Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Σαν σήμερα...1907 γεννήθηκε η Melba Newell Phillips.



Σαν σήμερα, στις 1 Φεβρουαρίου 1907, γεννήθηκε η Melba Newell Phillips στο Hazleton της Indiana, ΗΠΑ.  
Στην Ελλάδα δεν είναι ίσως γνωστή, αλλά στις ΗΠΑ το όνομά της είναι θρυλικό στο χώρο της εκπαίδευσης. Ήταν η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Αμερικάνικης Ένωσης Εκπαιδευτικών Φυσικής (AAPT).

Τελείωσε το γυμνάσιο μόλις 15 χρονών και το 1926 πήρε πτυχίο στα Μαθηματικά από το κολέγιο του Oakland City στην Ιντιάνα. Το 1928 πήρε Μάστερ στη Φυσική από το κολέγιο του Battle Creek στο Μίσιγκαν και το 1933 το διδακτορικό της στη Φυσική από το πανεπιστήμιο Berkeley στην Καλιφόρνια. 
Η Phillips ήταν η πρώτη απόφοιτη του Berkeley που έκανε εργασία στη Θεωρητική Φυσική υπό τον J. Robert Oppenheimer. Το 1935, Oppenheimer και Phillips εξήγησαν το μηχανισμό της πυρηνικής αντίδρασης μεταξύ πρωτονίου και δευτερονίου, που πλέον είναι γνωστός ως διαδικασία Oppenheimer-Phillips

Το 1937 δούλεψε για πρώτη φορά στο κολέγιο του Connecticut και το 1938 πήγε στο κολέγιο Brooklyn στη Ν. Υόρκη.
Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου πολέμου αρχικά έκανε έρευνα στο Harvard Radio Research Lab σχετικά με τα ραντάρ και στη συνέχεια μετακινήθηκε στο Columbia University Radiation Laboratory. Μετά τον πόλεμο επέστρεψε στο τμήμα Φυσικής του κολεγίου Brooklyn.

Το κύριο έργο της Phillips είχε να κάνει με την εκπαίδευση. Προερχόταν από μία οικογένεια (γιαγιά, πατέρας, αδέλφια) που όλοι ήταν εκπαιδευτικοί. Εργάστηκε σε πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα όπως το πανεπιστήμιο της Minnesota, το πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον στο St. Louis, το πανεπιστήμιο του Chicago και στο πολιτειακό πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Stony Brook. Το 1980 δίδαξε στο Πεκίνο στο πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας.

Το 1952 απολύθηκε από το Brooklyn College με αποτέλεσμα να μείνει άνεργη τα δύο επόμενα χρόνια, επειδή αρνήθηκε να συνεργαστεί και να καταθέσει (καταδώσει) στην περιώνυμη επιτροπή του γερουσιαστή McCarthy που ερευνούσε σχετικά με φίλους και συναδέλφους της. Μετά 35 χρόνια, το 1987, το Brooklyn College ζήτησε δημόσια συγγνώμη γι αυτή τη στάση του.

Συνέγραψε δύο βιβλία Φυσικής, το "Αρχές της Φυσικής Επιστήμης" (Principles of Physical Science) με τον Francis Bonner και το "Κλασσικός Ηλεκτρισμός και Μαγνητισμός"     (Classical Elecricity and Magnetism) με τον W.K.H. Panofsky.

Η Phillips παρουσίασε έντονη δράση στην AAPT ως πρόεδρος την περίοδο 1966-67, ως εκτελεστικός σύμβουλος το 1975-77, αλλά και σε όλο το διάστημα που ήταν μέλος. 
Το 1981, σε αναγνώριση της δράσης της, η AAPT δημιούργησε το "Βραβείο Melba Newell Phillips" με την ίδια να είναι η πρώτη που το έλαβε το 1982. Το βραβείο δίνεται σποραδικά, μόνο για την αναγνώριση πολύτιμων υπηρεσιών προς την AAPT.   

Η Phillips πέθανε στις 8 Νοεμβρίου 2004 στο Petersburg της Ιντιάνα, σε ηλικία 97 ετών, από στεφανιαία νόσο.

Πηγή: Today in Science History

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου