Ράβδος από κράμα πλατίνας - ιριδίου (90 - 10) με διατομή Χ. |
Σαν σήμερα, στις 28 Σεπτεμβρίου 1889, η 1η Γενική Διάσκεψη Μέτρων και Σταθμών του Παρισιού (CGPM) ενέκρινε τον τρίτο επίσημο ορισμό για τη μονάδα μέτρησης των αποστάσεων "1 μέτρο" (ο 1ος ορισμός είχε δοθεί το 1795 και ο 2ος το 1799).
Ως διεθνές πρότυπο κατασκευάστηκε μία ράβδος από κράμα πλατίνας και ιριδίου σε περιεκτικότητα 90% - 10%, αντίστοιχα. Αυτή είχε διατομή μορφής Χ για να ελαχιστοποιηθεί η κάμψη.
Το "1 μέτρο" ορίστηκε ως η απόσταση ανάμεσα σε δύο γραμμές της ράβδου στη θερμοκρασία που παγώνει το νερό, 0 °C.
Το κράμα της ράβδου έγινε σε κλίβανο υψηλής θερμοκρασίας που επινοήθηκε από τον Henri Sainte-Claire και τον βοηθό του Jules Henry Debray. Το κράμα ήταν πιο ανθεκτικό από την σκέτη πλατίνα και διατηρούσε τα επιθυμητά χαρακτηριστικά, με κυριότερο την αντοχή στη διάβρωση.
Φτιάχτηκαν πολλά παρόμοια πρωτότυπα και διανεμήθηκαν σε κάθε μία από τις 19 χώρες που είχαν προσχωρήσει μέχρι τότε στη διεθνή συμφωνία (σήμερα υπάρχουν 55 χώρες ως κανονικά μέλη και άλλες 38 ως βοηθητικά μέλη).
Ο τελευταίος ορισμός της μονάδας "1 μέτρο" δόθηκε το 1983.
Το ίδιο κράμα μετάλλων χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή του διεθνούς προτύπου "1 χιλιόγραμμο" για τη μέτρηση της μάζας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου