Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020

Σαν σήμερα ... 1856, γεννήθηκε ο Nikola Tesla.


Nikola Tesla

Σαν σήμερα, 
στις 10 Ιουλίου 1856, γεννήθηκε στο Smiljan (Σμίλιαν) της σημερινής Κροατίας, (τότε ανήκε στη Σερβική κοινότητα της Αυστριακής αυτοκρατορίας) ο Σέρβος εφευρέτης, μηχανολόγος, ηλεκτρολόγος μηχανικός και ένας από τους σημαντικότερους φυσικούς στην ιστορία της επιστήμης, Nikola Tesla (Νίκολα Τέσλα). 

Πατέρας του Νίκολα ήταν ο ορθόδοξος ιερέας του χωριού Σμίλιαν, Milutin Tesla και μητέρα του η Georgina-Đuka Mandić, κόρη ορθόδοξου ιερέα. Είχε έναν αδερφό μεγαλύτερο κατά δέκα χρόνια, τον Dane και τρεις αδερφές, τις Milka, Angelina και Marica. Ο Dane έχασε τη ζωή του όταν ο Νίκολα ήταν τριών ετών, πέφτοντας από το άλογο καθώς έκανε ιππασία. Ο Νίκολα ήταν αυτόπτης μάρτυρας της τραγικής σκηνής που τον σημάδεψε μέχρι το τέλος της ζωής του. Η οικογένεια δεν συνήλθε ποτέ από τον ξαφνικό χαμό του πρωτότοκου Ντάνε. Κάθε κατόρθωμα του Νίκολα άφηνε τους γονείς του παγερά αδιάφορους.          

Ο Τέσλα σε ηλικία 23 ετών.

Ο Νίκολα από μικρή ηλικία έδειξε πως είχε ζωηρή φαντασία και ενδιαφέρον στις εφευρέσεις και τα βιβλία. Διάβαζε τα περιοδικά όπου δημοσίευε ποίηση ο πατέρας του και λάτρευε τον Ιούλιο Βέρν και τον Εμίλ Ζολά
Το 1861 ξεκίνησε τα πρώτα του μαθήματα στο Smiljan, αλλά το 1862 μετακόμισε με τους γονείς του στο Gospić όπου έλαβε τη βασική εκπαίδευση και έμαθε τη γερμανική γλώσσα. Από το 1870 μέχρι το 1873 συνέχισε την εκπαίδευσή του στο Real Gymnasium στην πόλη Karlstadt (σημερινό Karlovac) της Κροατίας. Εκεί, με την παρότρυνση του καθηγητή του Martin Sekulić ξεκίνησε να μελετά ηλεκτρομαγνητισμό. Το 1873 αποφοίτησε με βαθμό «Πολύ Καλά» και επέστρεψε στη γενέτειρά του όπου προσβλήθηκε από χολέρα. 

Το έγγραφο με το οποίο ο Τέσλα πήρε την Αμερικάνικη
υπηκοότητα στις 30 Ιουλίου 1891. Αναφέρει ότι είναι 
Αυστριακής εθνικότητας. 
Πηγή: tesla universe

Με προσπάθειες του πατέρα του εξασφάλισε υποτροφία από την Στρατιωτική Περιφέρεια του Κάρλοβατς για την Ανωτάτη Πολυτεχνική Σχολή του ΓκρατςΔείχνοντας υπερβολικό ζήλο και εργαζόμενος πολλές ώρες την ημέρα κατάφερε να έχει άριστες επιδόσεις στα μαθήματα που παρακολουθούσε (γεωμετρία, θεωρητική και πειραματική φυσική, ολοκληρωτικό λογισμό κλπ). 
Η παρακολούθηση των διαλέξεων του καθηγητή Poeschl του έδωσε το έναυσμα να καταπιαστεί με την πρόκληση της ανάπτυξης ενός κινητήρα με χρήση εναλλασσόμενου ρεύματος, κάτι που θα τον απασχολούσε τα επόμενα χρόνια.  
Ο σχεδόν μοναστικός τρόπος ζωής του αποτελούσε αντικείμενο χλευασμού εκ μέρους των συμφοιτητών του και μέχρι το τέλος του δεύτερου έτους σπουδών του, ο Τέσλα, αντιδρώντας, στράφηκε στην άσωτη ζωή και τη χαρτοπαιξία. Τελικά, αυτός ο τρόπος ζωής δεν του επέτρεψε ν' αποφοιτήσει από την σχολή του Γκρατς.

Διάλεξη του Τέσλα για τα μέλη της Γαλλικής Φυσικής Εταιρείας
 και της Διεθνούς Εταιρείας Ηλεκτρολόγων (γκραβούρα 1880). 
Πηγή: www.lifo.gr 

Τον Ιανουάριο του 1880 γράφτηκε στο γερμανόφωνο Πανεπιστήμιο του Καρόλου της Πράγας, αλλά ένα χρόνο αργότερα εγκαταστάθηκε στη Βουδαπέστη, αφού αποφάσισε να εγκαταλείψει την Πράγα χωρίς να αποκτήσει κάποιο πτυχίο.
Εκεί δούλεψε ως τεχνικός σχεδιαστής στο Κεντρικό Τηλεγραφείο της Ουγγαρίας αποκτώντας πολύτιμη πρακτική εμπειρία. Λίγους μήνες μετά προσελήφθη από ένα καινούριο τηλεφωνικό κέντρο της εταιρείας Έντισον στη Βουδαπέστη, όπου κατάφερε να υλοποιήσει αρκετές βελτιώσεις στον εξοπλισμό του.
Μετά την πώληση του τηλεφωνικού κέντρου, προσελήφθη στην Ηλεκτρική Εταιρεία Έντισον (Société Electrique Edison) με έδρα το Ιβρύ (σημερινό Ιβρύ-σιρ-Σεν), στα περίχωρα του Παρισιού. Ήταν η πρώτη φορά που ο Τέσλα ήρθε σε άμεση επαφή με το έργο του Έντισον και απέκτησε βαθύτερη γνώση και εμπειρία γύρω από τις γεννήτριες και τους κινητήρες. 

Φωτογραφίες στο περιοδικό Electrical Experimenter (1919) με τον
 Τέσλα να παρουσιάζει μια δική του εφεύρεση που  χρονολογείται 
από τη δεκαετία του 1890, τον ασύρματο λαμπτήρα αερίου 
με επένδυση φωσφόρου, μισό αιώνα πριν τεθούν 
σε χρήση οι λαμπτήρες φθορισμού. 
Πηγή: www.lifo.gr

Το 1883 η εταιρεία Έντισον τον έστειλε να διορθώσει τον ηλεκτρικό σταθμό του Στρασβούργου στον οποίο είχε σημειωθεί έκρηξη όταν τον επισκεπτόταν ο Γερμανός Κάιζερ Γουλιέλμος Α'.
Ο Τέσλα διόρθωσε τη βλάβη του σταθμού και τότε του προτάθηκε να εργαστεί στην επιχείρηση του Έντισον στη Νέα Υόρκη. 

Τα χέρια του Τέσλα κρατούν ένα βιβλίο που φωτίζεται
από λαμπτήρα φθορισμού. Ο λαμπτήρας έχει τοποθετηθεί
σε απόσταση 4 ποδών (1,22 μ) και η έκθεση στο φως
κράτησε 2 δευτερόλεπτα. 
Πηγή: tesla universe

Τον Ιούνιο του 1884, σε ηλικία 28 ετών, ο Τέσλα έφτασε στη Νέα Υόρκη και ξεκίνησε να εργάζεται στο κατάστημα μηχανικών εργασιών του Έντισον. 
Παρά το γεγονός ότι ο Τέσλα έφερε σε πέρας πολύ γρήγορα την πρώτη εργασία που του ανατέθηκε (να επισκευάσει τη γεννήτρια του ατμόπλοιου Όρεγκον), η σχέση του με τον Έντισον δεν μπόρεσε ποτέ να γίνει καλή. Οι διαφωνίες που προέκυψαν είχαν να κάνουν και με το γεγονός ότι ως χαρακτήρες ήταν διαφορετικοί, αλλά και με το ότι ο Έντισον ήταν υποστηρικτής της χρήσης του συνεχούς ρεύματος, ενώ ο Τέσλα υποστήριζε τη χρήση του εναλλασσόμενου ρεύματος.
Έτσι, αισθανόμενος ο Τέσλα ότι η δουλειά του δεν αναγνωρίζεται, ούτε αμείβεται κατάλληλα από τον Έντισον, παραιτήθηκε 6 μήνες αργότερα. 

Αριστερά: "Great Danger-Keep out" ("Μεγάλος κίνδυνος-Μείνετε
 έξω"), γράφει η ταμπέλα που υπάρχει μπροστά από την πόρτα του 
εργαστηρίου του στο Colorado Springs, στις αρχές του  καλοκαιριού
 του 1899. Ο Τέσλα μόλις διακρίνεται πίσω από την πόρτα.  
Δεξιά: O ίδιος στο εργαστήριό του της Houston Street (Νέα Υόρκη) 
δείχνει πως πραγματοποιείται μία "ασύρματη" μεταφορά 
ηλεκτρικής ενέργειας (1899). 
Πηγή: www.lifo.gr

Το 1887 βρίσκει χρηματοδότη για τα πειράματά του στο πρόσωπο του διευθυντή της τηλεγραφικής εταιρείας Western Union, Alfred S. Brown, ο οποίος του έστησε εργαστήριο λίγα τετράγωνα πιο πάνω από το εργαστήριο του Έντισον, στην οδό Liberty 89 στη Ν. Υόρκη. Τον Οκτώβριο 1887 η πατέντα του με το όνομα "Πολυφασικό Σύστημα Τέσλα" κατοχυρώθηκε στην Αμερικάνικη Επιτροπή Ευρεσιτεχνιών.
Το 1888 προσλαμβάνεται από τον βιομήχανο George Westinghouse επειδή είχε δημιουργήσει έναν καινούριο κινητήρα εναλλασσόμενου ρεύματος.
Το διάστημα 1890-1891 ο Τέσλα έδωσε δεκάδες διαλέξεις υπερασπιζόμενος τη χρήση του εναλλασσόμενου ρεύματος.
Στις 30 Ιουλίου 1891, σε ηλικία 35 ετών, έγινε πολίτης των ΗΠΑ. Την ίδια χρονιά εφηύρε το πηνίο που φέρει το όνομά του ("Tesla coil" - "Πηνίο Τέσλα"). 

Μια απόδειξη της 12ης Δεκεμβρίου 1899 για αγορά
προϊόντων (σωλήνες ορείχαλκου, μπουλόνια,
συνδετήρες κλπ), από την εταιρεία FRANK F. BUMSTEAD & CO.
Πηγή: tesla universe

Το 1892 ο Τέσλα έλαβε μήνυμα ότι η μητέρα του πεθαίνει, οπότε βρήκε ευκαιρία να επιστρέψει στην Ευρώπη. Έδωσε σειρά διαλέξεων για το εναλλασσόμενο ρεύμα στο Λονδίνο, όπου γνωρίστηκε με τη βασιλική οικογένεια της Μεγάλης Βρετανίας και στο Παρίσι. Στη συνέχεια, αφού επισκέφτηκε την ετοιμοθάνατη μητέρα του, πήγε στο Βελιγράδι όπου τον βράβευσε ο βασιλιάς της Σερβίας Αλέξανδρος A' και η Σέρβικη Βασιλική Ακαδημία.

Ισχυρή ηλεκτρική εκκένωση στο εργαστήριο του Τέσλα, στο
 Colorado Springs. Στο εσωτερικό του κλωβού κάθεται ο
βοηθός του Τέσλα, κ. Alley. 
Πηγή: tesla universe

Από το 1892 έως το 1903 ο Τέσλα αγωνιζόταν να αποδείξει ότι η εκπομπή και λήψη ραδιοκυμάτων ήταν δική του εφεύρεση και όχι του Μαρκόνικαθώς στηριζόταν σε 13 δικές του πατέντες. Τελικά, ο Τέσλα δικαιώθηκε το 1943, ενώ αναγνωρίστηκε ως ο εφευρέτης του ραδιοφώνου το 1955. 

Το 1895 ο Ρέντγκεν με τη βοήθεια του Τέσλα εφηύρε τις ακτίνες Χ και έτσι η φήμη του Τέσλα εκτοξεύτηκε και τον οδήγησε σε σημείο να νομίζει ότι είχε καταγωγή από άλλους εξωγήινους πολιτισμούς και άρχισε να ασχολείται ακόμα πιο πολύ με τον μυστικισμό.

Το εξώφυλλο του περιοδικού TIME (20 Ιουλίου 1931)
για τα 75 χρόνια του Νίκολα Τέσλα.

Εκείνη την περίοδο, η φήμη του Τέσλα στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν μεγαλύτερη από κάθε άλλου εφευρέτη ή επιστήμονα, αλλά λόγω της εκκεντρικότητάς του και των περίεργων και θεωρούμενων ως εξωφρενικών ισχυρισμών του, για τις δυνατότητες της επιστημονικής και τεχνολογικής ανάπτυξης να βοηθήσουν την εκτόξευση του ανθρώπινου πολιτισμού σε άλλη κλίμακα, τελικά εξοστρακίστηκε σαν τρελός επιστήμονας. 

Από το 1898 έως το 1903 ο Τέσλα άλλαξε αρκετούς χρηματοδότες, ενώ είχε αποτραβηχτεί στο Κολοράντο Σπρίνγκς και στο Λονγκ Άιλαντ, ασχολούμενος σε πειράματα για τη λεγόμενη «ελεύθερη ενέργεια» για τα οποία δεν γνωρίζουμε πολλά και τα οποία διακόπηκαν εντελώς ξαφνικά, λόγω παύσης χρηματοδότησης.
Τα επόμενα χρόνια κατοχύρωσε διάφορες πατέντες και ευρεσιτεχνίες που αγοράστηκαν από διάφορες εταιρείες για να τις αξιοποιήσουν εμπορικά. 

Ο Νίκολα Τεσλα (μέσον) υποβασταζόμενος από τον ανιψιό του
Sava Kosanovic (3ος από αρ.) με τον τότε βασιλιά της
Γιουγκοσλαβίας Πέτρο Β' (3ος από δεξ.), στο ξενοδοχείο
New Yorker, (15 Ιουλίου 1942).   

Το 1924 ο Τέσλα ισχυρίστηκε ότι είχε εφεύρει την περιβόητη «ακτίνα θανάτου», ένα υπερόπλο ικανό να καταστρέψει μεγάλες εκτάσεις σε απόσταση 200 μιλίων, ενώ επίσης ισχυρίστηκε ότι αυτό το υπερόπλο ήταν υπεύθυνο για την έκρηξη στην Τουγκούσκα. Φυσικά οι δημοσιογράφοι και ο επιστημονικός κόσμος τον περιγέλασαν, ενώ μέχρι σήμερα οι μελετητές εντάσσουν αυτή την εφεύρεση στον τομέα των ανεξήγητων φαινομένων και γεγονότων. Σήμερα η προσπάθεια αποκρυπτογράφησης μέρους των θεωριών και ανακαλύψεων του Τέσλα γίνεται με συστήματα όπως το Haarp. Το 1926, όταν ο Τέσλα έγινε 70 χρονών, τα Πανεπιστήμια του Βελιγραδίου και του Ζάγκρεμπ τον εξέλεξαν ως επίτιμο διδάκτορα.

Το "όπλο του Τέσλα" ("Tesla Gun") που μπορεί
να δημιουργεί σπινθήρες μήκους 2 μέτρων.

Μια νύχτα του Αυγούστου το 1937, ο Τέσλα χτυπήθηκε από διερχόμενο ταξί σε δρόμο του Μανχάταν, καθώς πήγαινε να ταΐσει τα περιστέρια στο κοντινό πάρκο. Παρά το γεγονός ότι ο τραυματισμός του ήταν σοβαρός, αρνήθηκε να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο και επέστρεψε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του όπου παρέμεινε κλεισμένος για πολύ καιρό. Ανήμπορος πια, περιορίστηκε σ’ ένα δωμάτιο του ξενοδοχείου New Yorker και σε περιπάτους στα πάρκα της πόλης, συντροφιά με τα αγαπημένα του περιστέρια. Προς το τέλος της ζωής του συνδέθηκε μάλιστα μ’ ένα λευκό θηλυκό περιστέρι, μοναδική αγάπη της ζωής του, για το οποίο εξομολογείται στον μετέπειτα βιογράφο του: «Ταΐζω τα περιστέρια εδώ και χρόνια, χιλιάδες από αυτά… Υπήρξε όμως ένα λευκό περιστέρι, ένα όμορφο πουλί. Ήταν θηλυκό. Το αναγνώριζα οπουδήποτε. Ναι, το αγαπούσα αυτό το περιστέρι, το αγαπούσα όπως ένας άνδρας αγαπά μια γυναίκα. Και με αγαπούσε και εκείνη».... 

Το ξενοδοχείο New Yorker (Wyndham New Yorker Hotel)
στο 481 της 8ης Λεωφόρου στο Μανχάταν της Ν. Υόρκης.
 

Το 1941, με την επέκταση του ναζισμού στην Ευρώπη και τον αναβρασμό του Β' παγκοσμίου πολέμου, ο Τέσλα ήθελε να κατασκευάσει ένα «νέο» υπερόπλο για να σώσει την πατρίδα του, αλλά τίποτα παραπάνω δεν έγινε γνωστό. 

O Νίκολα Τέσλα πέθανε μόνος στη Ν. Υόρκη στις 7 Ιανουαρίου 1943, σε ηλικία 87 ετών. Βρέθηκε στο δωμάτιο 3327, στον 33ο όροφο του ξενοδοχείου New Yorker, δύο ημέρες μετά τον θάνατό του, έχοντας κρεμάσει, όπως έκανε πάντα, στην πόρτα του την επιγραφή «ΜΗΝ ΕΝΟΧΛΕΙΤΕ, ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ».

Ο Τέσλα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του στα τέλη 
της δεκαετίας του 1930, μετά το τροχαίο ατύχημά του. 
Δεξιά, πιθανόν η τελευταία φωτογραφία 
πριν το θάνατό του Πηγή: www.lifo.gr

Ο Τέσλα είναι κυρίως γνωστός για τις επαναστατικές του συνεισφορές στους κλάδους του ηλεκτρισμού και του μαγνητισμού στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα. Οι ανακαλύψεις και η θεωρητική εργασία του αποτέλεσαν τη βάση για την εφαρμογή του σημερινού συστήματος εναλλασσόμενου ρεύματος. Εφευρέσεις όπως τα πολυφασικά συστήματα διανομής ισχύος και ο κινητήρας εναλλασσόμενου ρεύματος συνετέλεσαν στην εκδήλωση της Δεύτερης Βιομηχανικής Επανάστασης
Η μονάδα της έντασης του μαγνητικού πεδίου στο SI, το 1 Tesla, ονομάστηκε προς τιμή του στο Γενικό Συνέδριο Μέτρων και Σταθμών του Παρισιού, το 1960. 
Εκτός από τη δουλειά του στον ηλεκτρομαγνητισμό και τα συστήματα ισχύος, ο Τέσλα έχει συνεισφορά και στη θεμελίωση της ρομποτικής, του τηλεχειρισμού, στην ανάπτυξη του ραντάρ και της επιστήμης υπολογιστών, όπως και στην επέκταση της βαλλιστικής, της πυρηνικής και θεωρητικής φυσικής. 

Επετειακό γραμματόσημο της Σερβίας για τα 150 χρόνια
από τη γέννηση του Τέσλα.

Σύγχρονοι μελετητές του έργου του τον έχουν αποκαλέσει «άνθρωπο που εφηύρε τον Εικοστό Αιώνα» και «προστάτη άγιο του σύγχρονου ηλεκτρισμού».
Η κληρονομιά του - 70.000 επιστολές, 31.522 προσωπικά ντοκουμέντα, 5.297 τεχνικά σχέδια, 12.832 αποκόμματα περιοδικών, 1.000 φωτογραφίες, 40 βραβεία και διπλώματα - φυλάσσεται σήμερα στο Μουσείο Νίκολα Τέσλα στο Βελιγράδι.

 Επίδειξη ισχυρής ηλεκτρικής εκκένωσης στο  2011 ED WINGATE /
ROCHESTER AREA TESLA COIL BUILDERS (R.A.T.C.B.) TESLATHON.

  • Δείτε την ταινία "Nikola Tesla's Biography and Life New Full Documentary 2015" (αγγλικά, 1:26:22).  
  • Υλικό από την Tesla Memorial Society of New York.
  • "tesla universe": Ένας ιστότοπος με "πλούσιο" υλικό για τον Νίκολα Τέσλα από τον Cameron Prince.
  • Φωτογραφίες και εικόνες για τον Νίκολα Τέσλα, από τον ιστότοπο tesla universe.
  • Ο Πόλεμος των Ρευμάτων: Η μάχη των τιτάνων του ηλεκτρισμού, Τόμας Έντισον και Νίκολα Τέσλα, για το ποιο ρεύμα θα επικρατήσει. Από το κανάλι "What The Fact?!" (ελληνικά, 9:34).
  • Χρονολόγιο της ζωής του Νίκολα Τέσλα από τον ιστότοπο tesla universe.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου