Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

Σαν σήμερα ...1908 γεννήθηκε ο Ρώσος φυσικός Ilya Frank.



Σαν σήμερα, στις 23 Οκτωβρίου 1908, γεννήθηκε ο Ilya Mikhailovich Frank (ρωσ. Илья́ Миха́йлович Франк) στην Αγ. Πετρούπολη της Ρωσίας. Ο πατέρας του Mikhail ήταν πανεπιστημιακός μαθηματικός, εβραϊκής καταγωγής και η μητέρα του Yelizaveta γιατρός, ορθόδοξη χριστιανή. 

Ο  Frank σπούδασε Μαθηματικά και Θεωρητική Φυσική στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας. Από το δεύτερο έτος των σπουδών του εργάστηκε ως βοηθός στο εργαστήριο του Sergey Ivanovich Vavilov, τον οποίο θεωρούσε ως μέντορά του. 
Τελειώνοντας τις σπουδές του το 1930, ξεκίνησε να εργάζεται στο Κρατικό Ινστιτούτο Οπτικής στο Λένινγκραντ (σημ. Αγ. Πετρούπολη), κατόπιν σύστασης του Vavilov.
Εκεί συνέγραψε με τον Vavilov την πρώτη του εργασία για την εκπομπή του φωτός.

Το 1934 μετακινήθηκε στο Ινστιτούτο Φυσικής και Μαθηματικών της Σοβιετικής Ακαδημίας Επιστημών.
Το 1935 πήρε το διδακτορικό του με βάση την εργασία του στο Ινστιτούτο Οπτικής. 

Εργαζόμενος στο Ινστιτούτο της Ακαδημίας Επιστημών (που σύντομα άλλαξε κι έγινε μόνο Ινστιτούτο Φυσικής και μεταφέρθηκε στη Μόσχα), ξεκίνησε ν' ασχολείται μ' έναν καινούριο τομέα, την πυρηνική φυσική και ιδιαίτερα με την εξήγηση του φαινομένου που είχε παρατηρήσει ο Pavel Cherenkov (ακτινοβολία Cherenkov). Μαζί με τον Igor Tamm παρουσίασαν μια θεωρητική ερμηνεία: το φαινόμενο συμβαίνει όταν φορτισμένα σωματίδια ταξιδεύουν σ' ένα οπτικά διαφανές μέσο με ταχύτητες μεγαλύτερες από την ταχύτητα του φωτός σε εκείνο το μέσο, προκαλώντας ωστικό κύμα στο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο. Το ποσό της ενέργειας που ακτινοβολείται σε αυτή τη διαδικασία δίνεται από τον τύπο Frank-Tamm.

Η ανακάλυψη και εξήγηση της ακτινοβολίας Cherenkov είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη νέων μεθόδων για την ανίχνευση και τη μέτρηση της ταχύτητας των πυρηνικών σωματιδίων που κινούνται με πολύ υψηλές ταχύτητες και απέκτησε μεγάλη σημασία για την έρευνα στην πυρηνική φυσική. Η ακτινοβολία Cherenkov χρησιμοποιείται επίσης ευρέως στη βιοϊατρική έρευνα για την ανίχνευση ραδιενεργών ισοτόπων. 

Το 1944 ο Frank έγινε καθηγητής και επικεφαλής τμήματος στο Ινστιτούτο Φυσικής και στο Εργαστήριο Πυρηνικής Φυσικής (που αργότερα μετατράπηκε σε Ινστιτούτο Πυρηνικής Έρευνας). Το εργαστήριο του Frank ασχολήθηκε με την έρευνα των πυρηνικών αντιδραστήρων.
Το 1946 οι Cherenkov, Vavilov, Tamm και Frank βραβεύτηκαν με το βραβείο Στάλιν για την ανακάλυψή τους. 
Το 1958 οι Cherenkov, Tamm και Frank πήραν το Nobel Φυσικής "για την ανακάλυψη και ερμηνεία του φαινομένου Cherenkov".

Το 1957 έγινε επικεφαλής του Εργαστηρίου Φυσικής Νετρονίων στο Joint Institute for Nuclear Research. Το εργαστήριο στηρίχτηκε σε αντιδραστήρα νετρονίων (IBR) που κατασκευάστηκε τότε. Υπό την εποπτεία του Frank ο αντιδραστήρας χρησιμοποιήθηκε για την ανάπτυξη τεχνικών φασματοσκοπίας νετρονίων.

Ο Ilya Frank πέθανε στη Μόσχα, στις 22 Ιουνίου 1990, σε ηλικία 82 ετών.
Πηγή: Today in Science History

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου