Σαν σήμερα, στις 30 Μαρτίου 1954, πέθανε στο Durham της Βορείου Καρολίνας στις ΗΠΑ ο διακεκριμένος θεωρητικός φυσικός, χημικός και φιλόσοφος Fritz Wolfgang London.
Ο Fritz London είχε γεννηθεί στις 7 Μαρτίου 1900 στο Breslau της τότε Γερμανίας (τώρα Wrocław στην Πολωνία) από τον Franz London που ήταν μαθηματικός και τη Luise Hamburger και ήταν εβραϊκής καταγωγής.
Το 1904 ο πατέρας του δέχθηκε θέση διδασκαλίας στο Πανεπιστήμιο της Βόννης κι εκεί ο Fritz London πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μετά την ολοκλήρωση των γυμνασιακών σπουδών του, σπούδασε φυσική, μαθηματικά και φιλοσοφία στα πανεπιστήμια της Βόννης, της Φρανκφούρτης και του Μονάχου.
Το 1921 υπέβαλε μια εργασία στον καθηγητή του της φιλοσοφίας σχετικά με την ενημέρωση και την κριτική. Απρόσμενα, αυτή η εργασία έγινε η διατριβή για το διδακτορικό του στη φιλοσοφία από το Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Σύντομα όμως, το επιστημονικό ενδιαφέρον του London άλλαξε από τη φιλοσοφία στη θεωρητική επιστήμη. Το 1927 με τον Walter Heitler δημοσίευσαν μια σημαντική μελέτη στην κβαντική χημεία που έγινε γνωστή ως Θεωρία Heitler-London.
Το 1929 ο London παντρεύτηκε στο Βερολίνο την καλλιτέχνιδα Edith Caspary με την οποία έκανε δύο παιδιά, τον Francis Michael και την Rose Louise.
Το 1933 έχασε τη θέση του στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου επειδή ήταν Εβραίος, μετά την έκδοση των ρατσιστικών νόμων των ναζί στη Γερμανία του Χίτλερ.
Στη συνέχεια μετακινήθηκε στην Οξφόρδη της Αγγλίας όπου το 1935, με τον εξίσου ικανό αδελφό του Heinz, διατύπωσαν τις εξισώσεις London για την υπεραγωγιμότητα. Αυτό ουσιαστικά τον οδήγησε σε μια μακροχρόνια έρευνα για τα περίεργα φαινόμενα που εμφανίζονταν σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, γνωστά ως υπεραγωγιμότητα και υπερρευστότητα. Δίδαξε και στο Ινστιτούτο Henri Poincaré του Πανεπιστημίου του Παρισιού, απ' όπου το 1937 πήρε διδακτορικό στη φυσική.
Το 1939 μετανάστευσε στις ΗΠΑ αποδεχόμενος θέση καθηγητή θεωρητικής χημείας στο Πανεπιστήμιο Duke στο Durham. Το 1945 έγινε Αμερικανός πολίτης.
Στη νέα του θέση ο London συνέχισε την μελέτη φαινομένων που έχουν σχέση με χαμηλές θερμοκρασίες, όπως ο διαμαγνητισμός και η συμπεριφορά του υγρού ηλίου. Τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών δημοσιεύθηκαν σε δύο τόμους: Το 1950 ο πρώτος τόμος με τίτλο "Μακροσκοπική θεωρία της Υπεραγωγιμότητας" και το 1954 ο δεύτερος τόμος με τίτλο "Μακροσκοπική θεωρία του Υπέρρευστου Ηλίου". Αυτά τα δύο βιβλία θεωρούνται ορόσημα στη μοντέρνα φυσική χαμηλών θερμοκρασιών.
Το 1953 ο London έγινε καθηγητής Χημικής Φυσικής (Chemical Physics) στην έδρα James B. Duke στο Πανεπιστήμιο Duke.
Τον ίδιο χρόνο η Ολλανδική Βασιλική Ακαδημία τον βράβευσε με το Μετάλλιο Lorentz σε αναγνώριση των επιστημονικών επιτευγμάτων του.
Την εποχή του πρόωρου θανάτου του εξεταζόταν η υποψηφιότητά του για το Νόμπελ Φυσικής με ισχυρή προοπτική να το κερδίσει.
Ο Fritz London πέθανε από καρδιακό πρόβλημα σε ηλικία μόλις 54 ετών. Θάφτηκε στο Κοιμητήριο Maplewood στο Durham.
Από το 1956, που το Πανεπιστήμιο Duke δημιούργησε τον κύκλο ομιλιών στη μνήμη του Fritz London (Fritz London Memorial Lectures), ένα μεγάλο πλήθος επιστημόνων που περιελάμβανε και 20 κατόχους Νόμπελ έχουν παρουσιάσει εργασίες τους σε θέματα φυσικής και χημείας με τα οποία είχε ασχοληθεί ο London.
Το Δεκέμβριο 1972, ο John Bardeen, δύο φορές νικητής του Νόμπελ Φυσικής, δημιούργησε ένα κεφάλαιο χρηματοδότησης για να τιμήσει τη μνήμη ενός διακεκριμένου επιστήμονα όπως ήταν ο Fritz London. Σκοπός του κεφαλαίου είναι να υπάρξει το Βραβείο Fritz London, που δίνεται σε αναγνώριση διακεκριμένων εργασιών στη Φυσική Χαμηλών Θερμοκρασιών και να στηριχτεί ο κύκλος ομιλιών στη μνήμη του.
Ο σημερινός υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου έχει εκδώσει το βιβλίο με τίτλο: "Fritz London: A Scientific Biography" (αγγλικά) από τις εκδόσεις Cambridge University Press (1995).
Ο σημερινός υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου έχει εκδώσει το βιβλίο με τίτλο: "Fritz London: A Scientific Biography" (αγγλικά) από τις εκδόσεις Cambridge University Press (1995).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου