Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Σαν σήμερα... 1879 ο Thomas Edison παρουσιάζει τον πρώτο ανθεκτικό και εμπορικά πρακτικό ηλεκτρικό λαμπτήρα.




Σαν σήμερα, στις 21 Οκτωβρίου 1879, ο Thomas A. Edison παρουσίασε με επιτυχία την πρώτη ανθεκτική και εμπορικά πρακτική λάμπα εκπομπής ηλεκτρικού φωτός στο εργαστήριό του στο Menlo Park του New Jersey. Η λάμπα έμεινε αναμμένη για 13,5 ώρες συνέχεια, μέχρι να καεί το πυρακτωμένο νήμα. 

Η έρευνα του είχε ξεκινήσει το φθινόπωρο του 1878 και χρειάστηκε περίπου 30 μήνες εργασίας με την ομάδα του μέχρι να οριστικοποιήσει το πρώτο σχέδιό του. Βέβαια, είχε φροντίσει να κατοχυρώσει από τις 27 Ιανουαρίου 1880 αυτό το μοντέλο λάμπας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισε σ' αυτή του την προσπάθεια είναι να βρει το κατάλληλο υλικό από το οποίο θα φτιαχνόταν το νήμα πυρακτώσεως. Στην αρχή χρησιμοποίησε ανθρακούχο νήμα, μετά από πλατίνα και αυτά σε συνδυασμό με κάποιο φυτικό προϊόν όπως δαφνόξυλο (baywood), ξύλο λευκής καρυδιάς (hickory), κέδρο, λινάρι ή μπαμπού. Το μοντέλο που παρουσίασε τον Οκτώβριο 1879 είχε πλατίνα, κάτι όμως που έκανε ιδιαίτερα δαπανηρή την κατασκευή. Τελικά, μετά από 1200 διαφορετικά πειράματα, ατέλειωτες δοκιμές και δαπάνη $40.000 κατέληξε στη χρήση ενός ανθρακούχου βαμβακερού νήματος.

Η για πρώτη φορά δημόσια παρουσίαση του νέου προϊόντος έγινε στις 31 Δεκεμβρίου 1879 στην οδό Christie του Menlo Park, όταν άναψαν συγχρόνως 30 τέτοιες λάμπες. Ο ενθουσιασμός του κοινού για την αναμενόμενη παρουσίαση ήταν τόσο μεγάλος, που η Pennsylvania Railroad Company ενίσχυσε τα δρομολόγια των τρένων προς την περιοχή για να μπορέσει να εξυπηρετήσει τον κόσμο που ήθελε να παρακολουθήσει το γεγονός.  

Ο Edison με την ομάδα του συνέχισαν τα πειράματά τους για την βελτίωση του νήματος της λάμπας μέχρι να παρουσιάσουν το τελικό προϊόν στην αγορά, το οποίο είχε ανθρακούχο νήμα με ιαπωνικό μπαμπού. Το νήμα είχε ζωή 1200 ώρες και με αυτή τη μορφή η λάμπα επρόκειτο να κυκλοφορήσει στην αγορά για τα επόμενα 10 χρόνια. Βέβαια, στο μεσοδιάστημα ο Edison φρόντισε να βελτιώσει τη μέθοδο αφαίρεσης του αέρα από τη λάμπα, στην προσπάθειά του ν' αυξήσει το χρόνο ζωής της. 

Κλείνοντας, νομίζω ότι αξίζει να αναφέρω ότι δεν ήταν ο Edison ο εφευρέτης του ηλεκτρικού λαμπτήρα. Ήδη από το 1835 είχε παρουσιαστεί στην Αγγλία σταθερός ηλεκτρικός φωτισμός με τη χρήση λαμπτήρων τόξου και τα επόμενα 40 χρόνια επιστήμονες απ' όλο τον κόσμο εργάζονταν στη δημιουργία του λαμπτήρα πυρακτώσεως. Οι πιο σημαντικοί από αυτούς ήταν ο Joseph Swan που πήρε πατέντα για την εφεύρεσή του στην Αγγλία και οι William Sawyer, Albon Man και Hiram Maxim στις ΗΠΑ.

Εκείνο όμως που έκανε τη συμβολή του Edison μοναδική ήταν ότι ποτέ δεν σταμάτησε την προσπάθειά του να βελτιώσει τον λαμπτήρα, έτσι ώστε η χρήση του να είναι απλή, οικονομική και τελικά απαραίτητη στην καθημερινή ζωή.

Πηγή: Today in Science History

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου