Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2017

Επέστρεψε στη Γη από το πέμπτο διαστημικό ταξίδι του ο ποντιακής καταγωγής Ρώσος κοσμοναύτης Fyodor Yurchikhin.


O Φιοντόρ Γιουρτσίχιν το 2013

Με αφορμή την αναδημοσίευση του Dennis Leftakis στο fb από το SPACE.COM για την επιστροφή της Αμερικανίδας αστροναύτη Peggy Whitson (Πέγκι Ουίτσον), πήρα την «πάσα» και γράφω για τον Ρώσο κοσμοναύτη, ποντιακής καταγωγής, Fyodor Yurchikhin Nikolayevich (ΦιοντόρΓιουρτσίχιν Νικολάγεβιτς) ο οποίος επέστρεψε από τον διαστημικό σταθμό ISS με την ίδια πτήση.
Σήμερα λοιπόν το πρωί στις 7.21 πμ τοπική ώρα (1.21 GMT – 4.21 π.μ. ώρα Ελλάδας) έφτασε με ασφάλεια το τριμελές πλήρωμα του διαστημοπλοίου Soyuz MS-04 και προσγειώθηκε στις στέπες του Καζακστάν.

Η Αμερικανή αστροναύτης Πέγκι Ουίτσον

Το πλήρωμα αποτελείτο από το Ρώσο κοσμοναύτη Fyodor Yurchikhin, την Αμερικανή αστροναύτη Peggy Whitson και τον Αμερικανό αστροναύτη Jack Fischer (Τζακ Φίσερ).


Η Peggy Whitson κατέρριψε το Αμερικανικό ρεκόρ συνολικής παραμονής στο διάστημα με 665 ημέρες, ξεπερνώντας τον αμερικανό συνάδελφό της Jeff Williams (Τζεφ Γουίλιαμς). Η τελευταία αποστολή της ήταν στις 17 Νοεμβρίου 2016 με την Expedition 51 κι επιστροφή σήμερα στις 3 Σεπτεμβρίου 2017, μετά από 288 ημέρες.  

Ο Αμερικανός αστροναύτης Τζακ Φίσερ με τον Φιοντόρ Γιουρτσίχιν

Ο Φιοντόρ Γιουρτσίχιν είχε αναχωρήσει από τη Γη στις 20 Απριλίου 2017 με την Expedition 52 έχοντας ως συνταξιδιώτη τον Αμερικανό Jack Fischer. Οι δύο διαστημικοί ταξιδιώτες παρέμειναν στο διάστημα για 136 ημέρες.
Δύο ημέρες μετά την άφιξή του στον ISS, ο Γιουρτσίχιν υποδέχτηκε το φορτίο του σκάφους Cygnus, της ιδιωτικής αμερικανικής διαστημικής εταιρείας Orbital ATK, το οποίο μετέφερε και τους δύο ελληνικής κατασκευής μικροδορυφόρους.
Με το 5ο διαστημικό ταξίδι του ο Φιοντόρ Γιουρτσίχιν συμπλήρωσε συνολικά 673 ημέρες παραμονής στο διάστημα, έχοντας την 7η θέση στη λίστα των αστροναυτών με την πιο μεγάλη διαστημική παραμονή, όλων των εποχών. Η Peggy Whitson είναι πλέον 8η σ’ αυτή τη λίστα.

Πηγή:  Space.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου