Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Σαν σήμερα ...1868 πέθανε ο Jean Foucault.



Σαν σήμερα, στις 11 Φεβρουαρίου 1868, πέθανε στο Παρίσι ο Γάλλος φυσικός Jean Bernard Léon Foucault, γνωστός από το εκκρεμές που φέρει τ' όνομά του ("εκκρεμές του Φουκό").

Ο Φουκό γεννήθηκε στο Παρίσι στις 18 Σεπτεμβρίου 1819. Από μικρή ηλικία η υγεία του δεν ήταν καλή με συνέπεια ο ίδιος να είναι ντροπαλός και με λειψή αυτοπεποίθηση. 

Αφού ολοκλήρωσε τις βασικές σπουδές του με κατ' οίκον μαθήματα και στο Κολέγιο Stanislas, συνέχισε στην Ιατρική, επειδή είχε επιδεξιότητα να δουλεύει με τα χέρια του. Σύντομα όμως εγκατέλειψε την Ιατρική λόγω του φόβου που είχε για το αίμα. 

Έτσι, ξεκίνησε ν' ασχολείται με την Πειραματική Φυσική και ιδίως την Οπτική. Είναι αυτός που έθεσε τις βάσεις της νεότερης Οπτικής. Επιπλέον μαζί με τον φίλο του Φιζό (Armand Louis Fizeau), τράβηξαν την πρώτη φωτογραφία του Ήλιου στις 2 Απριλίου 1845.

Εργάστηκε είτε μόνος του είτε σε συνεργασία με τον Φιζό κι έκανε επιτυχημένες μετρήσεις της ταχύτητας του φωτός στο κενό, τον αέρα και τα διαφανή σώματα. 
Ακόμη ασχολήθηκε κι έκανε σημαντικές ανακαλύψεις στη Χημεία, τον Ηλεκτρισμό και το Μαγνητισμό. Ας θυμηθούμε τα γνωστά ρεύματα Foucault (ή δινορεύματα). 

Από το 1845 έγινε διευθυντής των επιστημονικών εκδόσεων της «Εφημερίδας των Συζητήσεων των Παρισίων». 
Με το γνωστό «Πείραμα του Φουκό» ή πείραμα του εκκρεμούς που επεχείρησε το 1851 απέδειξε την περιστροφή της Γης περί τον άξονά της. Το 1852 ανακάλυψε το γυροσκόπιο.

Το 1855 εργάσθηκε ως φυσικός στο Αστεροσκοπείο του Παρισιούθέση που φτιάχτηκε ειδικά γι' αυτόν από τον αυτοκράτορα Ναπολέων Γ', μιας και δεν ήταν κάτοχος κανενός πτυχίου. Εκεί κατασκεύασε μεγάλα τηλεσκόπια με καινοτόμα χαρακτηριστικά και έκανε πειράματα με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Το 1864 έγινε μέλος της Βασιλικής Εταιρείας του Λονδίνου και λίγο αργότερα της Γερμανικής Ακαδημίας Επιστημόνων. Το 1865  έγινε μέλος της Ακαδημίας των Επιστημών στο Παρίσι παίρνοντας τη θέση του Clapeyron.
Οι περισσότερες εργασίες του Φουκό δημοσιεύτηκαν στα «Πρακτικά» της Ακαδημίας των Παρισίων (1847-1869).
Προς τιμήν του έχει δοθεί το όνομά του στον "Κρατήρα Φουκό» στη Σελήνη και στον αστεροειδή 5668 Foucault

Τον Ιούλιο 1867 υπέστη ξαφνικά εγκεφαλικό και από τον Οκτώβριο του ίδιου έτους δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα χέρια του, επειδή δεν τα αισθανόταν. Τον Φεβρουάριο του 1868 πέθανε από ασθένεια του εγκεφάλου, σε ηλικία μόλις 49 ετών. Όλα αυτά πιθανόν ήταν αποτελέσματα μιας πολλαπλής σκλήρυνσης.
Όμως, μερικοί ιστορικοί θεωρούν ως πιο πιθανή αιτία του θανάτου του Φουκό, την έκθεσή του σε χημικές ουσίες που χρησιμοποιούσε στα πειράματά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου