program    (Πρόγραμμα Μηχανικής Ανωτέρου Επιπέδου) του καναδικού παραρτήματος της General Electric. 
Το 1956 μετανάστευσε στις ΗΠΑ όπου ολοκλήρωσε τα μαθήματα μηχανικής A, B και C της General Electric Company.

Ο Ivar Giaever το 1973.
(αρχείο Emilio Segrè)

Το 1958 εντάχθηκε στο ερευνητικό κέντρο της General Electric, στο Schenectady της Νέας Υόρκης. Όσο βρισκόταν εκεί, σπούδασε παράλληλα Φυσική στο Πολυτεχνικό Ινστιτούτο  Rensselaer, απ' όπου πήρε διδακτορικό το 1964. 
Το 1964 επίσης έγινε πολίτης των ΗΠΑ. 
Όταν το 1988 εγκατέλειψε την General Electric, ήταν ήδη καθηγητής στο Rensselaer. 
Τα τελευταία χρόνια της καριέρας του ήταν καθηγητής στο τμήμα Φυσικής στο  Πανεπιστήμιο του Oslo.
Από το 1958 μέχρι το 1969 εργάστηκε στην μελέτη του φαινομένου σήραγγας στα ηλεκτρόνια, δια μέσου εξαιρετικά λεπτών μονωμένων ταινιών ανάμεσα σε δύο μέταλλα, σε κατάσταση κανονική ή υπεραγωγιμότητας. 

Ο Ivar Giaever σε χαρακτηριστική πόζα
(μιμούμενος προφανώς αντίστοιχη πόζα του Αϊνστάιν).

Tο 1973, ο Leo Esaki  μοιράστηκε το μισό βραβείο Nobel Φυσικής με τον Ivar Giaever, "για τις πειραματικές ανακαλύψεις τους σχετικά με το φαινόμενο σήραγγας σε ημιαγωγούς και υπεραγωγούς, αντίστοιχα", ενώ το άλλο μισό  πήρε ο Brian David Josephson.
Για την βράβευσή του με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής, ο Ivar Giaever έχει γράψει: "Ο Linus Pauling για το βραβείο Νόμπελ που πήρε, λέγεται ότι είπε πως δεν του άλλαξε την ζωή, γιατί ήταν ήδη διάσημος. Αυτό δεν ισχύει για μένα. Το βραβείο Νόμπελ μου άνοιξε πολλές πόρτες, αλλά επίσης προκάλεσε και απόσπαση της προσοχής μου. Εν τούτοις συνέχισα να εργάζομαι στη βιοφυσική, προσπαθώντας να χρησιμοποιήσω φυσικές μεθόδους και ιδέες για να επιλύσω βιολογικά προβλήματα."   

"Η μαμά και ο μπαμπάς", ζωγραφικό πορτραίτο του ζεύγους
Giaever, από την ζωγράφο κόρη τους Trine.

Το 1958, ο Leo Esaki είχε ανακαλύψει το φαινόμενο σήραγγας για τα ηλεκτρόνια στους ημιαγωγούς. Ο Giæver έδειξε ότι το φαινόμενο συμβαίνει και στους υπεραγωγούς. Τα πειράματα του Giæver έδειξαν την ύπαρξη ενός ενεργειακού χάσματος (gap) στους υπεραγωγούς, μια από τις πιο σημαντικές προβλέψεις της θεωρίας BCS (BardeenCooperSchriefferγια την υπεραγωγιμότητα, που είχε διατυπωθεί από το 1957. Τα πειραματικά αποτελέσματα του Giæver ώθησαν τον θεωρητικό Φυσικό Brian Josephson να εργαστεί στο φαινόμενο, κάτι που τον οδήγησε στην περιγραφή του αποτελέσματος  Josephson (Josephson effect) το 1962.
Το 1964 ο Ivar Giaever πολιτογραφήθηκε ως Αμερικανός πολίτης.

Το εξώφυλλο της αυτοβιογραφίας του Ivar Giaever.

Το 1965 του απονεμήθηκε το βραβείο Oliver E. Buckley για την πρωτοποριακή εργασία  του που συνδύαζε το φαινόμενο σήραγγας και την υπεραγωγιμότητα.

Το 1969 ο Giæver πήρε υποτροφία από το Ίδρυμα Guggenheim και για ένα χρόνο παρακολούθησε, ως βοηθός, ερευνητικό πρόγραμμα στη Βιοφυσική στο Clare Hall  του  Πανεπιστημίου Cambridge. Μετά την επιστροφή του στις ΗΠΑ το 1970, συνέχισε ν' ασχολείται με αυτό το πεδίο έρευνας στο ερευνητικό κέντρο της General Electric,  μελετώντας τη συμπεριφορά των πρωτεϊνικών μορίων σε στερεές επιφάνειες. Αργότερα ο τομέας της Βιοφυσικής έγινε η αποκλειστική του απασχόληση. Σε αναγνώριση της δουλειάς του, το Μάιο του 1973 εξελέγη μέλος της ομάδας Coolidge της General Electric.  

Ο καθηγητής Ivar Giaever, κατά την ομιλία του το 2015,
στην 65η συνάντηση κατόχων Νόμπελ, στο Lindau της Γερμανίας.

Το 1988 αποχώρησε από την General Electric για να γίνει καθηγητής στο Rensselaer Polytechnic Institute (RPI) στο Troy της Ν. Υόρκης και την ίδια εποχή έγινε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Όσλο.
Τα τελευταία χρόνια έχει ασχοληθεί με το ζήτημα της υπερθέρμανσης της Γης θεωρώντας ότι υπάρχει υπερβολή στην παρουσίαση του θέματος και δεν υπάρχει πραγματικό πρόβλημα. Μάλιστα, το Μάρτιο του 2009 είχε χαρακτηρίσει την τεχνητή υπερθέρμανση και τον τρόπο που προβάλλεται σαν μια "νέα θρησκεία". 
Στις 26 Ιουνίου 2011 έγραψε στην "Aftenposten", τη μεγαλύτερη Νορβηγική εφημερίδα: "Είναι καταπληκτικό το πόσο σταθερή είναι η θερμοκρασία (του πλανήτη) τα τελευταία 150 χρόνια". 
Στις 13 Σεπτεμβρίου 2011 παραιτήθηκε από την Αμερικανική Ένωση Φυσικής (APS) γιατί διαφώνησε μαζί της για τη θέση της για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Ο Giæver είναι επιστημονικός σύμβουλος του Ινστιτούτου Heartland

Ο Ivar Giaever στο Trondheim τον Απρίλιο του 2009.
(Φωτό: Trond Åm)

Στις 1 Ιουλίου 2015 μίλησε στην 65η συνάντηση των κατόχων βραβείου Nobel, στο  Lindau της Γερμανίας με θέμα την παγκόσμια υπερθέρμανση. Εκεί διαφώνησε δημόσια με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Obama, για τη θέση του ότι το ζήτημα της υπερθέρμανσης αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τον κόσμο σήμερα. Αναφερόμενος στον Πρόεδρο, είπε χαρακτηριστικά: "Λέω αυτό στον Ομπάμα: Συγγνώμη κ. Πρόεδρε, αλλά είστε λάθος. Τελείως λάθος. Η παγκόσμια υπερθέρμανση έχει πραγματικά γίνει μια νέα θρησκεία. Δεν μπορείς να το συζητήσεις. Δεν είναι σωστό... Ο καθένας μιλά για την κλιματική αλλαγή." 
Σε μια άλλη αποστροφή της ίδιας ομιλίας, είπε: "Τι σημαίνει ότι η θερμοκρασία έχει αυξηθεί 0,8 Κ: ίσως τίποτε". Έκλεισε την ομιλία του με μία προκλητική δήλωση: "Είναι η κλιματική αλλαγή ψευδοεπιστήμη; Αν πρόκειται να απαντήσω σ' αυτή την ερώτηση, η απάντηση είναι: οπωσδήποτε".
  • Βίντεο με την ομιλία του Ivar Giaever στην 65η συνάντηση του Lindau (αγγλικά, 29:35). 
  • O Ivar Giaever εξηγεί σε βίντεο πώς λειτουργεί η κβαντική σήραγγα (αγγλικά, 4:38).
  • Η σελίδα του Ιvar Giaever στο Rensselaer Polytechnic Institute.
  • Η αυτοβιογραφία του Ivar Giaever με τίτλο "I am the Smartest Man I Know" (A Nobel Laureate's Difficult Journey).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου